Strengere maatregelen indoorsport: "Onze turners van Kracht en Geduld zullen minder bijleren maar gezondheid is belangrijker"

De meeste sportclubs hebben begrip voor de verstrengde coronamaatregelen die vanaf woensdag gelden. Concreet betekent dat dat alle indoorsporten waar geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden, verboden worden voor iedereen boven de 12 jaar. Turnclub Kracht en Geduld uit Sint-Niklaas geeft sinds september al zoveel mogelijk contactloos les. Maar nu komen daar nog extra maatregelen bij. Ook bij de Topsporthal Vlaanderen in Gent reageren ze begripvol, ook al zorgen de nieuwe coronamaatrgelen voor een groot financieel verlies. 

"Sinds september geven we onze lessen al zoveel mogeljik contactloos. Tijdens de oefeningen wordt de anderhalve meter afstand gerespecteerd," zegt co-voorzitter Jeroen Naudts van Kracht en Geduld, "maar vanaf morgen zullen we dat nog strenger toepassen. Bepaalde oefeningen zullen niet meer kunnen. Bijvoorbeeld oefeningen bij ropeskipping (touwtjesspringen) waarbij de leerlingen te dicht staan om anderhalve meter afstand te kunnen bewaren, zullen we niet meer doen." Ook zullen de trainers, wanneer het nodig is om de sporter te helpen, een mondmasker dragen. Al zal de nadruk vooral liggen op oefeningen waar geen hulp nodig is. 

De focus ligt nu op 'blijven bewegen', bijleren kan later nog

Jeroen Naudts, turnclub Kracht en Geduld

"De lessen zullen zodanig aangepast worden, dat de focus op de oefeningen die ze al onder de knie hebben komt," legt Naudts uit, "daardoor zal er veel minder begeleiding nodig zijn. Het is de enige manier om onze lessen gezond te laten verlopen en de verspreiding van corona tegen te gaan." En dat betekent dat de sporters de komende tijd veel minder zullen bijleren. Maar volgens Kracht en Geduld hoeft dat geen probleem te zijn: "Als we moeten kiezen tussen gezondheid en bijleren van turnoefeningen, dan is de prioriteit toch wel gezondheid. Op die manier kunnen we blijven bewegen en dat is niet onbelangrijk in deze bizarre tijden. Zo onderhouden we alles en kunnen we hopelijk snel terug complexe oefeningen aanleren met de nodige begeleiding."

Eén baan tussenlaten bij atletiek

Bij de Topsporthal Vlaanderen in Gent komen verschillende sportclubs trainen en wedstrijden spelen. "Bij ons zijn er 2 belangrijke veranderingen," zegt manager Bruno De Wannemaker, "Alle kleedkamers gaan dicht. Er mag niet meer gedoucht worden. Dat geldt ook voor mensen die rond de Watersportbaan komen lopen. Alle contactsporten worden verboden. Het gaat dan om bijvoorbeeld volleybal, zaalvoetbal, basketbal, enz." De trainingen van atletiek kunnen wel doorgaan, daar komt in principe geen contact aan te pas. "Maar als ze in banen lopen, zullen we altijd één baan moeten tussenlaten, om de afstand te kunnen garanderen." Ook de gymnasten kunnen blijven trainen, mits aanpassingen en een andere organisatie. "Zij kunnen in principe verder trainen omdat ze in hun bubbel zitten. Trainers zullen moeten herorganiseren zodat ze de gymnasten wel nog in kleine groepjes kunnen begeleiden," legt De Wannemaker uit.   

Financiële gevolgen? Ja, maar ik vind het vooral spijtig voor de sporters zelf

Bruno De Wannemaker, Topsporthal Vlaanderen, Gent

In de Topsporthal komen heel wat clubs sporten, overdag en 's avonds. De nieuwe maatregelen zullen dan ook grote gevolgen hebben voor de Topsporthal in Gent: "Financieel is dat natuurlijk geen lachertje, maar ik vind het ook zeer spijtig voor de sporters," zegt Bruno De Wannemaker, "onze opdracht is om de mensen aan het sporten te krijgen en elke sport die wegvalt is niet goed voor de samenleving. " Maar hij begrijpt de beslissing volledig, nu de cijfers al een tijd achteruitgaan. "We waren er op voorbereid doordat we wisten wat er bij welke kleurcode moest gebeuren," besluit De Wannemaker. 

Vanaf vandaag worden alle sportclubs en atleten die komen sporten in de Topsporthal in Gent geïnformeerd. Dat zal gebeuren via de website, facebook en via affiches aan de inkom van de zalen. 

Meest gelezen