Help, mijn corona-app kleurt rood of groen! Wat moet ik doen?

Coronalert, de app die de contactopsporing moet vergemakkelijken, blijft veel vragen oproepen. Hoewel de app intussen al een paar weken bestaat, blijkt niet iedereen goed te weten hoe ze moet worden gebruikt. Karine Moykens, hoofd van het Comité Testing en Tracing, probeerde in "De wereld vandaag" antwoorden te geven op een aantal vragen.

Hoe werkt de app?

Bekijk deze video waarin VRT NWS-journalist Tim Verheyden uitlegt hoe de app werkt en hoe het zit met je privacy:

Videospeler inladen...

Wat moet ik doen als ik een groen scherm krijg, maar er toch vermeld staat dat er contacten geweest zijn?

De contacten waarnaar het groene scherm verwijst, zijn laagrisico-contacten: u hebt weliswaar iemand ontmoet die besmet is, maar die ontmoeting heeft niet langer dan 15 minuten geduurd of was op meer dan 1,5 meter afstand. 

Kortom: als u een groen scherm ziet hoeft u zich geen zorgen te maken, ook al staan er contacten vermeld. U hoeft zich niet te laten testen en ook niet in quarantaine te gaan. 

Ik heb een rood scherm gekregen, wat nu?

Als u een rood scherm krijgt, had u een hoogrisico-contact. In dat geval moet u naar huis gaan en - als u symptomen hebt - zich laten testen. Als u geen symptomen hebt, moet u 10 dagen in quarantaine blijven. 

Veel mensen vroegen zich af of de app nog nut heeft door de aangepaste teststrategie. Daardoor mag u zich niet meer laten testen als u geen symptomen vertoont. Het antwoord daarop is: ja, de app is nog steeds nuttig. U moet gewoon 10 dagen in quarantaine. 

Als u toch een test moet ondergaan en het resultaat is negatief, zullen alle willekeurige codes in de app automatisch verdwijnen, ook uw potentiële hoogrisicocontacten.

Ik ben al een tijd thuis en toch heb ik plots nieuwe blootstellingen, hoe kan dat?

De app waarschuwt de contactpersonen van iemand die positief heeft getest met het coronavirus door 14 dagen terug te keren in het verleden. Het kan dus zijn dat u enkele dagen geleden contact had met iemand die zich pas een tijd later heeft laten testen. 

Pas als die persoon zijn resultaat ziet in de app en aanduidt dat zijn contactpersonen gewaarschuwd mogen worden, krijgt u er dus een blootstelling bij. Dat kan enkele uren of dagen na het contactmoment zijn. 

Ik ben positief getest, maar het verschijnt niet in mijn app: wat nu?

Gebruikers van de app die zich laten testen, moeten zelf hun app aan de test laten linken. Mensen die zich laten testen, kunnen op voorhand een code aanmaken in de app, daarvoor bestaat een knop met de boodschap "maak een code aan". Een druk op de knop levert een code op met 17 cijfers. Die moet de arts of medewerker invullen in het patiëntendossier, waardoor de app aan het testresultaat kan worden gekoppeld. Dat gebeurde echter niet altijd, mensen vergaten de code aan te maken of de arts vergat de code te koppelen aan de test. Daar is nu een oplossing voor.

Mensen die vergeten om zo'n code aan te maken, zullen voortaan een code krijgen via sms. Met die code kan je alsnog je test linken aan de app. De instructies om dat te doen, zullen in de sms staan. Op die manier willen de makers van de app vermijden dat mensen positief testen, maar het niet in de app kunnen zetten.

Iemand in mijn omgeving heeft positief getest, maar ik krijg geen rood scherm: wat nu?

Bovenstaande situatie kan drie oorzaken hebben. Enerzijds kan het zijn - bij de vorige versie van de app - dat je vergeten bent om de 17-cijferige code op voorhand aan te maken, waardoor je testresultaat niet gelinkt werd aan de app, maar daar is nu een oplossing voor die je hierboven kan lezen.

Vervolgens kan het ook zijn dat je de app te laat hebt gedownload. Als een huisgenoot positief test en je beslist pas na het positieve testresultaat om de app te downloaden, zal je geen rood scherm krijgen. Dat komt omdat de app enkel risicocontacten uit het verleden waarschuwt. Vanaf dat je positief test, moet je 10 dagen in quarantaine dus zou je eigenlijk geen risicocontacten meer mogen hebben, buiten als het echt niet anders kan zoals bij huisgenoten.

Ten slotte kan het ook nog zijn dat het rode scherm nog moet komen. De app connecteert namelijk een paar keer per dag met een centrale database, waarin de gelinkte testresultaten en 17-cijferige codes staan verzameld. Soms kan het zijn dat die connectie simpelweg nog niet heeft plaatsgevonden en dat u geduldig moet afwachten.

Heb ik 4G nodig op mijn smartphone?

"Dat is niet nodig, maar Bluetooth moet wel ingeschakeld staan."

Komt mijn privacy niet in het gedrang?

"Die app houdt niet bij waar je bent. We hebben heel doelbewust gekozen voor een systeem dat u niet volgt."

"Dat heeft tot gevolg dat u bij een rood scherm alleen maar weet wanneer het risicocontact is gebeurd, niet met wie of waar."

Voor meer info over privacy en de app, kan u het filmpje bovenaan het artikel bekijken.

Beluister hier het gesprek met Karine Moykens in "De wereld vandaag":

Meest gelezen