Radio 2

Film Fest Gent mét rode loper, maar minder genodigden: “Een speciale, maar krachtige editie”

Dinsdagavond was het de openingsavond van Film Fest Gent. Er waren minder genodigden, maar dat hield de organisatie niet tegen om de rode loper traditioneel uit te rollen. In totaal waren er zo’n 850 bezoekers. “Het doet goed om hier te zijn. Het is fijn om nog eens uit ons kot te komen”, klinkt het bij acteur Filip Peeters. 

De komende 12 dagen gaat in Gent het filmfestival door. Het is een van de weinige festivals die nog door kunnen gaan. “Maar het is belangrijk dat wij er staan”, zegt directrice Marijke Vandebuerie. “Festivals spelen een sleutelrol binnen de sector. Het is heel belangrijk voor de makers dat ze hier hun werk kunnen voorstellen. Het festival zorgt ook voor inkomsten voor onder meer distributeurs en bioscopen.”

Op de openingsavond waren 850 bezoekers aanwezig. De zalen mogen maar maximaal voor 50% bezet worden en er mogen niet meer dan 200 mensen in 1 ruimte zijn. Een mondmasker is ook verplicht en moet altijd opblijven. Omdat het festival minder bezoekers kan ontvangen, zal bijna de helft van alle films ook online te zien zijn.

Rode loper

De rode loper was iets minder druk dan op andere jaren, maar wie er liep, had erg veel zin in het festival: “Het is fantastisch dat het festival nog kan doorgaan”, zegt acteur Filip Peeters. “Ik merk dat de organisatie erg haar best heeft gedaan om het coronaveilig te maken. Ik ben blij om hier te zijn en ik hoop dat we de volledige 12 dagen zonder problemen doorkomen.”

Het is in deze tijden, op mentaal vlak, heel belangrijk om schoonheid te kunnen zien

Burgemeester van Gent, Mathias De Clercq (Open Vld)

Collega-acteur en Gentenaar Titus De Voogdt staat hem daarin bij: “Ik heb er heel veel zin in”, klinkt het. “Het is een beetje een speciale editie, maar ik ben positief verbaasd dat Film Fest Gent er toch in geslaagd is om het festival fysiek te organiseren. Ik vind dat heel krachtig. Het zal dit jaar misschien geen grote feesteditie worden, maar we mogen al blij zijn om hier te zijn. Ik heb nu voornamelijk veel zin om naar de cinema te gaan, want dat is intussen ook al een tijdje geleden.”

Op de rode loper liepen niet alleen acteurs en regisseurs, maar ook de politieke wereld was vertegenwoordigd. Zo kwam ook kersvers premier Alexander De Croo (Open VLD) naar de openingsavond, en was de burgemeester van Gent ook aanwezig: “De mensen snakken ernaar om op een veilige manier wat troost te hebben en schoonheid te zien”, zegt Mathias De Clercq (Open VLD). “Ik denk dat dat in deze tijden, ook op mentaal vlak, heel belangrijk is.”

Meest gelezen