Jan Ypermanziekenhuis in Ieper neemt maatregelen: operatiezalen worden gesloten en 1 bezoeker per patiënt

Het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper neemt extra maatregelen om coronapatiënten op een veilige manier te behandelen. Onder andere het bezoek wordt beperkt. Er liggen 26 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis, waarvan enkele op intensieve zorg. Het ziekenhuis benadrukt ook dat het geen patiënten uit Brussel heeft geweigerd.

Het ziekenhuis schakelt over op fase 1B. Woordvoerder Pieter-Jan Breyne legt uit wat dit betekent: “Wij werken nu met een volledige covidafdeling. Daar worden dus enkel covidpatiënten opgenomen. Daarvoor hebben we 2 operatiezalen moeten sluiten. Het operatiepersoneel kan nu meehelpen op intensieve zorg of spoedafdelingen.” Het is wel de bedoeling om zo weinig mogelijk andere ingrepen en zorg uit te stellen.

Het Jan Ypermanziekenhuis overweegt om de spoedafdeling uit te breiden. “Wij hebben een garage die we perfect kunnen omtoveren tot een noodhospitaal. Dat hebben wij ook gedaan in de eerste golf.”

Beperkt bezoek

Vanaf morgen donderdag 15 oktober kan elke patiënt 1 vaste bezoeker ontvangen. "Die moet zich ook registreren", zegt Breyne. "Die kan wel wekelijks wisselen."

Het ziekenhuis maakt nog enkele uitzonderingen. “Op bijvoorbeeld intensieve zorgen is er eenmaal per dag bezoek mogelijk tussen 14u30 en 15u00. Dat zijn dan 2 vaste bezoekers voor een half uur. Ook op palliatieve zorgen kunnen er uitzonderingen gemaakt worden. Morgen wordt er beslist over de het bezoek op de materniteit", zegt Breyne. Het ziekenhuis vraagt om alleen naar de spoeddienst te gaan als dit mogelijk is, dus zonder begeleider.

Brusselse patiënten geweigerd?

In het UZ in Brussel is te horen dat 2 West-Vlaamse ziekenhuizen de overbrenging van coronapatiënten vanuit Brussel geweigerd zouden hebben. Een van die 2 klinieken zou het Jan Ypermanziekenhuis geweest zijn.

Woordvoerder Pieter-Jan Breyne ontkent dat ze die vraag hebben gekregen. “Wij staan niet op die lijst van ziekenhuizen die potentieel patiënten van andere ziekenhuizen overnemen. Wij hebben al een grote druk op onze bedden met onze eigen patiënten. Wij hebben nooit "neen" geantwoord op de vraag, omdat we de vraag nooit gekregen hebben."

Het was Marc Noppen van UZ Brussel die gisteren in "Terzake" zei dat er ziekenhuizen patiënten uit Brussel weigeren:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen