Zeven weken knopen voor één pruik: "In Azië is het goedkoper en hebben ze fijnere vingers"

Wist je dat een pruik haartje per haartje geknoopt wordt? En dat Europees haar het meest geschikt is voor een pruik? En heb je enig idee hoeveel een pruik eigenlijk kost? Willy Dewit is "adviseur in de haarwerken" en weet alles over pruiken, al heeft hij het liever over "haarwerken".

Kirsten Simons is journaliste bij Radio 2 Vlaams-Brabant en laat deze week haar haar knippen voor het goede doel. Ze wil mensen steunen die omwille van kanker en de daaropvolgende chemotherapie een pruik dragen. Maar wat gebeurt er als de paardenstaart geknipt is? Waar gaan de haren naartoe? Hoe worden die een pruik? En wie zal het haarwerk uiteindelijk dragen? Kirsten zoekt het uit in de reeks "Van haar tot pruik."

“In de volksmond heeft iedereen het natuurlijk over een pruik, maar mij doet het vooral denken aan fantasie en carnaval. Wij gebruiken liever een ander woord, zoals een muts of een haarwerk”, zegt Willy Dewit uit Leuven. Willy is al jarenlang "adviseur in de haarwerken", hij weet alles over pruiken, al maakt hij er geen. “Echte pruikenmakers zal je nog moeilijk vinden in ons land. Tegenwoordig worden de pruiken vooral geknoopt in Aziatische landen.”

Willy adviseert klanten die een pruik of haarwerk nodig hebben. Dat gaat dan om mensen die chemotherapie volgen of een huidziekte hebben, of mensen waarvan de haargroei vermindert. “We maken een afspraak, praten zodat ik zicht krijg op hun verwachtingen: stijl, kleur, lengte... Alles is namelijk mogelijk, er is geen beperking. Ik geef de klanten een volledig overzicht, beginnende bij de basis: het synthetisch materiaal, tot de beste kwaliteit en alles daartussen.”

(lees verder onder foto)

Europees haar

De beste kwaliteit is volgens Willy het Europese haar: “Het is het mooiste haar en heeft ook een mooie glans. Het haar leeft ook omdat het niet bewerkt wordt. Al het haar dat niet-Europees is, wordt bewerkt. Om een haarwerk te maken worden er altijd haren gemengd, het gaat dus niet om het haar van één persoon. Zo krijg je een mooie schakering in het haarwerk.”

Als de afmetingen van het hoofd genomen zijn en de verwachtingen van de klant duidelijk, wordt een bestelling geplaatst. Dat gebeurt bij een Belgische producent van haarwerken, die heeft een atelier in de Filipijnen waar het haar manueel geknoopt wordt. Willy werd er enkele jaren geleden uitgenodigd: “Ik ben gaan kijken hoe de productie daar verloopt. De afdruk van het hoofd wordt overgenomen. Dan worden de haren, die in België geselecteerd zijn, met de hand geknoopt, haartje per haartje. Men bepaalt ook nog eens de richting van de knopen en de kleurschakering. Er komt heel wat bij kijken.”

De mensen die het haar knopen hebben veel geduld en kunnen het bijna blindelings

Eén persoon is al gauw zeven weken bezig om een pruik te knopen. “Ze werken dan ook nog eens zes dagen op zeven. Het is indrukwekkend hoe ze dat doen, ze moeten veel geoefend hebben want ze kunnen bijna blindelings knopen. Bovendien hebben ze veel geduld, fijne vingers en enorm goede ogen. En het drukt natuurlijk ook de kosten, hoewel ze een fair loon krijgen.”

Prijs

Wanneer de pruiken bij Willy aankomen, worden ze nog in model geknipt bij de persoon zelf. Eventueel worden de pruiken bijgekleurd. Er zijn bovendien enorme prijsverschillen. Een standaardpruik met synthetisch haar start vanaf 600 euro. Een pruik van Europees haar, haartje per haartje geknoopt, kost al gauw 3000 euro. Voor echt maatwerk komt er nog eens 800 euro bovenop. 

“Het is erg fijn om iets te kunnen creëren waar de persoon zich achteraf heel erg goed bij voelt. Voor een vrouw, maar ook voor een man, is het haar enorm belangrijk. Veel vrouwen die chemotherapie krijgen, vinden hun haar verliezen belangrijker dan de ziekte zelf. Daaruit blijkt hoe belangrijk het is. Als ik hen blij kan maken, geeft dat een enorme voldoening”, besluit Willy.  

Meest gelezen