Foto Stad van de Sint

Zie ginds komt de "streamboot": stad Sint-Niklaas maakt digitale plannen voor de komst van de Sint

Sinterklaas zal ondanks de coronacrisis toch naar "zijn stad" Sint-Niklaas komen dit jaar. Hij verblijft van midden november tot 6 december in het Huis van de Sint, maar op bezoek gaan, kan enkel via het internet. Er worden iedere dag filmpjes met tips op een website gezet. En iedere zondag van zijn verblijf maakt de Sint televisie voor de kinderen.

Samen met het Sint-Nicolaasgenootschap en het Actiecomité voor Handel en Ambachten (ACHA) heeft de stad Sint-Niklaas een ambitieus en creatief digitaal programma opgezet. Het moet kindvriendelijk blijven, respectvol voor het authentieke karakter van het Sinterklaasgebeuren én coronaveilig zijn. Concreet betekent dit dat het Huis van de Sint enkel virtueel te bezoeken is en dat de Sint live op televisie te zien zal zijn.

Het moet coronaveilig zijn, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor Sinterklaas

Marc Boon, mede-organisator

Sinterklaas op televisie

"Sinterklaas trotseert alle weer en wind, ook corona", zegt Marc Boon, organisator van Sint in de Piste (grote Sinterklaasshow in Sint-Niklaas die afgelast werd). "De oude man moet gespaard blijven van dit virus, dit is een bedreiging voor hem dus hebben we zijn bezoek zeer coronaveilig gemaakt." Naast online filmpjes is er een nieuwigheid: het televisieprogramma "Li(e)ve Sint". Sinterklaas zal televisie maken in een pop-up televisiestudio. Daarvoor is de Christus-Koningkerk omgebouwd tot een televisiestudio. De Sint is de centrale gast en er worden verschillende bekende gasten uitgenodigd."

Sinterklaas trotseert alle weer en wind, ook corona
Marc Boon, mede-organisator

Streamboot

Het televisieprogramma wordt gestreamd vanuit het 'Sinternet' gedurende 4 zondagen vanaf zondag 15 november. Het programma kan je bekijken via de website stadvandesint.be. "Vanaf 12 november worden er op de website elke dag filmpjes uitgezonden om 10 uur. Kinderen krijgen dan tips van de Sint", zegt Geert Van den Hende van het Sint-Nicolaasgenootschap. "Hij zal aan de kinderen uitleggen hoe je je schoentje moet zetten en hoe je een brief moet schrijven. Daar horen lesmapjes bij die kunnen gebruikt worden in de klas op school." Elke woensdag wordt dan ook nog een compilatie uitgezonden op de regionale televisiezender TV OOST. Op 6 december kan je daar ook de slotshow bekijken, die ook gestreamd wordt op de website. 

Levend speelgoed en grote brievenbus

Naast het digitale luik, zal de Sint ook in het straatbeeld aanwezig zijn. Op zaterdagnamiddagen zal er 'levend speelgoed' te zien zijn in de stadskern. Voor het stadhuis zal een heel grote brievenbus staan waar de kinderen tekeningen en brieven in kunnen steken. Er is ook een gratis zoektocht in de stad. 

Meest gelezen