Lagardère, firma achter taxfreeshops, ontslaat 153 personeelsleden

Lagardère Travel Retail, de uitbater van verschillende winkels in de luchthaven van Zaventem en Charleroi, zal op 1 januari 2021 overgaan tot het collectief ontslag van 153 personeelsleden. Dat zegt de christelijke vakbond. Het gaat om personeelsleden van winkels in de twee luchthavens, het station Brussel-Zuid en The Belgian Chocolate House in Antwerpen. De directie heeft gisteren via mail aan de 153 mensen laten weten dat ze worden ontslagen. 

De ontslagen zouden het gevolg zijn van de coronacrisis en het dalend aantal klanten op de luchthaven. "De coronacrisis hakt er stevig in op de luchthaven. Momenteel zijn er 89 procent minder passagiers en dus ook minder klanten", aldus Michiel Van Opdenbosch van ACV Puls. "Er staan daarbij enorm veel mensen op tijdelijke werkloosheid. Het ziet er dus ook niet goed uit voor de toekomst." 

Bijna geen onderhandeling mogelijk

Michiel Van Opdenbosch, ACV Puls

Er werd al een hele tijd onderhandeld tussen de vakbonden en de werkgever. "Maar er was bijna geen onderhandeling mogelijk", vertelt Van Opdenbosch. "Alle voorstellen om de ontslagen voor de betrokkenen te verzachten of hen verder te ondersteunen werden geweigerd omdat ze te duur zouden zijn. Ze hebben voor de goedkoopste optie gekozen door mensen met de laagste anciënniteit eerst te ontslaan."

In juni werd al aangekondigd dat 180 mensen op straat zouden worden gezet bij Lagardère. Omdat er ondertussen mensen vrijwillig zijn vertrokken, is het aantal ontslagen beperkt tot 153. De taxfree-winkels blijven wel open. 

Meest gelezen