Twee jonge vrouwen met mondmasker kijken op hun smartphone op straat in Moskou.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Rusland beleeft volop tweede golf coronavirus, maar leven gaat door en maatregelen blijven uit

Met bijna 14.000 besmettingen in de voorbije 24 uur en 244 overlijdens door het coronavirus, worden er in Rusland records gebroken. Het land zit duidelijk volop in een tweede golf. Maar coronamaatregelen zijn er amper, het dagelijks leven gaat gewoon zijn gang. De Russische regering vestigt alle hoop op een Russisch vaccin dat nu uitgebreid getest wordt.

Nooit waren er meer nieuwe coronabesmettingen én -overlijdens in een dag, dan de voorbije 24 uur. Dat het aantal besmettingen toeneemt, ligt voor een stuk aan de testcapaciteit: er wordt nu ongeveer dubbel zoveel getest als in mei, tijdens de eerste golf in Rusland.

Maar ook het aantal overlijdens als gevolg van COVID-19 was nog nooit zo hoog. Het hoogste aantal sterfgevallen op één dag lag tot nu toe op 232, 12 minder dan vandaag. 

"Als je kijkt naar de statistieken is de situatie erg, maar als je kijkt naar het normale leven, zie je niet dat er iets aan de hand is", zegt Pjotr Sauer, die als journalist voor The Moscow Times de coronasituatie volgt in Rusland. 

Op dit moment gelden er in Rusland nauwelijks maatregelen om de verspreiding van het virus in te perken. Mondmaskers zijn in Moskou bijvoorbeeld verplicht in de supermarkt, en ouderen wordt gevraagd om binnen te blijven. Maar de horeca, clubs, theaters, musea, cinema's, ... zijn allemaal gewoon open. 

Een medewerkster van een theater in Moskou meet de temperatuur van toeschouwers bij de ingang.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Angst voor financiële gevolgen

Maar de meeste Russen zijn ook helemaal geen vragende partij voor strengere maatregelen. "Heel veel mensen zijn bang voor een nieuwe lockdown," zegt Sauer. "De vorige lockdown heeft de economie heel erg beschadigd. Voor velen is de economie belangrijker dan hun gezondheid. Voor veel van mijn vrienden zou een tweede lockdown dramatisch zijn."

Dat komt omdat de Russische overheid maar weinig financiële tegemoetkomingen voorzag voor mensen die hun werk verloren of hun zaak moesten sluiten door de lockdown. De subsidies die wel beschikbaar waren, konden bedrijven vaak niet aanvragen door de adminstratieve doolhof van de procedures. De lockdown die eind maart van kracht werd, richtte een ravage aan onder kleinere bedrijven. 

Vaccin moet redding bieden

Ook al ontsporen de cijfers en is de tweede golf nu al meer dan een maand bezig aan een gestage klim, toch neemt de overheid voorlopig geen nieuwe maatregelen. Maar de toon van de overheidscommunicatie is aan het veranderen. "Sergej Sobjanin, de burgemeester van Moskou, klinkt nerveuzer", zegt Pjotr Sauer. "Ik denk dat er toch nog een nieuwe lockdown zal komen." 

Maar de overheid heeft al zijn hoop gevestigd op een vaccin: het Sputnik V-vaccin is in Rusland ontwikkeld en werd al in augustus geregistreerd, tegen de gangbare wetenschappelijke regels in, omdat het nog maar op erg kleine schaal getest was. Nu zit het in de derde fase van ontwikkeling en wordt het uitgebreid getest. 

"De overheid zegt vaak: we moeten wachten tot het vaccin klaar is. Het moet klaar zijn over twee of drie maanden. Dus zelfs als er nu toch nog een lockdown komt dan horen we dat we nog twee maanden op de tanden moeten bijten en dan komt alles goed."

Ziekenhuizen lopen vol

De ziekenhuizen in Rusland komen stilaan in de problemen door de nieuwe toestroom aan patiënten. "Artsen denken dat deze tweede golf een grotere impact gaat hebben dan de eerste golf. Ze zijn ongerust omdat mensen het virus niet meer zo serieus nemen als vroeger, ook de overheid niet." Vooral buiten de hoofdstad Moskou, waar de ziekenhuizen in veel slechtere staat zijn, heerst bezorgheid. "Ik denk dat we meer sterfte gaan zien", zegt Sauer.

De dodentol ligt bovendien in werkelijkheid een stuk hoger dan de officiële cijfers doen vermoeden. "De oversterftecijfers zijn hoog. Demografen denken dat er nu ongeveer 80 tot 90.000 mensen overleden zijn aan het virus in Rusland, terwijl officieel het aantal op zo'n 23.000 staat. Als die cijfers kloppen, zou dat betekenen dat Rusland in de top vijf staat van landen die het zwaarst zijn getroffen."

Meest gelezen