Welk land kleurt rood, oranje of groen? EU-landen spreken af dat ze dezelfde kleurcodes gaan gebruiken

De 27 EU-lidstaten hebben afgesproken dat ze dezelfde criteria gaan gebruiken om te bepalen welke corona-kleurcode een land of regio krijgt. Tot nu toe hanteerde elk land zijn eigen criteria. Dat kon ertoe leiden dat België aan Spanje code rood gaf, terwijl Nederland Spanje oranje kleurde. Europees commissaris Didier Reynders had deze uniforme kleurcodes begin september voorgesteld. Het gaat wel om aanbeveling, geen wet, maar Reynders verwacht dat alle lidstaten de afspraken zullen volgen.

De lidstaten zullen hun eigen gegevens bezorgen aan het Europese Centrum voor Ziektepreventie en –Bestrijding (ECDC) in Stockholm. Dat zal dan elke week een nieuwe kaart publiceren van de Europese Unie, waarop regio’s groen, oranje of rood zullen worden ingekleurd, op basis van deze regels:

Groen

Wanneer het aantal nieuwe besmettingen de voorbije 14 dagen lager is dan 25 per 100.000 inwoners, en er minder dan 4 procent positieve tests worden afgelegd.

Oranje

Wanneer het aantal nieuwe besmettingen de voorbije 14 dagen lager is dan 50 per 100.000 inwoners, maar het percentage positieve tests hoger ligt dan 4 procent.

Of wanneer het aantal nieuwe besmettingen de voorbije 14 dagen tussen de 25 en 150  is per 100.000 inwoners,  maar het percentage positieve tests lager ligt dan 4 procent.

Rood

Wanneer het aantal nieuwe besmettingen de voorbije 14 dagen 50 of meer is  per 100.000 inwoners, en het percentage positieve test boven de 4 procent ligt.

Of wanneer het aantal nieuwe besmettingen de voorbije 14 dagen hoger is dan 150 per 100.000 inwoners.

Grijs

Landen die minder dan 300 tests per 100.000 inwoners uitvoeren, zullen grijs worden ingekleurd. Tot nu toe aarzelden landen om zulke eenvormige afspraken te maken, omdat het aantal tests enorm verschilt van land tot land. Luxemburg doet heel veel tests, bijna 6.300 tests per 100.000 inwoners. Bulgarije nog geen 400. België zit rond de 2.000 tests per 100.000 inwoners. 

Wat als je uit een land komt dat rood kleurt?

Daarover zijn geen afspraken gemaakt. Elk land bepaalt zelf wat je dan moet doen. Sommige landen verplichten een test bij terugkeer uit een rood gebied, andere landen leggen een quarantaine op, of een combinatie van beide. Onder virologen is er nog geen eensgezindheid over de beste aanpak, daarom is er hier dus geen uniforme aanpak in heel Europa. Er is wel afgesproken dat er voor reizigers uit groene gebieden geen beperkingen mogen zijn. 

Grenzen moeten open blijven

Er is  ook afgesproken dat de grenzen open moeten blijven, en dat een inreisverbod (omdat je uit een rood gebied komt) dus niet kan. Lidstaten mogen ook niet discrimineren: voor elk land dat rood kleurt, moeten dezelfde maatregelen gelden. Doorslaggevend is waar je verbleven hebt de voorbije 14 dagen, niet welke nationaliteit je hebt. De lidstaten hebben tot slot ook afgesproken dat ze elkaar minstens 48 uur op voorhand gaan verwittigen wanneer ze nieuwe maatregelen voor reizigers invoeren. Burgers moeten 24 uur op voorhand verwittigd worden van nieuwe maatregelen.

Beluister het gesprek met Didier Reynders in "De ochtend":

AFP or licensors

Meest gelezen