"Vierkant groen" in Bierbeek zorgt voor langere wachttijden

De nieuwe verkeerslichtenregeling op het kruispunt van de Tiensesteenweg, de Koning Albertlaan en de Bierbeekstraat in Korbeek-Lo zorgt voor frustraties bij de weggebruikers. Door de regeling, waarbij voetgangers uit alle richtingen gelijktijdig groen hebben, moeten weggebruikers langer wachten bij het kruispunt. De gemeente zal de komende weken buurtbewoners informeren over de aangepaste verkeersituatie.

Sinds midden september is er op het kruispunt van de Tiensesteenweg, de Koning Albertlaan en de Bierbeekstraat in Korbeek-Lo een nieuwe verkeerslichtenregeling. Voor voetgangers geldt het systeem van 'vierkant groen', waarbij ze uit alle richting gelijktijdig groen hebben en mogen oversteken. Fietsers die vanuit de Koning Albertlaan  en de Bierbeekstraat komen, mogen bij een rood licht rechtsaf de Tiensesteenweg indraaien.

De nieuwe verkeersregeling is er gekomen om het veelgebruikte kruispunt veiliger te maken voor voetgangers en fietsers. Maar veel weggebruikers zijn ontevreden over de nieuwe regeling. "Ik moet veel langer wachten om over te steken", klinkt het bij enkele voetgangers. "Zeker dubbel zo lang als vroeger, als het regent, is het niet plezant om drie minuten te staan wachten in de regen." Ook fietsers staan langer voor een rood licht. "Fietsers moeten vaak onnodig wachten door het nieuw systeem", vertelt een voorbijgangster op haar fiets.  "Ik ben nu veel langer onderweg naar werk. Dat moeten stoppen en opnieuw snelheid maken, vertraagt enorm." 

Frustraties wegnemen

Ook auto's  moeten langer wachten om te kunnen oversteken. Want Wegen en Verkeer heeft radars geplaatst die de hoeveelheid voetgangers registreren. Als er een grote groep voetgangers op het kruispunt aankomt, wordt de groentijd verlengd, waardoor auto's langer moeten wachten om te kunnen doorrijden. 

Om de frustraties bij omwonenden weg te nemen, zullen Wegen en Verkeer en het gemeentebestuur de komende weken de mensen uit de omgeving informeren en sensibiliseren over de aangepaste verkeerssituatie.

Meest gelezen