Rob Engelaar Fotografie

Nederland gaat in "gedeeltelijke lockdown": cafés en restaurants moeten dicht, geen verkoop van alcohol na 20 uur

Nederland gaat vanavond in "gedeeltelijke lockdown". Dat heeft premier Mark Rutte op een persconferentie met die woorden bekendgemaakt. Cafés en restaurants gaan dicht, na 20 uur is verkoop van alcohol verboden en eens de regering het juridisch heeft geregeld moet iedereen vanaf 13 jaar een mondmasker in binnenruimtes dragen, ook in het onderwijs. Volgens NOS-journalist Edwin van den Berg komen de nieuwe regels als een "mokerslag" aan.

"Nieuwe en stevige maatregelen": zo stelde premier Mark Rutte de nieuwe coronaregels in Nederland even over 19 uur gisteravond voor. "Feitelijk gaan we naar een gedeeltelijke lockdown. We willen vooral het aantal sociale contacten vermijden. Dat is een harde boodschap en de maatregelen gaan pijn doen, maar het is de enige manier. De feiten liegen niet: we moeten strenger zijn voor onszelf en voor ons eigen gedrag."

De nieuwe maatregelen gaan in vanaf vandaag, 14 oktober, om 22 uur. Ze blijven minstens 4 weken gelden. Rutte stelde ze voor in acht punten:

  1. Cafés en restaurants gaan dicht, ook coffeeshops en terrassen. Eten afhalen mag wel en ook hotels mogen openblijven. Na 20 uur mag niemand nog alcohol verkopen of in de openbare ruimte drinken of zelfs bij zich hebben.
  2. Een huishouden mag nog maximaal 3 gasten per dag uitnodigen. Vriendengroepen mogen met niet meer dan 4 mensen samenkomen, zowel binnen als buiten en mits de nodige afstand. Groepen in binnenruimtes mogen niet groter dan 30 mensen zijn, bijvoorbeeld in de cultuursector of op congressen.
  3. Publiek blijft verboden bij alle sportactiviteiten en kantines blijven gesloten. Kinderen tot 18 mogen blijven sporten in teamverband, maar competities worden stilgelegd. Mensen ouder dan 18 mogen individueel blijven sporten, in groepsverband mag het nog met 4 mensen samen op voorwaarde dat afstand houden mogelijk is.
  4. Alle evenementen worden verboden. Het gaat zowel om openluchtconcerten over buurtbarbecues tot theaterfestivals.
  5. Winkels mogen geen koopavonden meer organiseren en moeten verplicht sluiten om 20 uur. Die laatste regel geldt niet voor winkels die levensmiddelen verkopen, maar ook zij mogen dus na 20 uur geen alcohol meer verkopen. 
  6. Thuiswerken blijft sterk aanbevolen. De regering zal met werkgevers en vakbonden samenzitten om te zien hoe dit strikter kan worden nageleefd.
  7. Iedereen die plannen maakt om op reis te gaan naar het buitenland, krijgt het dwingende advies om niet naar landen met een rood of oranje reisadvies te trekken. België kleurt alvast helemaal oranje voor onze Noorderburen. In eigen land mogen mensen die niet tot eenzelfde huishouden behoren met maximaal 4 mensen op reis.
  8. Wat mondmaskers betreft, wil de regering eerst nog een sluitende juridische regeling, maar eens die er is zal iedereen vanaf 13 jaar een mondmasker moeten dragen in binnenruimtes, ook in het onderwijs.

"Het is aan ons", zei Rutte nog. "Wees niet de eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt, wees de realistische Nederlander die verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. En dat is nu."

Onze reporter Ivan Ollevier is in 's Hertogenbosch voor "Het Journaal" van 14 oktober. Bekijk hier zijn analyse:

Videospeler inladen...

"Routekaart"

Daarnaast heeft de regering een zogenoemde "routekaart" voorgesteld, vergelijkbaar met de coronabarometer waaraan de federale regering bij ons werkt. Die vermeldt 5 risiconiveaus (waakzaam, zorgelijk, ernstig, zeer ernstig en lockdown) met telkens bijhorende maatregelen.

In Nederland wonen ruim 17 miljoen mensen. Het land kampt net als ons land met een spectaculaire heropflakkering van het coronavirus. Vandaag is een record van 7.393 besmettingen in een dag vastgesteld. Daarmee heeft Nederland een van de hoogste besmettingsgraden per capita van de hele wereld. In Europa moet het land enkel Tsjechië en België laten voorgaan.

"Mokerslag"

"De coronamaatregelen waren al uitgelekt, maar dat maakt de teleurstelling niet minder groot", zegt NOS-journalist Edwin van den Berg vanavond in "Terzake". "Premier Mark Rutte had het over een hamer die nodig is om het virus een klap toe te brengen, nou, die hamer voelt echt bij veel sectoren, zeker in de horeca, als een mokerslag. De horeca verwachtte een sluiting van 2 weken, het zijn er 4 geworden."

"Over het nut van mondmaskers loopt bij ons al maanden een discussie. Deskundigen spreken elkaar ook tegen. Maar baat het niet, dan schaadt het niet, dat was eigenlijk de boodschap van Rutte vandaag. Mensen die principieel een mondmasker weigeren, kunnen nu nog naar de rechter stappen. Vandaar dat Rutte het eerst juridisch wil regelen. Maar het betekent dat de verplichting er over afzienbare tijd komt."

"Gisteren werden opnieuw 7.393 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er weer 500 meer dan gisteren, dus de curve loopt op. Dat betekent dat meer mensen in ziekenhuizen komen. Er is weliswaar nog geen grote stijging op de afdelingen intensieve zorg, maar er worden wel veel mensen op de gewone afdelingen opgenomen. De reguliere zorg, bijvoorbeeld mensen met hartaandoeningen, dreigt in het gedrang te komen. Daarover maken artsen zich al een aantal dagen zorgen. Spoedhulp is er natuurlijk wel, maar er is een grote druk op de ziekenhuiscapaciteit in Nederland."

"Veel mensen houden zich aan de coronaregels, maar veel mensen twijfelen er ook aan, vooral omdat ze niet eenduidig zijn. Dat is eigenlijk de grote kritiek van veel mensen. Ze vinden dat de regering al eerder voor een totale lockdown of voor een verplichting van mondmaskers had moeten kiezen, maar we zijn hier in Nederland af en toe een eigenwijs volkje. Daar waar Duitsers een maatregel meteen opvolgen, gaan wij er hier over discussiëren en ons afvragen "Hoezo?"."

Bekijk hier het gesprek met Edwin van den Berg in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen