AFP or licensors

Druk bij VCLB Limburg door coronabesmettingen op scholen: "We weten niet hoe we het op deze manier gaan volhouden"

Het is druk op het Vrij CLB Limburg, dat de coronaclusters in de scholen in kaart brengt. Het aantal besmettingen in de scholen begint toe te nemen, al valt het in Limburg voorlopig nog mee. 

Het Vrij CLB doet deze dagen de contacttracing voor de scholen. Als er een bericht binnenkomt van de scholen, het Vlaams callcenter of de huisartsen dat er een leerling besmet is met corona, dan wordt nagegaan welke contacten er geweest zijn. Er wordt ook bekeken wie er thuis moet blijven en wie er wel nog naar school kan, eventueel onder bepaalde voorwaarden. Alle leerlingen die een hoog risico hebben om besmet te zijn, worden opgebeld. 

Meer en meer telefoontjes

Het aantal besmettingen in de scholen begint intussen toe te nemen, al valt het in Limburg voorlopig nog mee. Er zijn op 5 weken tijd 176 leerlingen besmet en 41 leerkrachten. Maar er moeten meer en meer telefoontjes gedaan worden en de werkdruk neemt toe, zegt dokter Bea Meertens van het VCLB. "We weten niet hoe we het op deze manier kunnen volhouden. Hoe we het nu doen, houdt in dat we ons ander werk ook moeten stilleggen. Zoals leerlingen helpen die met problemen kampen. We zouden eigenlijk al onze collega's aan de telefoon moeten zetten. Maar we gaan ons moeten herorganiseren. Vaccineren en kwetsbare kinderen helpen moet blijven doorgaan."

Maar 1 ding staat voorop: de scholen moeten zo lang mogelijk openblijven. Het is belangrijk om leerachterstand te voorkomen en de school is een veilige haven voor kwetsbare kinderen. 

Zorg dat de sportactiviteiten op school beperkt worden en dat de tieners de mondmaskers correct gebruiken, ook op de speelplaats

Dokter Bea Meertens

Veiligheid verhogen

Het moet natuurlijk veilig gebeuren. En er zijn nog manieren om de veiligheid te verhogen. "Zorg dat de sportactiviteiten op school beperkt worden en zorg dat de tieners de mondmaskers correct gebruiken, ook op de speelplaats", zegt Meertens. Een goede tip is ook om de tieners de boodschap aan elkaar te laten overbrengen. Maar ook voor de volwassenen - de leerkrachten - is het niet altijd makkelijk om zich aan de regels te houden. "We merken dat het voor hen niet altijd eenvoudig is om afstand te houden, het mondmasker te dragen, geen eten te delen en genoeg te ventileren. Als er overdracht gebeurt, is het vaak op die manier."

Meest gelezen