Bas De Wilde

In Kortrijk mogen er na een stop van zeven jaar weer studentenkamers bij komen 

In Kortrijk mogen er weer studentenkamers bij komen. In 2013 liet de stad een stop ingaan, er waren toen te veel koten, er was ook misbruik, sommige kotbazen boden koten aan die eigenlijk niet geschikt waren om in te wonen. Maar het aantal Kortrijkse studenten is sindsdien met ruim één vierde gestegen en dus leek nog langer vasthouden aan de stop niet meer de juiste keuze. 

In 2013 waren er 600 studentenkoten te veel. Nu zijn er een kleine 1400 te weinig. En dat heeft rare effecten, zegt Joris Hindryckx van hogeschool Vives : "Wij hebben een tweehonderdtal studentenkoten op onze campus zelf, als wij dat vrijgeven is dat een half uur later allemaal verhuurd." Zijn collega Lode De Geyter van hogeschool Howest sluit zich daarbij aan: "Het is inderdaad dermate prangend dat mensen die in september inschrijven geen kamer meer vinden en in Gent of verder een kamer moeten vinden om dan te pendelen naar Kortrijk. " Er zullen dus op korte termijn nieuwe koten worden gebouwd op de campussen van de hogescholen zelf, maar er komen ook nieuwe studentenkamers bij in de binnenstad van Kortrijk. De stad zal bij elk nieuw studentenkot nagaan of het wel voldoet aan de eisen. 

Spectaculaire groei aantal studenten

Kortrijk is de jongste jaren aan het bewijzen dat het cliché niet meer klopt dat de West-Vlaamse student alleen maar in Gent wil studeren. Het aantal studenten groeide de laatste jaren spectaculair. En het gaat nog door. Vorig academiejaar was het totaal aantal studenten aan de KULAK (universiteit) en de hogescholen 14.478. Dit academiejaar zijn er 15.275. Voor volgend academiejaar worden voorspellingen gedaan van 16.000 tot 17.500 studenten. Op dit moment zijn er een kleine 3.000 studentenkamers. Om aan de vraag te voldoen zijn er dus 1000 tot 1400 bijkomende studentenkoten nodig als we uitgaan van 25% van de studenten in Kortrijk die op kot zitten. Het opheffen van de stop is tijdelijk en geldt tot het einde van dit academiejaar.

Meest gelezen