AFP or licensors

Frankrijk roept noodtoestand op vlak van volksgezondheid uit: avondklok in Parijs en verschillende andere steden

Frankrijk roept de noodtoestand op vlak van volksgezondheid uit. In Parijs en andere steden geldt vanaf zaterdag een avondklok. De Kroatische provincie Istrië en het eiland La Palma in de Spaanse Canarische Eilanden zijn de enige overgebleven groene reisbestemmingen voor Belgen. Volg alle updates in de liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Frankrijk roept noodtoestand op vlak van volksgezondheid uit, avondklok in Parijs en andere metropolen

In Frankrijk roept de regering vanaf zaterdag 17 oktober de noodtoestand op vlak van volksgezondheid uit. Dat moet vooral striktere maatregelen toelaten. Alvast in Parijs (regio Île-de-France) en andere metropolen, waaronder Grenoble, Rijsel, Lyon, Marseille en Toulouse, gaat zaterdag een avondklok in tussen 21 uur en 6 uur. Die duurt minstens 4 weken.

President Emmanuel Macron gaf vanavond een interview waarin hij nieuwe maatregelen toelichtte. Zo zei hij dat wie tijdens de avondklok op straat rondloopt, daar een grondige reden voor zal moeten hebben. Wie die niet heeft, zal een boete van 135 euro moeten betalen. Bezoekjes aan vrienden of op restaurant gaan in de avondlijke uren, zal niet meer mogelijk zijn.

Los van de avondklok komen er voorlopig geen beperkingen op het openbaar vervoer. Mensen mogen zich ook nog altijd vrij door Frankrijk verplaatsen.

Voor het eerst sinds 25 juni liggen nu meer dan 9.100 COVID-patiënten in Franse ziekenhuizen.

Lees hieronder het artikel:

Nog slechts 2 groene reisbestemmingen in Europa: Istrië in Kroatië en La Palma in Canarische eilanden

Er zijn voor Belgen nog maar twee groene reisbestemmingen: de Kroatische provincie Istrië en het eiland La Palma in de Spaanse Canarische Eilanden. Daarnaast zijn ook heel wat oranje zones in onze buurlanden opgeschaald naar rode gebieden, waarvoor het afgeraden is om ernaartoe te reizen. Dat blijkt uit een update van de kleurcodes op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Zo zijn reizen naar Nederland volledig afgeraden, nu ook de provincie Zeeland van oranje naar rood is gegaan. In Frankrijk kleuren twaalf bijkomende departementen rood, in Duitsland de regio's Berlijn en Bremen.

Zwitserland kende de jongste tijd alleen nog oranje zones, waarvoor verhoogde waakzaamheid geldt of omdat de lokale overheden er inreisbeperkingen hebben ingevoerd. Het merendeel van de kantons is nu echter rood geworden en alleen enkele centrale kantons kleuren er nog oranje. Ook Italië was volledig oranje, maar op de jongste kaart kleuren de regio's Valle d'Aosta, Ligurië, Campania en Umbrië en de autonome provincies Bolzano en Trente rood.

Voorts zijn er meerdere bijkomende rode zones in Ierland, Kroatië, Oostenrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk. In Zweden kleurt Stockholm rood. Met name in Spanje gaan dan weer een aantal rode zones naar oranje. Het gaat daarbij om gebieden in Galicië en op de Canarische Eilanden.

Op de website van de FOD Buitenlands Zaken is nu ook officieel geschrapt dat wie terugkeert uit een rode zone, verplicht in quarantaine moet en een test moet laten afnemen. Voortaan zullen die maatregelen al dan niet worden opgelegd op basis van het Passenger Locator Form. Dat bevat sinds kort een "zelfevaluatievragenlijst" waarmee wordt bepaald of je risico's hebt genomen tijdens je reis. Het gaat om een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad van eind september.

Jongste zoon van Donald Trump had ook positief getest op het coronavirus

Barron Trump, de jongste zoon van de Amerikaanse president Donald Trump, blijkt nu toch besmet te zijn geweest met het coronavirus. Dat meldt first lady Melania.

Begin deze maand had Barron aanvankelijk negatief getest, hoewel zijn ouders wel besmet bleken. Een woordvoerster van Melania zei toen dat alle voorzorgsmaatregelen werden getroffen om te verzekeren dat hij veilig en gezond bleef. Maar een tweede test was wel positief.

"Mijn angst werd bewaarheid toen hij opnieuw werd getest en het positief was", aldus Melania in een verklaring. "Gelukkig is hij een sterke tiener en vertoonde hij geen symptomen. In zekere zin was ik blij dat we dit met z'n drieën tegelijkertijd doormaakten, zodat we voor elkaar konden zorgen en samen tijd konden doorbrengen." Volgens Melania Trump heeft Barron inmiddels weer negatief getest, en zijzelf ook.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nederlandse premier: "Nadruk lag te veel op eigen verantwoordelijkheid"

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft tijdens een Kamerdebat erkend dat hij niet goed genoeg heeft gecommuniceerd over het coronabeleid van de regering. De nadruk lag de afgelopen maanden te veel op de eigen verantwoordelijkheid, geeft hij toe.

Het is volgens Rutte belangrijk ook voldoende aandacht te hebben voor de verplichtingen van mensen. Dat heeft hij zelf niet goed gedaan, erkent hij. De premier stelt vast dat mensen de maatregelen nu minder goed opvolgen dan in maart en april. "Dat kan je niet allemaal met communicatie oplossen, maar het had wel effectiever gemoeten."

Wat volgens Rutte evenmin helpt, is het beeld dat er intern verdeeldheid zou zijn over de aanpak van corona. Hij noemt het "zeer onwenselijk" dat die indruk de afgelopen weken is ontstaan. Hij erkent ook dat de maatregelen die twee weken geleden getroffen werden, niet stevig genoeg waren. 

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) bezorgd: "2.900 zorgverleners uitgevallen"

Bij het personeel van woonzorgcentra zijn op dit moment 2.900  zorgverleners uitgevallen. Dat heeft Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, gezegd in “De Afspraak” op Canvas.

“We zien dat 2900 mensen thuis zitten, niet alleen omwille van COVID-besmettingen of omdat ze in quarantaine gezet zijn, maar ook om andere redenen, op een totaal van ongeveer 60.000 medewerkers. Dat is toch heel wat, zeker als je weet dat die sector 24 uur op 24 uur draait, en zeven dagen op zeven."

Als die trend zich blijft doorzetten, vrees ik dat we de dienstverlening niet gaan kunnen handhaven

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro)

Cloet is erg bezorgd. "Vooral ook omdat we zien dat er de voorbije vijf  dagen een ontzettende stijging is geweest in het aantal zorgmedewerkers dat ofwel ziek is ofwel een quarantaine-attest ontvangt, of omwille van het feit dat ze zich niet goed voelen, andere ziektes hebben, maar ook omwille van het feit dat ze COVID-besmet zijn. En dan heb ik het nog niet over de ziekenhuizen en al die andere sectoren. Dus als die trend zich blijft doorzetten dan vrees ik dat we de hulpverlening of de dienstverlening niet gaan kunnen handhaven. Dus ik lig daar echt wel van wakker." 

Video player inladen...

Ierse regering verbiedt bezoek thuis

Vanaf morgen wordt alle bezoek thuis verboden in heel Ierland. Dat heeft de Ierse regering vanavond beslist. Noodzakelijk bezoek mag wel nog.

Uit cijfers van het Ierse ministerie van Volksgezondheid blijkt dat er vandaag 1.095 bevestigde gevallen van COVID-19 zijn geteld. In totaal zijn er tot nu toe al 45.243 bevestigde gevallen  geteld in Ierland. 

Er zijn ook weer 5 dodelijke slachtoffers gevallen. In totaal zijn in Ierland al 1.835 mensen bezweken aan het coronavirus. 

Testcentrum in Mol noteert ongezien hoge ratio positieve tests

In het testcentrum Ecocentrum De Goren in Mol gaat het aandeel van positieve tests snel de hoogte in. Van de 142 afgenomen testen op maandag is al minstens 31 procent positief. 

Het testcentrum in Mol heeft voorlopig een maximumcapaciteit van 142 testen per dag, maar dat aantal zal stapsgewijs opgedreven worden naar 250 à 300. Dat schrijft de gemeente in een persbericht, na een vergadering van de gemeentelijke crisiscel.

Vandaag werden 142 tests afgenomen, waarvan nog niet alle resultaten binnen zijn. Maar nu al waren er 45 positief: een positiviteitsratio van minstens 31 procent. "Een week eerder was dit nog 16 procent, wat op zich al ontzettend hoog was," klinkt het.

Beke bekijkt of mensen uit andere sectoren in woonzorgcentra kunnen worden ingezet

Nu we volop in de tweede coronagolf zitten dreigt een personeelstekort in de Vlaamse woonzorgcentra. Zo'n 3,7 procent van het personeel blijkt uit te vallen wegens oververmoeidheid, burn-out of ziekte. Tijdens de eerste golf kon een beroep worden gedaan op bijvoorbeeld personeel uit de thuiszorg, maar tijdens de tweede golf is dat niet mogelijk.

We hebben bekeken of er vanuit andere sectoren kan worden bijgesprongen

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

"We kijken naar andere sectoren", zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in "Terzake". "We hebben bekeken of er vanuit andere sectoren kan worden bijgesprongen." Het gaat volgens hem over mensen die nu technisch werkloos zijn en op een of andere manier kunnen helpen. "We zijn verschillende pistes aan het bewandelen", aldus Beke.

Bekijk hieronder het gesprek met Wouter Beke in "Terzake": 

Video player inladen...

Voorlopig nog geen aanpassingen in woonzorgcentra

Er komen voorlopig geen nieuwe maatregelen in de woonzorgcentra, ondanks de stijgende ongerustheid over de verspreiding van het coronavirus. Dat meldt de taskforce Zorg. De taskforce bereidt zich wel voor om mogelijke personeelstekorten op te vangen in de komende weken.

"Er komen op dit moment geen nieuwe richtlijnen in de woonzorgcentra", klinkt het bij woordvoerster Liesbeth Wyseur. "Er werd gesproken over de maatregelen in functie van aanpassingen naar aanleiding van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad rond quarantaine. We wachten tot de beslissing van het Overlegcomité vrijdag om te zien of er impact is op onze zorgvoorzieningen."

Volgens Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro, begint het personeel uit te vallen in de woonzorgcenra en kunnen ze het op verschillende plaatsen niet meer bolwerken. De taskforce Zorg bevestigt dat er woensdag gesproken is over de personeelstekorten en hoe dit zal worden opgevangen, maar er is nog extra overleg nodig.

Volgende week woensdag komt de taskforce Zorg opnieuw samen. "Dan zullen we kijken of er wijzigingen nodig zijn en zullen we beslissingen nemen. Intussen blijven de huidige richtlijnen dan ook gelden in onze voorzieningen."

Steven Van Gucht: "Koud weer en opening hoger onderwijs factoren bij stijging coronacijfers"

Het koudere herfstweer en de opening van de hogescholen en universiteiten zijn factoren die bijdragen tot de stijging van het aantal COVID-19-gevallen in ons land. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd in "De wereld vandaag" op Radio 1. Door het koudere weer is het gedaan met terrasjes en wandelen op de dijk en speelt ons leven zich nu veel meer binnen af. Dat vergemakkelijkt de verspreiding van het virus, dat is ook te zien bij andere virussen die de ademhalingswegen aanvallen, zo zei hij.

Er zijn wel een aantal factoren die we zelfs nog niet zo goed weten, zo zei Van Gucht, zoals het effect van de temperatuur en de vochtigheid op het overleven van het virus in de lucht en de verspreiding ervan. Maar we weten wel dat dit soort virussen zich makkelijker verspreidt in de herfst en de winter dan onder zomerse omstandigheden. 

De opening van de hogescholen en de universiteiten is ook wel een katalysator, zo denkt Van Gucht. Al die jonge mensen die samenkomen op de campussen en dan in het weekend weer naar huis gaan, dat zorgt voor heel wat mobiliteit en veel nieuwe interacties. 

Van Gucht zei verder nog dat hij niet verontrust is door het feit dat de vaccintest van Johnson & Johnson is opgeschort omdat een proefpersoon onverklaarbare medische klachten had. Het tegendeel zou hem verontrust hebben, zo zei hij, als er bij een test op 60.000 mensen geen enkel geval zou opduiken. En onafhankelijk comité onderzoekt nu of er een verband is met het vaccin en ondertussen zet men de test even ‘on hold’. Johnson & Johnson heeft daar niets in te zeggen, zo zei Van Gucht, en het toont gewoon dat men de normale procedures volgt en dat men geen bochten wil afsnijden. 

Van Gucht verwacht geen nieuwe lockdown maar wel een verstrenging van de maatregelen. Dat is ook nodig om te vermijden dat binnen een maand de ziekenhuisbedden in intensieve zorg allemaal bezet zouden zijn.

Help, mijn corona-app kleurt rood of groen! Wat moet ik doen?

Coronalert, de app die de contactopsporing moet vergemakkelijken, blijft veel vragen oproepen. Hoewel de app al twee weken in gebruik is, blijkt niet iedereen goed op de hoogte te zijn van hoe ze moet worden gebruikt. Karine Moykens, hoofd van het Comité Testing en Tracing, probeerde in "De wereld vandaag" antwoorden te geven op een aantal vragen.

Lees meer in dit artikel:

Meer dan 50 besmettingen in woonzorgcentrum in Lebbeke

In Lebbeke in Oost-Vlaanderen zijn in woonzorgcentrum Hof ter Veldeken 33 bewoners en 19 medewerkers besmet met het nieuwe coronavirus. Dat meldt het gemeentebestuur via zijn website. De gemeente is op zoek naar tijdelijk personeel om in te springen omdat een groot aantal medewerkers besmet is.

"Woonzorgcentrum Hof ter Veldeken werd vorige week geconfronteerd met een uitbraak van het coronavirus. Elf bewoners en 12 medewerkers testten toen positief op COVID-19", klinkt het. Zoals voorzien in de procedures werd iedereen opnieuw getest, "in totaal zijn 33 bewoners en 19 medewerkers getroffen". Tot nu toe werd niemand ernstig ziek.

De resultaten kwamen niet onverwacht, stelt de gemeente, omdat het om een tweede test gaan. Besmette bewoners krijgen zorg op de speciale COVID-afdeling, ze hebben geen rechtstreeks contact met andere bewoners.

Wegens de coronabesmettingen zijn bezoek en gemeenschappelijke activiteiten voorlopig niet mogelijk in Hof ter Veldeken. Lebbeke zoekt nu helpende handen, zowel voor overdag, als 's nachts. De gemeente richt zich daarbij tot verpleegkundigen, zorgkundigen, Rode Kruis-vrijwilligers en personen met ervaring in onderhoud en logistiek in zorginstellingen.

Nederland trekt verbod op gebruik van softdrugs 's avonds op straat weer in

Er komt in Nederland dan toch geen verbod op het gebruik en bezit van softdrugs op straat in de avond en nacht. Dat was nochtans een van de maatregelen die de regering gisteren had aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een gelijkaardig verbod op het gebruik van alcohol na 20 uur blijft wel van kracht.

De Nederlandse regering had gisteren aangekondigd dat ze een "gedeeltelijke lockdown" zou invoeren om het aantal coronabesmettingen te doen dalen. Zo moeten de cafés en restaurants vanaf woensdagavond dicht, al blijft afhalen wel nog toegelaten. Het gebruik van alcohol en softdrugs in de openbare ruimte werd verboden tussen 20 en 7 uur.

Maar dat verbod op het gebruik van softdrugs is in strijd met het gedoogbeleid, zo laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid woensdag weten. De maatregel wordt daarom weer opgeheven. Het verbod op het bezit en gebruik van alcohol in openbare ruimten tussen 20 en 7 uur blijft wel van kracht.

Het verbod op softdrugs op straat kwam er op verzoek van de veiligheidsregio's (vergelijkbaar met de politiezones in België) en werd overgenomen door de regering. Het waren de juristen die de maatregel moesten omzetten in aanwijzingen voor de noodverordeningen van de veiligheidsregio's, die erachter kwamen dat de regeling strijdig is met het gedoogbeleid.

Geen nieuwe afspraken voor niet-dringende opnames in UZ Gent

Het Gentse Universitair Ziekenhuis vraagt alle artsen om voor volgende week geen nieuwe niet-dringende ingrepen in te plannen die een opname vereisen. Dat meldt het UZ Gent, dat de beslissing nam zodat het 25 procent van de capaciteit op intensieve zorg kan vrijhouden voor COVID-19-patiënten.

Het UZ Gent heeft momenteel 24 opgenomen COVID-patiënten, waarvan 12 op intensieve zorg. Vandaag opende het ziekenhuis een tweede afdeling met negen kamers voor bevestigde COVID-19-patiënten die geen intensieve zorg nodig hebben. Kinderen en jongeren met COVID-19 worden opgenomen op de specialistische pediatrische afdeling in het Kinderziekenhuis, maar momenteel zijn er daar geen besmette patiënten.

De overheid vraagt aan ziekenhuizen om voortaan 25 procent van de capaciteit op intensieve zorg vrij te houden voor COVID-19-patiënten. "Voor ons ziekenhuis betekent dat 18 bedden", zegt het UZ. "Om dat mogelijk te maken, vragen we onze artsen om voor volgende week geen nieuwe niet-dringende ingrepen in te plannen die een opname vereisen. De al geplande niet-dringende opnames en de dringende opnames voor volgende week kunnen wel doorgaan."

Patiënten die volgende week een afspraak hebben in het UZ Gent worden gewoon in het ziekenhuis verwacht. "Het is een redelijk lichte ingreep waarmee we vooral personeel willen vrijmaken om te zorgen voor COVID-19-patiënten. We evalueren de komende dagen of we hiermee voldoende bedden en personeel vrijmaken en verlengen indien nodig", stelt het UZ Gent.

Vlamingen weer meer gemotiveerd om zich aan de coronamaatregelen te houden (met dank aan de nieuwe regering)

Bijna de helft - 49,5 procent- van de Vlamingen is gemotiveerd om de coronamaatregelen te volgen. Bij het begin van de crisis in het voorjaar waren er dat veel meer, 81 procent. Daarna ging het bergaf en dat verbeterde niet na de persconferentie van de regering-Wilmès op 23 september, toen te midden van stijgende besmettingscijfers een versoepeling van de maatregelen werd aangekondigd. Maar nu zijn we dus weer op de goede weg, met dank aan de communicatiestijl van de nieuwe regering.

Lees meer in dit artikel:

Meer dan 10.000 doden in Irak

In Irak zijn meer dan 10.000 mensen gestorven aan het coronavirus, zo heeft de Iraakse minister van Gezondheid bekendgemaakt. Het gezondheidsstelsel van het land kan de toevloed aan zieken moeilijk aan. Volgens de minister registreerde Irak sinds het begin van de pandemie ruim 413.000 COVID-19-gevallen, waarvan 10.021 overlijdens.

Bagdad hief onlangs enkele beperkingen op, en de moskeeën, winkels en cafés gingen weer open, maar de regering hield de grenzen gesloten voor buitenlanders. Het naburige Iran is het zwaarst getroffen land in de regio, met bijna 30.000 doden door corona volgens de Iraanse autoriteiten.

De Iraakse regering maande de bevolking aan grote bijeenkomsten te vermijden. Toch namen dit jaar volgens de religieuze autoriteiten meer dan 14,5 miljoen bedevaarders deel aan de Arba'ien, een grote sjiitische herdenking die vorige week afliep. Velen droegen daarbij geen mondmasker of hielden geen afstand. 

Italië tekent op dag tijd meer dan 7.300 besmettingen op: nieuw record

De tweede golf van het coronavirus slaat nu ook hard toe in Italië. De bevoegde autoriteiten maken bekend dat er op een dag tijd 7.332 besmettingen met het coronavirus werden geteld. Het vorige record dateert van 21 maart, toen Italië volop in de eerste golf zat. Die dag werden 6.557 besmettingen geregistreerd. Er waren ook 43 bijkomende overlijdens en ook worden er meer mensen opgenomen in de ziekenhuizen, opvallend genoeg eveneens in de zuidelijke regio's die grotendeels gespaard bleven in het voorjaar.

In totaal zijn er in Italië nu bijna 375.000 besmettingen, en 36.289 overlijdens. Daarnaast liggen op dit moment 539 mensen op intensive care-afdelingen, tegenover 337 een week geleden. Dat is wel nog altijd een fractie van de meer dan 4.000 op de piek begin april.

Het recordaantal besmettingen heeft op zijn minst gedeeltelijk te maken met een grondiger teststrategie. Er waren ruim 150.000 tests, tien keer meer dan het gemiddelde in maart. Deze tweede golf slaat in Italië voorlopig minder hard toe dan in het zwaar getroffen Spanje, maar ook in Italië versnelt het virus de afgelopen dagen in kracht.

Kortrijk verlaagt capaciteit bij cultuurevenementen om besmettingen te voorkomen

De stad Kortrijk heeft beslist om de capaciteit bij cultuurevenementen te verlagen. Daarmee wil de stad meer besmettingen of zelfs een lockdown vermijden. Het gaat daarbij om locaties die voorheen een ministeriële toelating hadden om de capaciteit hoger te leggen. Begin deze week was er nog ophef ontstaan omdat een concert in evenementenhal Depart niet volledig coronaproof was verlopen. Ook daar wordt de capaciteit terug verlaagd.

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, besliste het Kortrijkse stadsbestuur om de capaciteit van cultuur- en eventlocaties die een ministeriële toelating hadden om de capaciteit hoger te leggen, te verlagen. Zo zal de schouwburg Kortrijk voortaan 285 toeschouwers mogen ontvangen in plaats van 300 en het coronaproof evenementenplein Depart XXL nog 850 personen in plaats van 1.200. Ook in evenementenzaal Depart zakt de capaciteit van 400 naar 250.

"Door de capaciteit nu bij te stellen kunnen de sociale afstandsregels beter gehanteerd worden en kan de veiligheid maximaal gegarandeerd worden. Zo zorgen we dat de organisatoren ook de komende maandeen verder kunnen organiseren", zegt schepen van Cultuur Axel Ronse.

Begin deze week was er ophef ontstaan rond een concert in zaal Depart. Op een filmpje op sociale media was te zien dat de toeschouwers zeer dicht bij elkaar zaten. Dat moet met de nieuwe maatregelen vermeden worden.

Dansschool in Wevelgem schrapt vrijwillig lessen voor dansers ouder dan 12

Dansschool Kreadance in Wevelgem schrapt de lessen voor jongeren ouderen dan 12. Ze volgen daarmee de code oranje van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) waardoor o.a. de basket- en volleybalcompetities worden stopgezet. Ze hoeven dit niet te doen, maar doen dit vrijwillig.

Lees meer in dit artikel:

Hof van beroep doet voor 25 november uitspraak in kort geding over coronamaatregelen

Voor het Brusselse hof van beroep hebben ruim 200 mensen geëist dat een hele reeks maatregelen die de federale regering nam in de strijd tegen het coronavirus, zouden opgeheven worden. Volgens de eisers tasten die maatregelen hun fundamentele rechten en vrijheden op ongeoorloofde wijze aan, dienen ze geen duidelijk legitiem doel, zijn ze niet proportioneel en hebben ze geen wettelijke basis. De federale regering bracht daartegen in dat de maatregelen net genomen werden om het recht op leven te beschermen, en dat de eisers zich tot de Raad van State zouden moeten richten.

"We hebben er geen probleem mee dat er maatregelen genomen worden in de strijd tegen het coronavirus, maar we vragen maatregelen die onze fundamentele rechten en vrijheden niet beperken", pleitte meester Michael Verstraeten, advocaat van de eisers. "We denken dan aan het recht op eigendom, het recht op vergadering, het recht van een handelaar om zijn winkel of horecazaak open te houden. De overheid heeft een hele resem regels opgelegd die geen wettelijke grondslag hebben, zoals het verbod op fysiek contact, of regels die onze privacy schenden en beperken."

Volgens de eisers kan de overheid wel een aantal maatregelen nemen, als ze tenminste duidelijke doelstellingen vastlegt, maar gebeurt dat niet: "Het aantal doden beperken is een legitieme doelstelling maar om hoeveel doden gaat het dan? Hetzelfde met het beperken van de bezetting van de ziekenhuisbedden, om hoeveel bedden gaat het dan?"

Net zomin zouden de maatregelen proportioneel zijn. "De horeca sluiten kan bijvoorbeeld een goede maatregel zijn, maar je moet altijd nagaan of er geen andere maatregelen zijn die hetzelfde effect hebben", aldus Verstraeten. "Het moet de bedoeling zijn om de kwetsbaren in de maatschappij te beschermen, niet de mensen die geen last hebben van het virus. De maatregelen moeten duidelijk en werkbaar zijn, de overheid kan niet om het even wat opleggen."

Volgens de overheid hebben de genomen maatregelen wel een wettelijke grondslag, namelijk de wet op de civiele veiligheid. "De maatregelen worden ook regelmatig geëvalueerd, waarbij het beleid de wetenschappelijke adviezen volgt", klonk het. "Daarbij wordt steeds een afweging gemaakt hoever men kan gaan om mensen te beschermen zonder hun fundamentele rechten in te perken."

De eisers richten zich volgens de Belgische staat ook tot het verkeerde rechtscollege: "Eigenlijk vragen ze een schorsing van de maatregelen en dat kan alleen de Raad van State doen." Het hof spreekt zich ten laatste uit op 25 november.

Vijfentwintig agenten van Civiele Bescherming Crisnée in quarantaine

Vijfentwintig agenten van de Civiele Bescherming in het Waalse Crisnée zitten momenteel in quarantaine. Zes van hen hebben positief getest, verduidelijkt de plaatselijke commandant.

Na het eerste bevestigde geval vrijdag, vroeg de algemene directie aan de agenten die in contact waren geweest met de besmette persoon om in quarantaine te gaan. "Meteen daarna zijn we beginnen testen, maar dat was niet vanzelfsprekend. Sommige agenten konden pas maandag getest worden. Zes personen zijn al zeker besmet, maar ze vertonen niet allemaal symptomen."

Een peloton van de Civiele Bescherming telt 31 leden en in de kazerne van Crisnée, in het noorden van de provincie Luik, zitten drie pelotons. Opdrachten kunnen dus in het gedrang komen door deze quarantaine. "Tot nu toe hebben we onze opdrachten nog kunnen uitvoeren", legt de commandant uit. "We hebben voor een brand hulp gekregen van onze collega's in Brasschaat. Maar dat zal niet altijd lukken."

In de komende uren kunnen nog positieve tests volgen. Een afgevaardigde van vakbond ACOD benadrukt nog dat de agenten in quarantaine niet mogen terugkeren naar de kazerne zonder negatieve test.

Na Leuven sluit ook Overijse restaurants om 23 uur

De Vlaams-Brabantse gemeente Overijse heeft, net als Leuven, besloten om het sluitingsuur van restaurants te vervroegen naar 23 uur. De maatregel gaat morgen in Overijse in, en blijft alvast van kracht tot 8 november.

Volgens cijfers van Sciensano liet Overijse de voorbije twee weken omgerekend 557 besmettingen per 100.000 inwoners optekenen: de gemeente kampt dus net zoals de rest van het land met een sterke stijging van het aantal COVID-19-gevallen. Om het verdere verloop tegen te gaan, heeft het gemeentebestuur van Overijse beslist om het sluitingsuur van restaurants te vervroegen naar 23 uur. Cafés waren al verplicht door de federale maatregelen om op dat uur dicht te gaan.

"Met deze beslissing maken we het sluitingsuur voor alle restaurants en drankgelegenheden gelijk. We willen vermijden dat er te veel mensen tegelijk op dezelfde plaats zijn", zegt burgemeester Inge Lenseclaes (N-VA). "We hebben de maatregelen bovendien vorige week al voorbereid, en maandag de knoop dan doorgehakt. We zien ook dat er meer maatregelen in Waver genomen worden, en dat is niet ver van Overijse. Leuven heeft ook verstrengd. Dat zijn allemaal dingen waar we rekening mee houden."

Het overzicht kwijt? Deze algemene coronamaatregelen zijn op dit moment van kracht

De coronamaatregelen zijn opnieuw verstrengd. Van 9 oktober tot en met 8 november mogen we nauw contact hebben met maximaal 3 mensen, moeten cafés sluiten om 23 uur en zijn ongeorganiseerde samenkomsten op straat met meer dan 4 personen verboden. Ook de regels voor de sport veranderen. Ben je het overzicht van de federale maatregelen kwijt? VRT NWS zet ze op een rij. 

Lees meer in dit artikel:

Collega besmet? "Werkgever communiceert best zo snel en zo duidelijk mogelijk"

Wat doe je als werkgever als een van je werknemers besmet is geraakt met het coronavirus? ""Het is belangrijk om zo snel en zo duidelijk mogelijk  te communiceren om alle onzekerheden in het team weg te nemen", zegt professor arbeids- en personeelspsychologie Sara De Gieter in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Maar voor je dat doet, moet je in eerste instantie in overleg gaan met de medewerker die positief heeft getest."

Als er voldoende vertrouwen in een team is, zal de besmette werknemer volgens De Gieter vaak al informeel zijn collega's hebben ingelicht.

Beluister hieronder het gesprek met Sara De Gieter:

"Coronajournalist" Koen Wauters van VRT NWS is besmet met het coronavirus

Onze collega Koen Wauters, die de coronacrisis sinds het begin samen met onze collega Katty Allaert van nabij opvolgt, is besmet met het coronavirus. Dat schrijft hij op Twitter. "Ik ben vanaf vandaag officieel ook ervaringsdeskundige corona", zegt hij. "Sinds het weekend symptomen. Me laten testen. Vanmorgen positief resultaat. De vermoeidheid blijft. Van bed naar zetel en terug. Dus ik moet en ga nu vooral rusten, en houd me verder aan de quarantaine." We wensen hem een spoedig herstel toe.

"Vanmorgen (na ongeveer 36 uur) telefoon van de huisarts", geeft hij nog mee. "Positieve test.  Twee uur later ook waarschuwing van de corona-app die ik sinds twee weken heb geïnstalleerd. Mijn naaste contacten kregen op hun beurt ook een waarschuwing van de app. Dat lijkt goed te werken. Aanrader voor wie hem nog niet heeft. Half uurtje geleden telefoon van de contactopsporing.

Koen Wauters.
© VRT - Charlie De Keersmaecker

Minder kinderen te vroeg geboren sinds eerste coronamaatregelen in Nederland, gevolg van afstandsregels?

In Nederland zijn er sinds de eerste coronamaatregelen op 9 maart veel minder kinderen te vroeg geboren. Dat blijkt uit onderzoek van het universitair ziekenhuis Erasmus MC uit Rotterdam. Het aantal vroeggeboortes in Nederland zou met zo'n 20 procent gedaald zijn, en ook andere landen merken minder vroeggeboortes. De hygiënemaatregelen tegen het coronavirus kunnen een mogelijke verklaring zijn, maar meer onderzoek is nodig.

Lees meer in dit artikel:

Ziekenhuizen in Brussels Gewest gaan over naar fase 1B: helft van bedden op intensieve zorg voor coronapatiënten

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest schakelen de ziekenhuizen over op fase 1B, zo meldt Brussels minister Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo). Dat betekent concreet dat ze nu de helft van hun bedden op de afdelingen intensieve zorg voor coronapatiënten moeten voorbehouden.

Ze krijgen 48 uur de tijd om zich hiervoor te organiseren. De beslissing kan gevolgen hebben voor ingrepen in de reguliere zorg waarvoor een verblijf op de afdeling intensieve zorg nodig is. Eerder vandaag maakte ook het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper bekend dat het op fase 1B overschakelt.

Lees meer over de verschillende fases in dit artikel:

LUCA School of Arts schakelt naar code oranje in de grote studentensteden

LUCA School of Arts schakelt vanaf maandag 19 oktober naar code oranje in de grote studentensteden. Het gaat om de campussen in Brussel (Sint-Lukas en Narafi), Gent (Sint-Lucas) en Leuven (Lemmens).

Code oranje wil zeggen dat er minder activiteiten plaatsvinden op de campus, maar dat het praktijkonderwijs kan doorgaan in specifieke omstandigheden. De beslissing gebeurde "na een grondige analyse en na overleg met de steden", luidt het in een persbericht.

De campus in Genk (C-mine) blijft momenteel in code geel. LUCA School of Arts volgt de situatie ook hier op de voet en is hierover in overleg met de stad.

LUCA School of Arts respecteert alle procedures en maatregelen, zegt de school nog, "en kan zo in moeilijke tijden toch continuïteit bieden voor kwaliteitsvol hoger kunstonderwijs en artistiek onderzoek voor en door 3.500 studenten en 700 medewerkers". Zij krijgen de komende dagen gerichte communicatie over wat er precies voor hen verandert.

Vlamingen voor het eerst weer meer gemotiveerd om zich aan de coronamaatregelen te houden

Voor het eerst sinds er in ons land strengere coronamaatregelen zijn aangekondigd, stijgt de motivatie van de Vlamingen om die maatregelen ook na te leven. Dat blijkt uit de laatste motivatiebarometer van de Universiteit Gent, een online enquête bij ruim 75.000 mensen. 

Vandaag is bijna de helft (49,5%) van de Vlamingen gemotiveerd om die maatregelen te volgen. Bij het begin van de crisis, dit voorjaar, was dat nog 81 procent. Maar tijdens de zomer was dat enthousiasme naar een dieptepunt gezakt: iets meer dan 1 op de 5 mensen gaf toen aan nog zin te hebben om de regels te respecteren.

Hopelijk kan deze regeringsploeg deze vorm van motiverende communicatie verderzetten

Het rapport noemt vooral de versoepeling van de maatregelen door de regering-Wilmès op 23 september een "foutief signaal". "In plaats van het momentum te grijpen om daadkrachtig op te treden en het tij van de stijgende besmettingscijfers te keren, werd de bevolking een versoepeling gegund die niet geheel begrepen werd." 

Lof is er nu wel voor de "motiverende" en "verhelderende" communicatiestijl op de laatste persconferentie van de nieuwe regering. "Hopelijk kan deze regeringsploeg deze vorm van motiverende communicatie verderzetten."

Wereldgezondheidsorganisatie: "Pandemie brengt vooruitgang in strijd tegen tuberculose in gevaar"

De coronapandemie dreigt de vooruitgang die de afgelopen jaren werd geboekt in de strijd tegen tuberculose ongedaan te maken. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Tuberculose was tot voor kort de dodelijkste infectieziekte.

De landen die het zwaarst worden getroffen door tuberculose hebben de afgelopen maanden nagelaten om de ziekte op te sporen, omdat ze mensen en middelen moesten inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Vorig jaar overleden ruim 1,4 miljoen mensen aan tuberculose. De VN-organisatie vreest dat dat er dit jaar tussen de 200.000 en 400.000 meer kunnen zijn, hoewel een remedie bestaat.

Vorig jaar liepen 10 miljoen mensen tuberculose op. Van 2015 tot 2019 nam het aantal tbc-besmettingen met 9 procent af, en het aantal doden met 14 procent. Ter vergelijking: sinds het begin van de corona-epidemie raakten 38 miljoen mensen besmet, van wie er ongeveer 1 miljoen omkwamen.

Portugal roept noodtoestand uit, al is aantal besmettingen er nog relatief laag

De Portugese regering roept de noodtoestand uit voor het hele land. Vanaf middernacht gelden strenge maatregelen, zoals het verbod op bijeenkomsten van meer dan 5 personen.

Ook wordt een mondmasker dragen op straat verplicht, met name op drukke locaties. De boetes voor het niet nakomen van de regels worden flink verhoogd.

Het uitroepen van de noodstand is verrassend, want het aantal nieuwe coronabesmettingen in Portugal is relatief laag vergeleken met de rest van Europa. Maar de Portugese premier Antonio Costa zegt “nu al voorbereid” te willen zijn op een toename van het aantal besmettingen in de komende weken.

Chinese stad test 7,5 miljoen mensen in drie dagen

In de Chinese havenstad Qingdao zijn in drie dagen tijd nu al meer dan 7,5 miljoen mensen getest op het coronavirus. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de lokale autoriteiten.

Maandag startten de autoriteiten met een massale testcampagne in de oostelijke metropool, nadat in het weekend een tiental nieuwe COVID-19-gevallen waren ontdekt. Het doel is om in vijf dagen tijd alle negen miljoen inwoners van Qingdao te testen.

Alles samen zijn nu al meer dan 7,5 miljoen stalen afgenomen. Daarvan werden er al ruim 4 miljoen verwerkt en tot nu toe werden geen bijkomende besmettingen gevonden.

De individuele stalen worden per tien samengebracht en vervolgens getest. Bij een positief resultaat worden de tien betrokken mensen individueel hertest. Met die methode testten de Chinese autoriteiten in mei al negen miljoen mensen in tien dagen tijd bij een opflakkering van het virus in Wuhan, de stad waar het nieuwe coronavirus vorig jaar voor het eerst uitbrak.

Cafés en restaurants gaan dicht in Catalonië

In de Spaanse regio Catalonië gaan de cafés en restaurants zeker twee weken dicht. Dat is een van de nieuwe maatregelen die de regionale regering neemt om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. 

Ook wordt het aantal klanten in winkelcentra beperkt, net als het aantal bezoekers aan bioscoop- en sportzalen.

Het aantal besmettingen neemt sinds vorige maand snel toe in Catalonië. Vorige vrijdag werden meer dan 2.500 besmettingen geregistreerd. Dat waren er meer dan op de dag met het hoogste aantal besmettingen die tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar werden geregistreerd.

Leerplichtonderwijs blijft voorlopig in code geel, volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs naar code oranje

Het Vlaams onderwijs blijft voorlopig in code geel doorwerken. Dat is beslist op een vergadering tussen de Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en het onderwijsveld. Dat betekent dat alle leerlingen van het middelbaar onderwijs voltijds naar school kunnen blijven gaan. Volgende week is er wel opnieuw overleg gepland, nadat de federale kleurenbarometer vermoedelijk zal zijn ingevoerd. In het volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs wordt wel naar code oranje overgeschakeld en dat "tegen de herfstvakantie". Voor het deeltijds kunstonderwijs betekent dat dat wie ouder is dan 12 in beperkte groep les zal moeten krijgen.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen