Help, mijn corona-app kleurt rood of groen! Wat moet ik doen?

Coronalert, de app die de contactopsporing moet vergemakkelijken, blijft veel vragen oproepen. Hoewel de app intussen al een paar weken bestaat, blijkt niet iedereen goed te weten hoe ze moet worden gebruikt. Karine Moykens, hoofd van het Comité Testing en Tracing, probeerde in "De wereld vandaag" antwoorden te geven op een aantal vragen.

Wat moet ik doen als ik een groen scherm krijg, maar er toch vermeld staat dat er contacten geweest zijn?

De contacten waarnaar het groene scherm verwijst, zijn laagrisico-contacten: u hebt weliswaar iemand ontmoet die besmet is, maar die ontmoeting heeft niet langer dan 15 minuten geduurd of was op meer dan 1,5 meter afstand. Het kan ook zijn dat u iemand ontmoet hebt die besmet is geweest maar dat - op het moment van de ontmoeting - niet langer was. In ieder geval gaat het om een contact dat geen risico inhoudt.

Kortom: als u een groen scherm ziet hoeft u zich geen zorgen te maken, ook al staan er contacten vermeld. U hoeft zich niet te laten testen en ook niet in quarantaine te gaan. 

Ik heb een rood scherm gekregen

Als u een rood scherm krijgt, had u een hoogrisico-contact. In dat geval moet u naar huis gaan en - als u symptomen hebt - zich laten testen. Als u geen symptomen hebt, moet u 10 dagen in quarantaine blijven. 

Als u een test moet ondergaan en het resultaat negatief is, zullen alle willekeurige codes in de app automatisch verdwijnen, ook uw potentiële hoogrisicocontacten.

Ik heb positief getest, maar dat verschijnt niet in mijn app

Gebruikers van de app die zich laten testen, moeten zelf hun app aan de test linken. In principe gebeurt dat door de arts of een medewerker van het centrum waar de test wordt afgenomen. In de app bestaat daarvoor een knop met de boodschap "maak een code aan". Een druk op de knop levert een code op met 17 cijfers. Die moet de arts of medewerker invullen in het patiëntendossier. Maar dat gebeurt niet altijd.

Karin Moykens erkent dat er een probleem is. Maar daar wordt aan gewerkt. Binnenkort zullen gebruikers effectief zelf hun test aan de app kunnen linken. Ze zullen daartoe een sms krijgen met instructies.   

Heb ik 4G nodig op mijn smartphone?

"Dat is niet nodig, maar Bluetooth moet wel ingeschakeld staan."

Komt mijn privacy niet in het gedrang?

"Die app houdt niet bij waar je bent. We hebben heel doelbewust gekozen voor een systeem dat u niet volgt."

"Dat heeft tot gevolg dat u bij een rood scherm alleen maar weet wanneer het risicocontact is gebeurd, niet met wie of waar."

Beluister hier het gesprek met Karine Moykens in "De wereld vandaag":

Meest gelezen