Videospeler inladen...

President Trump houdt eerste verkiezingsrally na coronabesmetting: "Ik voel me zo krachtig"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor het eerst sinds zijn besmetting met het coronavirus een verkiezingsbijeenkomst buiten het Witte Huis gehouden. "Ik voel me zo krachtig", zei hij aan enkele duizenden aanwezigen in Florida. Hij herhaalde dat hij nu immuun is voor het virus, waarop hij lachte dat hij zo in het publiek zou kunnen wandelen om iedereen te zoenen.

President Trump sprak een uur. "Dat hij naar Florida trok is geen toeval", zegt correspondent Björn Soenens. "Het is zijn nieuwe thuisstaat. Hij is er gaan wonen ook. Trump moet in Florida winnen, anders verliest hij het Witte Huis. Trump beweerde dat zijn rivaal Joe Biden de coronacrisis wil verlengen en de komst van het vaccin wil uitstellen", zegt Soenens.

De komende dagen gaat Trump, die achterstaat in de peilingen, het aantal verkiezingsbijeenkomsten flink opvoeren. De Amerikaanse president is bovendien erg sterk in het voeren van verkiezingscampagne met grote bijeenkomsten. 

Bekijk hieronder fragmenten uit zijn toespraak in Sanford, Florida: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Dokter Fauci: "Onverstandig"

Anthony Fauci, de dokter die het Witte Huis adviseert over de aanpak van de coronacrisis, noemde verkiezingsbijeenkomsten zoals die van Trump in Florida al onverstandig. Hij zei ook dat de immuniteit die Trump beweert te hebben, geen zekerheid is. Herbesmetting met het coronavirus is altijd mogelijk, na maanden of zelfs enkele weken. Zo'n 215.000 Amerikanen zijn intussen overleden door het coronavirus. 

(Lees verder onder de foto)

Orlando Sentinel/TNS/ABACA

Tien miljoen stemmen al uitgebracht

Precies drie weken voor de verkiezingsdag van 3 november hebben al iets meer dan tien miljoen Amerikanen hun stem uitgebracht. Dat meldt het Elections Project van de Universiteit van Florida die de opkomstcijfers van de verkiezingen onderzoekt. "Dat gebeurde grotendeels via de post, maar ook stembureaus zijn al open in enkele staten", zegt Soenens.

Zo gingen maandag in de staat Georgia de stembussen open en stonden er op sommige plaatsen lange rijen, melden Amerikaanse media. Florida is tot nu toe koploper met ruim 1,6 miljoen vroege stemmers.

Het grote aantal is te verklaren door de uitbreiding van de mogelijkheden om per post te stemmen vanwege het coronavirus. De vroege kiezers willen drukte bij de stembureaus vermijden. Een andere verklaring voor het hoge aantal is volgens het Elections Project dat veel mensen hun mening al hebben gevormd.

AFP or licensors

Meest gelezen