De winnaars van de MIA's editie 2019 begin dit jaar, hun opvolgers worden pas in 2022 gekozen.

Geen MIA's in 2021 door coronacrisis, wel "week van de Belgische muziek" om sector te steunen

De MIA's, voluit de Music Industry Awards, zullen begin volgend jaar niet worden uitgereikt. Dat hebben de VRT en mede-organisator VI.BE, het aanspreekpunt voor de muzieksector, beslist. Door de coronacrisis wordt de uitreiking van de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen uitgesteld naar 2022. Als alternatief komt er in februari 2021, in de periode waarin de MIA's normaal worden georganiseerd, een "week van de Belgische muziek".

De voorbije jaren werden de MIA's uitgereikt in Paleis 12 in Brussel. Die awardshow met rode lopermoment en aanwezig publiek werd telkens live uitgezonden op Eén. Maar de eerstvolgende editie in februari 2021 wordt overgeslagen: de MIA's worden uitgesteld naar 3 februari 2022. 

Organisatoren VRT en VI.BE laten weten dat de eerstvolgende editie in 2022 in de praktijk dan een "dubbele editie" wordt. Artiesten zullen zowel met nieuw materiaal dat ze in 2020 als in 2021 hebben uitgebracht, in de prijzen kunnen vallen. De MIA's bekronen telkens artiesten op basis van hun releases van het voorbije jaar. Maar in 2022 zullen ook succesvolle releases uit "het coronajaar 2020" de nodige aandacht krijgen, en kans hebben op een MIA.

2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als een gebroken muziekjaar. De sector is verlamd.

Gerrit Kerremans, VRT-muziekcoördinator, organiseert mee de MIA's

VRT en VI.BE zijn ervan overtuigd dat een sterke editie van de MIA's in 2022 mee kracht zal geven aan de heropstart van de muzieksector.  "Je kan er niet omheen dat 2020 de geschiedenis in zal gaan als een gebroken muziekjaar. Er zijn beduidend minder releases en het livecircuit is zo goed als onbestaand", zegt VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans, die de MIA's mee organiseert.

'De muzieksector is werkelijk verlamd. Een groot muziekfeest organiseren zoals de uitreiking van de MIA's elk jaar, is omwille van de gekende gezondheidsrisico’s niet aangewezen, en daarnaast ook praktisch en financieel moeilijk haalbaar. We willen de sector dan ook op een andere manier ondersteunen dit jaar.”

In plaats van een feestelijke awardshow op 11 februari 2021 komt er een alternatief: "de week van de Belgische muziek". Tijdens die week zal de focus extra liggen op artiesten en nummers van bij ons, om de muzieksector zo een hart onder de riem te steken. Wat er precies te gebeuren staat tijdens die week, is nog niet bekend.

"Om de week van de Belgische muziek de nodige weerklank te geven, willen we verschillende spelers uit de muziekwereld betrekken bij dit project. Door samenwerking kan de zwaar getroffen muzieksector tijdens die week de aandacht krijgen die ze verdient", zegt Luc Nowé, directeur van VI.BE, aanspreekpunt voor de muzieksector en mede-organisator van de MIA's.

Meest gelezen