Emery Mwazulu Diyabanza
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Activist die aandacht vraagt voor Afrikaanse roofkunst in westerse musea veroordeeld tot boete

De voorbije maanden probeerde Emery Mwazulu Diyabanza verschillende keren om Afrikaanse kunst die in westerse musea tentoongesteld staat, weg te halen. Hij deed dat om de culturele leegroof van Afrika aan te kaarten. Voor zijn poging om in juni een grafmonument uit Tsjaad weg te halen uit het Parijse Musée du quai Branly werd hij veroordeeld tot een boete van 1.000 euro.

Oorspronkelijk werd Mwazulu vervolgd voor "poging diefstal", maar uiteindelijk veroordeelde de correctionele rechtbank hem voor diefstal met verzwarende omstandigheden. De activist kondigde al aan in beroep te gaan.

"Actievoerders voor een politieke zaak worden hierdoor behandeld als doodgewone profiteurs", klonk het na afloop. Zijn advocaten noemden de veroordeling "teleurstellend".

"We nemen het beeld terug naar huis"

Vijf leden van de pan-Afrikaanse beweging Unité Dignité Courage hadden op 12 juni het beeld van zijn sokkel genomen. Mwazulu had het daarop in zijn armen genomen en riep uit "we brengen het beeld terug naar huis". Volgens de rechtbankvoorzitter zijn er andere middelen om de aandacht te trekken van politiek en samenleving.

"We zetten onze strijd verder met alle middelen waarover we beschikken", zei de activist na afloop. "We laten ons niet afschrikken."

(Lees verder onder de foto)

We zetten onze strijd verder met alle middelen waarover we beschikken. We laten ons niet afschrikken

Activist Emery Mwazulu Diyabanza
Emery Mwazulu Diyabanza
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Activist op bezoek in Afrikamuseum Tervuren

Enkele weken na zijn passage in Parijs nam hij een ivoren beeld mee uit een museum in Marseille, en probeerde hij hetzelfde in het Afrikamuseum in het Nederlandse Berg en Dal, nabij Nijmegen. Voor de feiten in Marseille staat hij op 17 november terecht, en in Nederland moet hij zich in januari verantwoorden.

Ook in het AfricaMuseum in Tervuren kwam hij langs. Het is niet duidelijk of hij toen iets heeft meegenomen. 

Vorige week bezocht Mwazulu de "100 x Congo"-tentoonstelling in het Antwerpse MAS. In een verslag in het magazine MO* omschrijft Mwazulu de expo als een museum van de dekolonisatie, waar er gesproken wordt over de herkomst van de kunst, maar ook over de misdaden. Hij ziet de openheid van de curatoren om namen en daden te noemen, als een stap richting herstel van het verleden.

Emery Mwazulu Diyabanza
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen