Seizoen grondwitloof gestart: “Afwachten met bang hartje, maar eerste groenten zien er goed uit”

Het Brabants en Brussels grondwitloofseizoen is begonnen. Al is het voor de boeren bang afwachten hoe hun witte goud er zal uitzien na de extreme droogte van het voorjaar. Boerin Monique was de afgelopen weken best ongerust met de eerste "trieste" blaadjes op haar veld in Bierbeek. “Maar intussen is het witloof flink opgeschoten."  

Monique Abt in Bierbeek verkoopt samen met haar man en twee zonen, Brussels grondwitloof. De verwachtingen lagen eerst wat laag voor dit seizoen. Het gezin was echt bang dat het niet goed zou komen met de groenten, maar dat blijkt uiteindelijk toch mee te vallen: “De groenten zagen er op het veld niet goed uit. Door de droogte stonden de bladeren slap, de wortelen groeiden niet goed. We hebben dan met een bang hart afgewacht en zijn uiteindelijk beginnen oogsten, en de buit ziet er goed uit. Ze hebben al een stevige krop gekregen, nog niet volgroeid, maar dat komt binnen een maandje helemaal goed. We zijn zeker hoopvol”. 

Het weer is altijd té de laatste tijd. Gelukkig is witloof een koppige groente en dat slaat er zich doorheen

De extreme droogte en zware regen hebben dus geen goed gedaan aan het grondwitloof. Monique: “Ideaal beginnen we te zaaien in april, en valt er dan een beetje regen zodat het zaad snel kiemt. In het groeiseizoen heb je dan weer warmte nodig zodat het kan groeien. Maar zeker ook een buitje af en toe, dat hebben we de laatste jaren gemist. De droogte is te fel, en de warmte ook. Het is altijd té de laatste tijd. Gelukkig is witloof een koppige groente en die slaat er zich doorheen." 

Witloofbox

Vandaag wordt de aftrap gegeven van het witloofseizoen, en dat gebeurt met een witloofbox die de provincie Vlaams-Brabant verdeelt op basisscholen: “In die box zitten een aantal wortels die de kinderen water moeten geven en afdekken. Want witloof moet in het donker groeien zodat het mooi wit blijft. En dan kunnen kinderen uit het derde en vierde leerjaar de groei van het witloof leren kennen. Achteraf wordt het geoogst in de klas en leren ze het ook eten, want dat is toch een moeilijkheid voor kinderen. Maar het is een geweldig initiatief, zo komen er ook veel scholen op onze boerderij om het dan nog eens in het echt te zien.“

Meest gelezen