Voorstelling van Artemis-astronauten op de maan met de nieuwe xEMU-ruimtepakken en xPLS life support-rugzakken.
NASA/Public domain

Contracten voor Europese deelname aan Artemis-missie NASA naar de maan

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA heeft verschillende contracten toegekend aan Europese bedrijven om uitrusting te ontwikkelen voor toekomstige verkenningsmissies op de maan in het kader van het Amerikaanse Artemis-programma. Ook voor de internationale campagne om stalen van Mars terug naar de aarde te brengen, zijn er contracten toegekend. Dat heeft het European Space Agency gemeld in een persbericht, in de marge van het 71e internationale congres rond ruimtevaart. Belgische bedrijven pikken een graantje mee van de contracten.

De Europese deelname aan het Amerikaanse maanprogramma Artemis, voor een terugkeer naar de maan in 2024, is nu formeel bevestigd, onder meer door een contract met de Europese constructeur Airbus voor de levering van de derde Europese Service Module (ESM) voor het Amerikaanse ruimtevaartuig Orion. Die gedeeltelijk herbruikbare capsule biedt plaats aan zes astronauten. De Service Module voorziet de Orion-capsule van het grootste deel van haar energie en zorgt voor de voortstuwing. Op het einde van de missie wordt de ESM afgeworpen.

Airbus Defence and Space mag daarnaast een project voor een maanlander ontwikkelen, de EL3. Gelanceerd door de Ariane 6-raket, zal die tot 1,7 ton vracht naar eender welke plaats op het maanoppervlak kunnen transporteren, aldus Airbus. ESA voorziet drie tot vijf missies voor de EL3.

Het maanproject omvat ook de bouw van een ruimtestation, de 'Lunar Gateway'. De Verenigde Staten willen dat station bouwen vanaf 2023. De Lunar Gateway zal rond de maan cirkelen en dienen als een laboratorium en tussenstop voor astronauten op weg naar de maan. Het station zal kleiner zijn dan het ISS en zal niet permanent bewoond worden. Het station moet wel tot vier astronauten kunnen ontvangen. Het project is een partnerschap tussen de VS, Europa, Canada en Japan.

De woonmodule van het station, I-HAB, zal ontwikkeld worden door Thales Alenia Space (TAS), een samenwerking tussen het Franse Thales en het Italiaanse bedrijf Leonardo. De eerste schijf van het contract voor de module bedraagt 36 miljoen euro, op een totaal bedrag van 327 miljoen euro, aldus de onderneming in een persbericht. 

TAS is daarnaast belast met het ontwerp van de communicatie- en bevoorradingsmodule Esprit van het toekomstige ruimtestation. Het contract moet nog formeel worden toegewezen, maar zal 295 miljoen euro waard zijn. De onderneming zal ook de structuur van de logistieke en woonmodule Halo leveren aan het Amerikaanse Northrop Grumman.

Leonardo zal dan weer een minilabo maken aan boord van de Russische maanlander Luna-27.

Voorstelling van de eerste fase van het Artemis-programma.
NASA/Public domain

Ook Belgische bedrijven

Ook Belgische bedrijven zijn betrokken bij de maanplannen van ESA.

Thales Alenia Space Belgium (TAS-B) en het Waalse Sonaca (Société Nationale de Construction Aérospatiale S.A.) zullen zo meewerken aan de Europese Service Module voor het ruimtetuig Orion.

Bij de Esprit-module van het ruimtestation Lunar Gateway is momenteel eveneens de deelname van TAS-B bevestigd.

Ook voor I-HAB, de woonmodule van Lunar Gateway, is een Belgische bijdrage bevestigd, maar het staat nog niet vast om welk bedrijf of bedrijven het gaat.

Bij het ESA werd ook vernomen dat de lijst van deelnemende bedrijven in een latere fase nog zal aangroeien.

De Orion-capsule in de Stille Oceaan na een geslaagde testvlucht.
US Navy/Public domain

Monsters van Mars

Wat Mars betreft, gaat het om contracten voor de internationale campagne om bodemmonsters van de planeet terug naar de aarde te brengen (Mars Sample Return), aldus het ESA.

Het agentschap heeft Airbus belast met de ontwikkeling van het tuig 'Sample Fetch Rover', dat de stalen zal ophalen die op Mars worden verzameld door de Amerikaanse rover Perseverance.

Airbus zal ook de sonde Earth Return Orbiter bouwen die in 2031 de stalen terug naar de aarde zal brengen. Dat contract is 491 miljoen euro waard. 

Voorstelling van de Mars-rover Perseverance op het oppervlak van Mars. Perseverance - Percy voor de vrienden - is gelanceerd op 30 juli van dit jaar en verwacht wordt dat hij op 18 februari 2021 zal landen in de Jezero-krater op Mars.
NASA/JPL-Caltech/Public domain

Meest gelezen