AFP or licensors

Israël keurt bouw 2.000 nieuwe woningen op Westelijke Jordaanoever goed, einde bouwstop van 8 maanden

Israël heeft de bouw van meer dan 2.000 nieuwe woningen in de nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever goedgekeurd. Daarmee komt een einde aan een bouwstop van acht maanden.

De goedkeuring om meer dan  2.000 nieuwe woningen te bouwen in de nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever komt er één maand na de normalisering van de relaties tussen Israël en twee Golfstaten.

De Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein sloten op 15 september in Washington normaliseringsakkoorden met Israël, waarmee ze na Egypte (1979) en Jordanië (1994) de eerste Arabische landen werden die Israël erkennen. In het kader van de normalisering verbond Israël zich ertoe zijn plan voor de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever op te schorten. 

In de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, Palestijns gebied dat door Israël bezet wordt, leven bijna een half miljoen Israëli's. De kolonies zijn in strijd met het internationale recht en een obstakel voor de tweestatenoplossing met een leefbare Palestijnse staat naast Israël. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump besloot in november 2019 dat de kolonies niet in strijd zijn met het internationale recht.

Meest gelezen