Zwarte Amerikaan die vastgebonden aan politiepaard moest stappen, eist een miljoen dollar schadevergoeding

De man die een jaar geleden vastgebonden aan een paard van de politie door de stad Galveston in Texas werd gevoerd, heeft een eis tot schadevergoeding ingediend. De beelden van de arrestatie deden denken aan de slavernij van weleer en hebben tot grote verontwaardiging geleid in de Verenigde Staten.

Een jaar geleden werd Donald Neely, een zwarte dakloze, opgepakt door twee politieagenten in Galveston, een grote stad in de zuidelijke Amerikaanse staat Texas. Neely werd geboeid en met een koord vastgebonden doorheen de stad geleid. Bovendien is op de video te horen dat de agenten zich vrolijk maken over de man.

De aanklachten tegen Neely zijn intussen ingetrokken en het hoofd van de politie van Galveston heeft zich verontschuldigd, maar de man laat het daar niet bij. Hij daagt nu de lokale politie en de stad Galveston voor de rechter en eist een schadevergoeding van een miljoen dollar. Volgens hem liep hij verwondingen op door zijn handboeien, had hij last van de hitte en leed hij onder een gevoel van vernedering en angst.

De videobeelden werden verspreid op het internet en hebben tot grote verontwaardiging geleid. Ze doen denken aan slaven die ooit op die manier achter paarden werden gevoerd en het gaat om praktijken die ook na de afschaffing van de slavernij nog lang schering en inslag waren in de VS, vooral dan in de zuidelijke staten zoals Texas. Dat is overigens een van de laatste staten waar de slavernij werd afgeschaft.

Het incident komt op een ogenblik dat in de Verenigde Staten massaal geprotesteerd wordt tegen racisme en politiegeweld, vooral dan tegen zwarten en andere minderheden. Ook dat thema is steeds meer een onderdeel van de kiescampagne geworden.

Meest gelezen