(c) dpa-Pool

Frankrijk roept noodtoestand op vlak van volksgezondheid uit

In heel Frankrijk wordt vanaf volgende zaterdag de noodtoestand voor de volksgezondheid opnieuw van kracht. Dat is beslist tijdens een ministerraad. De Franse regering reageert daarmee op de stijgende coronacijfers. 

President Emmanuel Macron heeft in een interview met de Franse TV-zenders TF1 en France 2 meer duidelijkheid gegeven over de concrete maatregelen.  Zo komt er een avondklok in de Franse hoofdstedelijke regio Ile-de-France en in acht andere grote steden in het land: Lyon, Grenoble, Montpellier, Rijsel, Toulouse, Rouen en Saint-Etienne en de metropool Marseille/Aix-en-Provence.  De avondklok zal gelden tussen 21.00 uur 's avonds en 6.00 uur 's ochtends. De maatregel gaat in vanaf zaterdag en blijft minstens vier weken van kracht. 

Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 135 euro. Er worden wel uitzonderingen toegestaan voor mensen die 's nachts werken of voor verplaatsingen van en naar het werk. 

Het virus bevindt zich overal in Frankrijk

Franse president Emmanuel Macron

"We moeten reageren, want de toestand is zorgwekkend",  zei Macron. "Het virus bevindt zich overal in Frankrijk."

Door 's avonds een uitgaansverbod in te stellen, hoopt de Franse president de economie draaiende te houden. Hij belooft ook steunmaatregelen voor de sectoren die getroffen worden door de avondklok, zoals de horeca en de uitbaters van bioscoop- en theaterzalen.

Er komen geen beperkingen op het vlak van mobiliteit. Verplaatsingen tussen de regio's blijven toegelaten. De Fransen kunnen met Allerheiligen ook gewoon met vakantie gaan, zolang ze de coronaregels maar respecteren. Wel vraagt dat president dat bedrijven indien mogelijk vaker gebruik gaan maken van telewerk, bij voorkeur "twee tot drie dagen per week".

De coronacijfers in Frankrijk blijven intussen stijgen. Voor het eerst sinds 25 juni liggen nu meer dan 9.100 COVID-patiënten in de ziekenhuizen. 

Meest gelezen