Viel de euro van de Walen te laat? "Antwerpse cijfers deze zomer hielden Vlaanderen meer alert"

In alle provincies van ons land wordt overlegd over extra maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, maar in Wallonië viel gisteren al een beslissing. De maatregelen worden strenger, nu de kaart daar vuurrood kleurt. Waarom gebeurde het daar eerder dan in Vlaanderen? "Door de situatie deze zomer is er verschillend gereageerd", denkt de Franstalige infectioloog Emmanuel Bottieau.

In de provincies Waals-Brabant en Luxemburg gaat vanavond een avondklok in. Twee weken lang mag in principe niemand buiten tussen 1 uur 's nachts en 6 uur 's ochtends. Je mag je enkel verplaatsen voor woon-werk-verkeer, dringende medische hulp, of bijvoorbeeld bijstand aan kwetsbare personen. In Waals-Brabant komen daarbovenop nog wat maatregelen. Er mag bijvoorbeeld geen alcohol meer geschonken worden op markten, en Halloween-tochten van deur tot deur zijn verboden. En zo komen er na het Brusselse Gewest nu ook strengere maatregelen in Wallonië. De situatie is in heel België zorgwekkend, maar wel is het opvallend dat het zuidelijke gedeelte van ons land eerder piekte. Hoe komt dat?

Er is eindelijk consensus tussen Franstalige experten voor strikte maatregelen. Het is meer dan tijd

Emmanuel Bottieau, infectioloog

Volgens Franstalige infectioloog Emmanuel Bottieau is de oorzaak terug te brengen naar deze zomer. "In juli was er in Vlaanderen bijvoorbeeld een toename van de coronabesmettingen in Antwerpen. Ik vermoed dat dat de Vlaamse populatie alert heeft gehouden", zegt hij. "De experten waren veel meer gestresseerd door de situatie.  Terwijl het rustig leek in Wallonië. Op datzelfde moment was er in de Waalse provincies bijna geen enkel geval van Covid-19 in de ziekenhuizen." Ook biostatisticus Geert Molenberghs, bij de KU Leuven en UHasselt denkt dat de verschillen mogelijk te wijten zijn aan een verschil in publieke opinie. "In Vlaanderen is het al een tijdje duidelijk dat dit niet goed evolueert. In Wallonië is uiteraard nu ook de frank gevallen", zei hij in ons magazine "Terzake".

Infectioloog Bottieau is dan ook blij dat de avondklok er komt voor de twee meest getroffen provincies. "Het is een duidelijk signaal. Er is eindelijk consensus tusen de Franstalige experten om dit soort strikte maatregelen in te lassen. Het is meer dan tijd."

Louvain-la-Neuve, waar gekust wordt

In één van de provincies waar strengere maatregelen komen ligt Louvain-la-Neuve. In die Waals-Brabantse universiteitsstad zijn er al 600 studenten positief getest. Een reportage uit ons magazine "Terzake" maakt pijnlijk duidelijk dat sommige studenten zich nog steeds van geen kwaad bewust zijn. "Thuis kus ik mijn moeder, ik denk er niet over na", zo zegt een studente. Infectioloog Bottieau ziet net in dat thuiskomen het grootste probleem. Hij zegt dat veel studenten uit verre kleinere dorpjes komen, en de besmetting zo verspreidden. "Louvain-la-Neuve is een zeer grote universiteit, waar veel studenten naar toe gaan en tijdens het weekend terug naar de ouders gaan", aldus Bottieau.

U kan de reportage uit "Terzake" over Louvain-la-Neuve hier bekijken:

Videospeler inladen...

Onze reporter Stef Van Meerbergen is in Waver. Herbekijk ook zijn journaalreportage (13 oktober) hieronder:

Videospeler inladen...

Ook biostatisticus Geert Molenberghs vindt de situatie in Louvain-la-Neuve alarmerend. "Vandaag is 2 procent van de studenten er besmet. Dat is hetzelfde cijfer als in het Brusselse Molenbeek. Een week geleden was het nog 1 procent", zegt hij. "Nochtans, als je kijkt naar de provincie Waals-Brabant, zou je het omgekeerde verwachten. De provincie is welstellend op sociaal-economisch vlak, er zijn niet al te veel steden, het is er landelijk en open", gaat Molenberghs verder. "Dit is een zeer ernstige situatie, dit is niet houdbaar. De incidenties zijn veel te hoog om toeval te zijn."

Voor de universiteiten is het makkelijker om onderwijs online te organiseren. Daar is contactwinst te boeken

Geert Molenberghs, biostatisticus

Moeten we dan overwegen om de scholen te sluiten? Toch zeker niet de lagere en middelbare scholen op dit moment, vindt de biostatisticus. "Ik denk dat we de scholen zo lang mogelijk moeten openhouden. We moeten zorgen dat kinderen en jongeren naar school kunnen in zo goed mogelijke omstandigheden", zegt Molenberghs. "Met respect natuurlijk voor de bezorgdheden van de vakbonden." Maar voor de universiteiten en hogescholen ziet hij wel mogelijkheden. "Daar is het makkelijker om onderwijs online te organiseren.  Daar is contactwinst te boeken", aldus Molenberghs.

Meest gelezen