Pas eind november capaciteit van 90.000 coronatests per dag: "Mensen zullen langer op resultaat moeten wachten"

Het zal nog tot eind november duren vooraleer we een testcapaciteit van 90.000 tests per dag hebben. Dat zegt voorzitter Alin Derom van de beroepsvereniging van klinisch biologen in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hierdoor dreigt deze week al vertraging waardoor mensen langer op de uitslag van hun coronatest moeten wachten.

Bijna 50.000 coronatests per dag: zo groot is de testcapaciteit vandaag in België, zo zegt Alin Derom in "De wereld vandaag" op Radio 1 (zie audio onder). Eigenlijk hadden we nu al aan een capaciteit van 90.000 tests per dag moeten zitten, maar dat streefdoel zullen we volgens hem pas eind november halen. Hierdoor dreigt al op korte termijn vertraging.

Alles heeft te maken met een platform dat is aangekondigd. "Dat zijn 8 werkplekken die aan een universitair laboratorium worden gekoppeld en die op korte tijd veel tests kunnen uitvoeren, 6.000 tot 8.000 per dag. De laboratoria zullen tests naar die werkplekken kunnen doorschuiven en we kunnen ze ook kunnen gebruiken voor grote screenings waarbij we honderden mensen tegelijk moeten testen."

"Eind deze maand zullen we die werkplekken opstarten. Ze zullen begin november beginnen met een capaciteit van 500 tot 1.000 tests per dag. Dat is erg weinig. Pas tegen eind november zullen ze hun volle capaciteit bereiken."

"Het is nu al een enorm drama"

Intussen staat het water de laboratoria aan de lippen, zegt Derom. "De cijfers van maandag tonen een positiviteit van 15 procent. Dat zijn meer dan 6.000 nieuwe besmettingen per dag en dus evenveel mensen die door de contactopsporing worden aangesproken. Stel dat die elk 5 mensen hebben gezien, dan komen daar 30.000 tests bij."

"De laboratoria kunnen dat niet meer aan. Ze hebben geen reagens meer, geen tips en geen plastic. Het is nu al een enorm drama. We kunnen nog net volgen, maar als er een staal bijkomt, dan is het wachten tot al de rest is gepasseerd. Als er niks verandert, zal de antwoordtijd voor patiënten deze week met een halve dag tot een dag stijgen."

Gezien het nog weken wachten is op een (veel) grotere testcapaciteit, dreigt dit dus een probleem van weken te worden. Waarom moet het allemaal zo lang duren? "De procedure is lang", zegt Derom. "We hebben dit moeten regelen met een regering in lopende zaken in volle vakantieperiode. We moesten laboratoria vinden die wilden meewerken want het vraagt toch veel aanpassingen aan hun infrastructuur."

"We moesten ook de nodige toestellen bestellen, maar net zoals bij een nieuwe wagen moet je daar zes tot acht weken op wachten en ze kunnen niet overal tegelijk leveren en opstarten."

Sneltests

Net vandaag is beslist dat het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten sneltests gaat aankopen, maar daarop wil Derom niet blindelings vertrouwen. "Die tests zijn niet gevoelig genoeg, waardoor negatieve tests moeten worden gecontroleerd. Stel dat je met die sneltests 80 procent negatieve resultaten hebt, dan moet je die toch nog eens controleren. Ze gaan dus niet veel kunnen helpen."

Dit alles leidt ertoe dat Derom een "middelmatige noodkreet" slaakt. "We zitten met het water aan de lippen." Tegelijk benadrukt hij dat testcapaciteit niet de oplossing van het probleem is. "Testcapaciteit is enkel een hulpmiddel om besmettingen op te sporen. Strengere maatregelen zijn meer dan welkom. Burgers, hou jullie aan de regels."

Meest gelezen