Geraardsbergen kandidaat voor nieuw wielercentrum "De Ronde"

Geraardsbergen is kandidaat om een nieuw centrum over de Ronde van Vlaanderen te bouwen. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) wil graag zo'n nieuw wielercentrum in de Vlaamse Ardennen en burgemeester Guido De Padt (Open VLD) prijst zijn stad aan. 

De oprichting van een nieuw wielercentrum "De Ronde" ergens in de Vlaamse Ardennen is één van de doelstellingen van het beleidsprogramma van minister van Toerisme Zuhal Demir voor de beleidsperiode 2019-2024. Hoewel nog niet duidelijk is hoe concreet die plannen zijn en wanneer het centrum er moet komen, wil burgemeester Guido De Padt (Open VLD) nu al zijn kans wagen. In een open brief somt hij de troeven van zijn stad op. Hoofdtroef is natuurlijk De Muur van Geraardsbergen, scherprechter in heel wat wielerwedstrijden en een icoon van de stad. 

Maar Geraardsbergen heeft volgens de burgemeester heel wat meer te bieden dan alleen De Muur. "Wij hebben onze jarenlange ervaring als wielergaststad, we hebben eeuwenoude erfgoedtradities, we hebben een rijke natuur en er zijn veel verblijfsmogelijkheden", somt Guido De Padt op. Met die erfgoedtradities verwijst hij ondermeer naar de Krakelingen en de Tonnekesbrand. Dat dubbelfeest is door UNESCO erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. 

Geraardsbergen maakt zijn sollicitatie voor het centrum meteen concreet en biedt twee mogelijke plekken aan waar het centrum kan gebouwd worden. Een eerste mogelijkheid is een stuk grond van de stad gelegen op de flank van de Oudenberg. Die locatie ligt op wandelafstand van de top van de Muur, de binnenstad en is al ontsloten door een bestaande gewestweg. Een tweede mogelijke locatie is gelegen op de top van de Muur. Ook daar heeft de stad gronden in eigendom. Al zal er voor die mogelijkheid wel iets moeten veranderen aan de bestemming van het gebied, want nu is dat ingekleurd als parkgebied.

Meest gelezen