Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Tweede hoorzitting kandidaat-opperrechter Amy Barrett in VS: "Oranje wolk boven benoeming"

Een rechter met diepe persoonlijke en religieuze overtuigingen, maar met een "open blik" op de zaken waarover ze uitspraak zal moeten doen. Zo heeft Amy Coney Barrett zichzelf voorgesteld tijdens een nieuwe hoorzitting in de Amerikaanse Senaatscommissie Justitie. Barrett is de kandidate die door de president Donald Trump is voorgedragen als nieuwe rechter in het Hooggerechtshof. Net als gisteren werd ze onderworpen aan een nieuwe reeks vragen. Net als gisteren ging ze veel vragen uit de weg.

Nadat ze gisteren al bijna 12 uur lang op de rooster werd gelegd, verscheen Amy Coney Barrett vandaag voor de derde dag op rij in de Senaatscommissie Justitie, die haar kandidatuur voor het Hooggerechtshof moet onderzoeken. De diepgelovige en erg conservatieve rechter is door Trump voorgedragen als opvolger van de liberale en progressieve Ruth Bader Ginsburg, maar de Senaat moet haar kandidatuur goedkeuren. 

Omdat de hoorzittingen in de Senaatscommissie amper drie weken voor de presidentsverkiezingen plaatsvinden, zien zowel Republikeinen als Democraten deze ook als een platform om kiezers te winnen. Dat is des te meer het geval omdat de hoorzittingen weinig invloed lijken te zullen hebben op hoe de Senaat uiteindelijk zal stemmen over de kandidatuur van Barrett. De Republikeinen hebben in de Senaat immers een meerderheid.   

Geschiedenis schrijven

Voor de tweede opeenvolgende dag werd Amy Coney Barrett onderworpen aan een reeks vragen van senatoren. Net als gisteren ging Amy Coney Barrett belangrijke vragen over abortus, de ziekteverzekering en een mogelijk betwiste verkiezingsuitslag uit de weg. 

Lindsey Graham, de Republikeinse voorzitter van de ­Senaatscommissie, begon de hoorzitting met Barrett te prijzen als een rolmodel voor andere vrouwen. "Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis is er een vrouw benoemd die onbeschaamd pro-life (dus tegen abortus, nvdr.) is en die haar geloof zonder excuses omarmt."

De Democraat Dick Durbin erkende dat Barrett geschiedenis schrijft, maar dan wel, zo zegt hij, als de eerste kandidaat die zo kort voor een presidentsverkiezing wordt aangewezen, met de bedoeling om de pogingen van president Trump om de Affordable Care Act ongedaan te maken te doen slagen. 

"Obamacare"

De Affordable Care Act (ACA), beter bekend als de algemene ziekteverzekering of "Obamacare", was opnieuw de belangrijkste kwestie waarover de Democraten Barrett aan de tand wilden voelen.

Dat is zeker nu belangrijk, want in de week van 10 november zal het Hooggerechtshof zich opnieuw buigen over "Obamacare". De regering-Trump probeert al lang om van de wet af te komen, maar de Democraten wijzen er op dat 20 miljoen Amerikanen hun ziekteverzekering dreigen te verliezen als "Obamacare" verdwijnt, en dat terwijl de wereld de grootste gezondheidscrisis in tijden beleeft.

In het verleden heeft Barrett zich kritisch uitgelaten over "Obamacare", maar tijdens de hoorzitting zei ze dat ze die bemerkingen deed in een academische context, als docent aan de universiteit.  "Ik sta niet vijandig tegenover de Affordable Care Act", zei ze.

Trumps pogingen om "Obamacare" te ontmantelen hangen als een wolk over de benoeming van Amy Coney Barrett, zei senator Dick Durbin. Geen "donkere wolk", maar een "oranje wolk", zo noemde hij het, een sneer naar de gelaatskleur van president Donald Trump.

Timing

Meer nog dan de persoon of het profiel van Amy Barrett is de timing en de manier van haar eventuele benoeming erg omstreden in Washington. Barrett zou de derde opperrechter kunnen worden die president Trump in zijn ambtstermijn van vier jaar zou kunnen laten benoemen.

Maar dan moeten de Republikeinen haar kandidatuur dus nog snel voor de verkiezingen door de Senaat laten goedkeuren. Ze vrezen immers dat ze bij de verkiezingen niet enkel het Witte Huis, maar ook hun meerderheid in de Senaat kunnen verliezen. 

Dit is wat nog op het programma staat:

  • morgen: getuigenissen van buitenaf
  • 15 oktober: start van het interne debat in de Senaat
  • 22 oktober: Senaatscommissie Justitie stemt
  • 23 oktober of later: volledige Senaat stemt
  • 3 november: presidentverkiezingen

Meest gelezen