BELGA/DECONINCK

Rudi De Kerpel neemt ontslag als afgevaardigde bij VRT na "integriteitsinbreuk"

Rudi De Kerpel heeft zijn ontslag aangeboden als gemeenschapsafgevaardigde bij de VRT. Dat zegt hij in een mededeling. Met zijn bedrijven was hij leverancier bij de openbare omroep en dat mag niet. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft zijn ontslag aanvaard.

"Als zaakvoerder van Eurotuin Groep en Durapack waren mijn bedrijven jarenlang sponsor/leverancier van het VRT-evenement De Warmste Week met boeketten voor de 250 medewerkers en herbruikbare bekers", schrijft De Kerpel vanavond in een mededeling waarmee hij zijn ontslag als gemeenschapscommissaris bekendmaakt.

Daarbij verwijst hij naar een recent en kritisch rapport dat Audit Vlaanderen opmaakte na het conflict aan de top van de openbare omroep eind vorig jaar. "Het recente rapport dat opgemaakt werd door Audit Vlaanderen maakt daar in haar rapport melding van onder de noemer “integriteitsinbreuk”", zegt De Kerpel daarover.

"Het mandaat van lid van de Raad van Bestuur en gemeenschapsafgevaardigde van de Vlaamse regering houdt in dat men geen zaken mag doen met het bedrijf waar men een mandaat uitoefent en of controleert. Ondanks het feit dat ik daar nooit eerder op gewezen ben diende ik hiervan op de hoogte te zijn."

"Geen enkel winstbejag"

"Ik wens te benadrukken dat ik al die jaren geen enkel winstbejag voor ogen had noch realiseerde, maar ben ik van mening dat ik hierdoor niet langer in staat ben om mijn functie uit te voeren. Ik wens ook niet dat deze vermelding de aandacht zou afleiden van de hoofdzaak in dat rapport."

De Kerpel was van 2000 tot 2005 en van 2010 tot 2015 lid van de raad van bestuur van de VRT, de laatste keer voor Lijst Dedecker. Sindsdien was hij voor N-VA gemeenschaps­afgevaardigde van de Vlaamse regering bij de openbare omroep.

Eind vorige maand haalde De Kerpel nog het nieuws met de start van een rechtszaak die hij tegen viroloog Marc Van Ranst had aangespannen, omdat die in juli in een tweet had opgeroepen even niet meer naar Antwerpen af te zakken omdat het aantal corona­besmettingen toen piekte in die stad. Volgens De Kerpel liep hij hierdoor aanzienlijke schade op.

Meest gelezen