Medewerkers Mega World willen meer duidelijkheid over toekomst. 8 van de 16 winkels in Limburg blijven dicht 

Enkele tientallen bezorgde werknemers van Mega World verzamelden dinsdagvoormiddag voor het filiaal op de Hasseltweg in Genk. De keten, die eerder dit jaar 123 Belgische Blokkerwinkels overnam, gaat vandaag bescherming aanvragen tegen schuldeisers. De vakbonden ruiken onraad: “Laten we hopen dat Mega World niet uitdraait in een mega-fiasco”, zegt Mary-Anne Smeets, secretaris van BBTK Limburg.

Limburg heeft 16 filialen van de keten Mega World. “De helft van de winkels in onze provincie hield de deuren vandaag gesloten”, vertelt Smeets. “Dit is een signaal aan de directie. We eisen dat er een plan op tafel wordt gelegd dat ons toekomstperspectief biedt en een faling tegengaat. De werknemers zijn het beu en willen zekerheid.”

Fraude en belastingontduiking

Ondanks haar optimisme is de secretaris van BBTK Limburg realistisch. “Dirk Bron, onze nieuwe directeur, is geen onbesproken figuur. In Nederland wordt hij verdacht van fraude en belastingontduiking. Het feit dat hij nu bescherming aanvraagt tegen de schuldeisers doet vermoeden dat ook Mega World in bijzonder slechte papieren zit.”

Ik werk al 39 jaar bij  Blokker. Mijn pensioen halen bij dezelfde werkgever zou een droom zijn

Kristel Vananroye

Van transparantie is er volgens de meeste werknemers nauwelijks sprake. “Wij waren niet op de hoogte van deze bittere gang van zaken”, zegt Kristel Vananroye, die tewerkgesteld is in Mega World Genk. “Omdat wij niet op de hoogte gehouden worden over wat er reilt en zeilt achter de schermen, komen wij hier vandaag samen. We pleiten voor eerlijke antwoorden. Zelf heb ik 39 jaar gewerkt voor Blokker en ik heb nog vijf jaar voor de boeg voor ik pensioengerechtigd ben. De eindmeet halen bij dezelfde werkgever zou een droom zijn.”

Directie dreigde met maatregelen als winkels niet zouden opengaan

Marc Jacobs, ACV Puls

Lang niet alle winkels in Vlaanderen staakten vandaag  mee. Volgens Marc Jacobs van ACV Puls dreigde de directie met sancties als winkels niet zouden opengaan. “Maar als vakbond hebben wij de staking erkend”, benadrukt Jabobs. “Het is not done dat meneer Bron dreigt met vergelding wanneer een protest gegrond is. Wij vinden Dirk Bron niet de geschikte man om dit bedrijf te leiden en hopen dat de rechter een externe bewindvoerder aanstelt.”

Voorlopig blijven de winkels van Mega World alleen vandaag gesloten.

Meest gelezen