Landen ziet snelwegparking, waar truckers kunnen overnachten, niet zitten

Landen maakt zich zorgen over de nieuwe toekomstplannen voor een snelwegparking langs de E40 in Walshoutem. Het Agentschap Wegen en Verkeer wil er een vrachtwagenparking van maken, waar truckers kunnen overnachten. "Er is nu al veel hinder van transmigranten, zo'n parking zou het probleem enkel en alleen nog maar vergroten", zegt burgemeester Gino Debroux (SP.A). 

Het Agentschap Wegen en Verkeer wil  van de snelwegparking langs de E40 in Walshoutem een vrachtwagenparking maken waar chauffeurs ook kunnen overnachten. Een plan dat burgemeester van Landen niet ziet zitten. "In de eerste plaats is de parking niet uitgerust om mensen te laten overnachten", zegt Gino Debroux. "We zouden dus moeten investeren om dat mogelijk te maken. "We zouden toiletten, douches, verlichting, een tankstation, camerabewaking, hefbomen, ... moeten plaatsen om dat mogelijk te maken." 

Transmigranten

Daarnaast vreest de burgemeester ook dat de  snelwegparking nog meer een hotspot zal worden voor transmigranten. "Sinds het najaar van 2017 worden we geconfronteerd met een toename van transmigranten", vertelt de burgemeester. "Dat heeft onder meer te maken met de ideale ligging van de parking dichtbij twee treinstations. Via de trein proberen de transmigranten snelwegparkings te bereiken om in vrachtwagens te kruipen en zo de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Daarnaast zitten we ook met de situatie dat er op de nabijgelegen parking in Waremme een parkeerverbod geldt, waardoor iedereen nu naar ons doorrijdt."

Deze parking moet een parking voor kort parkeren worden, waar het verboden is om 's nachts te staan

Gino Debroux , burgemeester Landen (SP.A)

"Als we er nu een echte snelwegparking van zullen maken, dan gaan we nog meer transmigranten aantrekken", gaat Debroux verder. "Ik hoop dan ook dat de gouverneur en het Agentschap Wegen en Verkeer de plannen voor de snelwegparking zullen herbekijken en er een parking voor kort parkeren van maakt waar het 's nachts verboden is om te staan."

Meest gelezen