BELGA/WAEM

Corona goed voor omzet aardbeien, eieren, rundvlees en witloof, maar ramp voor frietaardappelen, bloemen en planten

De Vlaamse land- en tuinbouw heeft het goed gedaan dit jaar. De omzet is met 0,6 procent gestegen tot naar verwachting 5,8 miljard euro, dat is het hoogste niveau in zeven jaar. Maar er zijn grote verschillen en dat heeft alles te maken met corona. De sierteelt (bloemen en planten) bijvoorbeeld deed het niet goed, net als de sector van de frietaardappelen. Corona was wel goed voor die producten die je thuis kunt verbruiken, bijvoorbeeld aardbeien, eieren, rundvlees en witloof.

"Door de lockdown en ook het mooie weer aten de mensen meer aardbeien." Dat is een van de conclusies van de Boerenbond die de omzet van de verschillende sectoren in land- en tuinbouw bekeek. De prijzen van aardbeien lagen 40 procent hoger dan vorig jaar.

Ook de prijzen van appelen en peren stegen aanzienlijk, waardoor de omzet van de hele fruitsector dit jaar wellicht een derde hoger zal liggen dan in 2019. In de groentesector is er sprake van een stijging van 0,9 procent.

Naast aardbeien werden ook meer eieren, rundvlees en witloof verkocht. Geen toeval, zegt Vanessa Saenen van de Boerenbond: “Door het noodgedwongen grotere thuisverbruik tijdens de lockdown bijvoorbeeld maar ook nadien, zien we dat de vraag naar aardbeien, eieren, rundvlees en witloof sterk gestegen is, en daar zijn de prijzen dus veel beter.”

De omzet in de eiersector steeg met 16,8 procent, nadat hij vorig jaar fors was teruggevallen als gevolg van de vogelgriep. Vooral dankzij de eieren boekt de volledige dierlijke sector een omzetstijging van 0,9 procent.

Met de frietaardappelen komt het niet meer goed dit jaar

Bij de verliezers zien we vooral de sector van de frietaardappelen. De omzet zal er vermoedelijk 30 procent lager liggen dan in 2019. Oorzaak is de tijdelijke sluiting van de horeca in het voorjaar en de vele afgelaste evenementen. Herstel is niet meteen in zicht, omdat er nog altijd weinig of geen evenementen zijn.

Het herstel is iets beter in de sierteeltsector, de tweede verliezer. Daar is sprake van een omzetdaling van 7,3 procent. Bloemenwinkels en tuincentra gingen dicht, net toen de lente-verkooppiek eraan kwam, traditioneel goed voor meer dan de helft van de jaaromzet.

Vanessa Saenen: “Een heel pak bloemen en planten moesten vernietigd worden. Dus ze hebben heel sterke verliezen geleden, waar ze maar ten dele van hersteld zijn. Dat komt niet helemaal meer goed dit jaar.”

Globaal genomen zou de rendabiliteit van de land- en tuinbouwsector dus verbeteren, maar de Boerenbond wijst op nog enkele grote verschillen. Vooral in de sectoren akkerbouw, varkenshouders, melkvee en serregroenten lag de rendabiliteit dit jaar onder het gemiddelde van de vijf vorige jaren.

Meest gelezen