Burgemeester Maasmechelen wil geen Nederlanders in zijn horeca: "Zij moeten nu verantwoordelijkheid nemen"

De Nederlandse premier Rutte kondigde gisteren strengere maatregelen aan in Nederland. Cafés en restaurants moeten dicht, evenementen zijn verboden en sociaal contact wordt beperkt. De burgemeester van Maasmechelen Raf Terwingen (CD&V) hoopt dat Nederland zélf vermijdt dat Nederlanders naar de Belgische horeca komen."Als je wil dat je eigen regels slagen, dan moet je dat doen", zegt hij.

Even terug naar enkele maanden geleden, midden tijdens de eerste golf coronabesmettingen. In ons land golden toen erg strenge maatregelen. Sociale contacten waren beperkt, de horeca was dicht en we mochten niet zomaar de grens oversteken. Maar dat hield toch niet alle dorstige en hongerige Belgen tegen. Op de terrassen van cafés en restaurants viel hier en daar het Belgische accent op.

Vandaag is de situatie net omgedraaid, en houdt de burgemeester van Maasmechelen Raf Terwingen (CD&V) een spiegel voor aan onze Noorderburen. "Daar waar het enkele maanden geleden onze verantwoordelijkheid was om ervoor te zorgen dat Belgen niet naar Nederland gingen, is het nu misschien aan Nederland om daarover te waken.

Het gevaar bestaat dat Nederlanders de oversteek gaan wagen. En dat zou een grotere druk op de ketel betekenen. Het is vooral aan Nederland om de mensen thuis te houden", zegt Terwingen. "Anders riskeren ze dat de vermenging die ze zo erg willen vermijden in een café in Maastricht, nu in een café in Maasmechelen zal gebeuren."

Vooral de cafés en restaurants zouden wel eens aanlokkelijk kunnen zijn. "We vrezen dat de horeca in Maasmechelen meer bezoekers zal krijgen", zegt de burgemeester. Uiteraard gelden in alle zaken wel strenge regels, en die zullen blijven. "Dat wil zeggen dat een café op een gegeven moment vol kan zijn. Of je nu Nederlander bent of niet, daar moet iedereen zich aan houden. Maar we willen vooral vermijden dat de horecamensen hier onder druk komen te staan."

Het is niet aan mij, maar grenscontroles in Nederland zouden een goed idee zijn

Raf Terwingen, burgemeester Maasmechelen (CD&V)

De Maasmechelse burgemeester hoopt dan ook dat Nederland haar eigen maatregelen streng controleert. "De facto pleit ik voor grenscontroles", zegt Terwingen. "Het is natuurlijk niet aan mij om adviezen te geven aan Nederlandse politici. Maar ik denk dat het een goed idee zou zijn."

Destijds waren er ook in ons land controles, zodat Belgen niet zomaar naar Nederland konden. "Als je je eigen maatregelen wil doen slagen, dan moet je ook vermijden dat Nederlanders op café gaan in Vlaanderen", zegt Terwingen.

Hij verwijst ook naar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "Ik denk dat ze contact moet zoeken met haar collega in Nederland om te kijken hoe we dit op een goede manier kunnen kanaliseren."

Intussen laat het kabinet weten dat er vanmorgen inderdaad een digitaal overleg is geweest tussen de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en haar Nederlandse collega. Over de inhoud is nog niks bekend.

Beluister het gesprek met Raf Terwingen in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk ook de reactie van burgemeester Marino Keulen van Lanaken, een buurgemeente van Maasmechelen en ook een grensgemeente met Nederland:

Videospeler inladen...

Meest gelezen