Meer en meer spontane sollicitaties bij Jessa Ziekenhuis in Hasselt: "Een toename van 75 procent"

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt is er de afgelopen maanden een sterke stijging geweest in het aantal spontane sollicitaties. De eerste negen maanden van dit jaar waren dat er 358. Dat hoge aantal heeft vermoedelijk te maken met de coronacrisis. 

Meer en meer mensen solliciteren spontaan voor een job in het Jessa Ziekenhuis. Maandelijks werven ze zo’n 22 medewerkers aan, en in de eerste maanden van het jaar waren er maar liefst 358 sollicitaties. “In de sollicitaties, zie je meer dan een verdubbeling in alle drie de kwartalen”, zegt Sofie Valkeners, diensthoofd werving en selectie in Jessa Ziekenhuis. “Er is een toename van 75 procent wat betreft spontane sollicitaties."

De coronacrisis speelt hier vermoedelijk een rol in. “We kwamen vaak in de pers”, zegt Sofie Valkeners. “Daaruit werd ook duidelijk dat er veel werkzekerheid is in de zorgsector.” Er werd vooral gesolliciteerd voor de ondersteunde diensten, meer dan voor verpleegkundige of zorgkundige. “Dat is niet abnormaal. Mensen in de zorgsector hadden waarschijnlijk andere dingen aan hun hoofd dan solliciteren.” 

De werkzekerheid speelt een belangrijke rol in de sollicitaties

Sofie Valkeners, diensthoofd werving en selectie in het Jessa Ziekenhuis

“De motivatie van de sollicitanten is enerzijds sociaal engagement. In de zorgsector help je mensen en kun je je nuttig maken”, vertelt Sofie Valkeners. “Maar anderzijds speelt de werkzekerheid ook mee."

Nieuwe functies

Door corona zijn er nu ook een aantal nieuwe functies die voordien niet bestonden. “Zo heb je de onthaalbuddies. Zij brengen je naar de juiste afdeling of helpen je met je inschrijving”, legt Sofie Valkeners uit. “Maar ook voor schoonmaak hebben we meer personeel moeten aanwerven. En ook op het vlak van ICT, want we blijven groeien en kijken naar digitalisering op alle gebieden.” Het Jessa Ziekenhuis blijft intussen zoeken naar verpleegkundigen en zorgkundigen. “Maar dat is niets nieuws. Het zijn knelpuntfuncties.” 

Online jobbeurs

Dat er veel sollicitaties waren voor het Jessa Ziekenhuis, is een feit. Toch organiseert het ziekenhuis een virtueel sollicitatiecafé. “Vroeger organiseerden we dit tweejaarlijks, maar dan face to face”, vertelt Sofie Valkeners. “Dit jaar is het online. Je kan er chatten en vragen stellen, maar ook sollicitatiegesprekken boeken.” 

Meest gelezen