Roscosmos Space Agency Press Service

Kortste bemande vlucht ooit naar ruimtestation ISS is aangekomen: "Wellicht veiligste plek op dit moment"

Vanop de raketlanceerbasis van Bajkonoer in Kazachstan zijn vanochtend drie ruimtevaarders vertrokken naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). Ze waren maar drie uur onderweg naar wat een van de Russische kosmonauten aan boord "op dit moment wellicht de veiligste plek" noemde.

De Sojoez-raket werd vanochtend om 7.45 uur gelanceerd vanop de basis van Bajkonoer in de voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan. Amper drie uur later, om 10.48 uur, bereikte de capsule zijn bestemming: het Internationaal Ruimtestation ISS, op ongeveer 400 kilometer boven de aarde.

Het is de kortste bemande vlucht ooit naar het ISS. Tot nu toe waren zulke korte vluchten er alleen voor ruimtevracht. De raket wordt dan op een bijzondere manier gelanceerd, waardoor de vlucht dubbel zo snel gaat. Terwijl een raket anders vier keer een baan om de aarde maakt, is dat nu slechts twee keer gebeurd voor ze het ruimtestation bereikte. 

"Welkom thuis", meldde het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA op Twitter. Het ruimtestation ISS wordt inderdaad een half jaar, tot het voorjaar van 2021, de nieuwe "thuis" van de Amerikaanse astronaut Kathleen Rubins en de Russische kosmonauten Sergej Ryzjikov en Sergej Koed-Svertsjkov. 

"Waarschijnlijk is het ISS op dit moment de veiligste plaats denkbaar", zei Sergej Ryzjikov, verwijzend naar de corona-pandemie die de aarde in haar greep houdt. 

Quarantaine

Door de pandemie golden voor het vertrek van de ruimtevaarders nog striktere gezondheidsvoorschriften dan anders. De drie bemanningsleden verbleven meer dan een maand lang in quarantaine en werden meermaals op het coronavirus getest.

Russian Space Agency Roscosmos

De drie ruimtevaarders lossen drie collega's af die nog deze maand zullen terugkeren naar de aarde. De Russen, Anatoli Ivanisjin en Ivan Wagner en  Amerikaan Christopher Cassidy vertrokken in het voorjaar naar het ISS. Ook toen golden er al strikte gezondheidsvoorschriften wegens het coronavirus.

Het onderzoekscentrum ISS bevindt zich op zo'n 400 kilometer boven de aarde en draait in ruim anderhalf uur rond onze planeet. Sinds eind 2000 is het station bewoond, in wisselende samenstellingen. De bewoners/onderzoekers zijn ruimtevaarders van het Russische ruimteagentschap Roscosmos, de Amerikaanse NASA, de Europese ESA, de Japanse JAXA en het Canadese agentschap CSA.

Meest gelezen