Scheuren en vallende brokstukken in ondergrondse privégarage in Berchem: 20 auto's geblokkeerd

Vanmorgen werd de brandweer opgeroepen omdat er scheuren vastgesteld werden in een ondergrondse garage aan de Fruithoflaan in Berchem. Er vielen ook brokstukken van het plafond. Ook de stadsingenieur van de stad Antwerpen kwam ter plaatse. "Er is wel degelijk een ernstig stabiliteitsprobleem", zegt Kristof Geens van Brandweer Zone Antwerpen. "De garage is helemaal afgesloten voor iedereen." Hoe lang dat zal duren is nog niet duidelijk.

"Het appartementsgebouw dat vlak naast de garage staat, is niet getroffen", zegt Kristof Geens van de brandweer. "De garage loopt niet onder het gebouw, dus de bewoners van het het gebouw kunnen gewoon blijven." Maar de garage is volledig afgesloten voor iedereen, nadat er scheuren, verzakkingen en vallende brokstukken werden vastgesteld. "Alles wat zich nog in de garage bevindt, zowel voertuigen als andere spullen, is daardoor momenteel onbereikbaar."

De brandweer heeft uit voorzorg ook enkele nutsleidingen afgesloten: "Maar daarvan is de impact beperkt. De verwarming kan blijven werken. Alleen voor mensen die op gas koken, moet een oplossing worden gezocht." 

Zware verhuiswagens

Er waren al renovatiewerken bezig in de garage, zegt een bewoner: "Het probleem is dat er vaak te zware verhuiswagens gebruik maken van de verhuisweg. Er was al wel een aantal jaren te zien dat de achterzijde wat aan het doorhellen was. Daarom dat ze die nu aan het renoveren waren."

"Er zal een studie moeten gebeuren door de architect en eventueel door de stadsingenieur om na te gaan wat er allemaal moet hersteld worden", vult één van de eigenaars aan. "Maar hoe lang dat allemaal gaat duren, is onmogelijk te zeggen nu. Het eerste werk zal dus zijn om alles zo goed mogelijk te stabiliseren."

Meest gelezen