AFP or licensors

Frankrijk roept noodtoestand op vlak van volksgezondheid uit: avondklok in Parijs en verschillende andere steden

Frankrijk roept de noodtoestand op vlak van volksgezondheid uit. In Parijs en andere steden geldt vanaf zaterdag een avondklok. De Kroatische provincie Istrië en het eiland La Palma in de Spaanse Canarische Eilanden zijn de enige overgebleven groene reisbestemmingen voor Belgen. Volg alle updates in de liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Frankrijk roept noodtoestand op vlak van volksgezondheid uit, avondklok in Parijs en andere metropolen

In Frankrijk roept de regering vanaf zaterdag 17 oktober de noodtoestand op vlak van volksgezondheid uit. Dat moet vooral striktere maatregelen toelaten. Alvast in Parijs (regio Île-de-France) en andere metropolen, waaronder Grenoble, Rijsel, Lyon, Marseille en Toulouse, gaat zaterdag een avondklok in tussen 21 uur en 6 uur. Die duurt minstens 4 weken.

President Emmanuel Macron gaf vanavond een interview waarin hij nieuwe maatregelen toelichtte. Zo zei hij dat wie tijdens de avondklok op straat rondloopt, daar een grondige reden voor zal moeten hebben. Wie die niet heeft, zal een boete van 135 euro moeten betalen. Bezoekjes aan vrienden of op restaurant gaan in de avondlijke uren, zal niet meer mogelijk zijn.

Los van de avondklok komen er voorlopig geen beperkingen op het openbaar vervoer. Mensen mogen zich ook nog altijd vrij door Frankrijk verplaatsen.

Voor het eerst sinds 25 juni liggen nu meer dan 9.100 COVID-patiënten in Franse ziekenhuizen.

Lees hieronder het artikel:

Nog slechts 2 groene reisbestemmingen in Europa: Istrië in Kroatië en La Palma in Canarische eilanden

Er zijn voor Belgen nog maar twee groene reisbestemmingen: de Kroatische provincie Istrië en het eiland La Palma in de Spaanse Canarische Eilanden. Daarnaast zijn ook heel wat oranje zones in onze buurlanden opgeschaald naar rode gebieden, waarvoor het afgeraden is om ernaartoe te reizen. Dat blijkt uit een update van de kleurcodes op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Zo zijn reizen naar Nederland volledig afgeraden, nu ook de provincie Zeeland van oranje naar rood is gegaan. In Frankrijk kleuren twaalf bijkomende departementen rood, in Duitsland de regio's Berlijn en Bremen.

Zwitserland kende de jongste tijd alleen nog oranje zones, waarvoor verhoogde waakzaamheid geldt of omdat de lokale overheden er inreisbeperkingen hebben ingevoerd. Het merendeel van de kantons is nu echter rood geworden en alleen enkele centrale kantons kleuren er nog oranje. Ook Italië was volledig oranje, maar op de jongste kaart kleuren de regio's Valle d'Aosta, Ligurië, Campania en Umbrië en de autonome provincies Bolzano en Trente rood.

Voorts zijn er meerdere bijkomende rode zones in Ierland, Kroatië, Oostenrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk. In Zweden kleurt Stockholm rood. Met name in Spanje gaan dan weer een aantal rode zones naar oranje. Het gaat daarbij om gebieden in Galicië en op de Canarische Eilanden.

Op de website van de FOD Buitenlands Zaken is nu ook officieel geschrapt dat wie terugkeert uit een rode zone, verplicht in quarantaine moet en een test moet laten afnemen. Voortaan zullen die maatregelen al dan niet worden opgelegd op basis van het Passenger Locator Form. Dat bevat sinds kort een "zelfevaluatievragenlijst" waarmee wordt bepaald of je risico's hebt genomen tijdens je reis. Het gaat om een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad van eind september.

Jongste zoon van Donald Trump had ook positief getest op het coronavirus

Barron Trump, de jongste zoon van de Amerikaanse president Donald Trump, blijkt nu toch besmet te zijn geweest met het coronavirus. Dat meldt first lady Melania.

Begin deze maand had Barron aanvankelijk negatief getest, hoewel zijn ouders wel besmet bleken. Een woordvoerster van Melania zei toen dat alle voorzorgsmaatregelen werden getroffen om te verzekeren dat hij veilig en gezond bleef. Maar een tweede test was wel positief.

"Mijn angst werd bewaarheid toen hij opnieuw werd getest en het positief was", aldus Melania in een verklaring. "Gelukkig is hij een sterke tiener en vertoonde hij geen symptomen. In zekere zin was ik blij dat we dit met z'n drieën tegelijkertijd doormaakten, zodat we voor elkaar konden zorgen en samen tijd konden doorbrengen." Volgens Melania Trump heeft Barron inmiddels weer negatief getest, en zijzelf ook.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nederlandse premier: "Nadruk lag te veel op eigen verantwoordelijkheid"

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft tijdens een Kamerdebat erkend dat hij niet goed genoeg heeft gecommuniceerd over het coronabeleid van de regering. De nadruk lag de afgelopen maanden te veel op de eigen verantwoordelijkheid, geeft hij toe.

Het is volgens Rutte belangrijk ook voldoende aandacht te hebben voor de verplichtingen van mensen. Dat heeft hij zelf niet goed gedaan, erkent hij. De premier stelt vast dat mensen de maatregelen nu minder goed opvolgen dan in maart en april. "Dat kan je niet allemaal met communicatie oplossen, maar het had wel effectiever gemoeten."

Wat volgens Rutte evenmin helpt, is het beeld dat er intern verdeeldheid zou zijn over de aanpak van corona. Hij noemt het "zeer onwenselijk" dat die indruk de afgelopen weken is ontstaan. Hij erkent ook dat de maatregelen die twee weken geleden getroffen werden, niet stevig genoeg waren. 

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) bezorgd: "2.900 zorgverleners uitgevallen"

Bij het personeel van woonzorgcentra zijn op dit moment 2.900  zorgverleners uitgevallen. Dat heeft Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, gezegd in “De Afspraak” op Canvas.

“We zien dat 2900 mensen thuis zitten, niet alleen omwille van COVID-besmettingen of omdat ze in quarantaine gezet zijn, maar ook om andere redenen, op een totaal van ongeveer 60.000 medewerkers. Dat is toch heel wat, zeker als je weet dat die sector 24 uur op 24 uur draait, en zeven dagen op zeven."

Als die trend zich blijft doorzetten, vrees ik dat we de dienstverlening niet gaan kunnen handhaven

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro)

Cloet is erg bezorgd. "Vooral ook omdat we zien dat er de voorbije vijf  dagen een ontzettende stijging is geweest in het aantal zorgmedewerkers dat ofwel ziek is ofwel een quarantaine-attest ontvangt, of omwille van het feit dat ze zich niet goed voelen, andere ziektes hebben, maar ook omwille van het feit dat ze COVID-besmet zijn. En dan heb ik het nog niet over de ziekenhuizen en al die andere sectoren. Dus als die trend zich blijft doorzetten dan vrees ik dat we de hulpverlening of de dienstverlening niet gaan kunnen handhaven. Dus ik lig daar echt wel van wakker." 

Videospeler inladen...

Ierse regering verbiedt bezoek thuis

Vanaf morgen wordt alle bezoek thuis verboden in heel Ierland. Dat heeft de Ierse regering vanavond beslist. Noodzakelijk bezoek mag wel nog.

Uit cijfers van het Ierse ministerie van Volksgezondheid blijkt dat er vandaag 1.095 bevestigde gevallen van COVID-19 zijn geteld. In totaal zijn er tot nu toe al 45.243 bevestigde gevallen  geteld in Ierland. 

Er zijn ook weer 5 dodelijke slachtoffers gevallen. In totaal zijn in Ierland al 1.835 mensen bezweken aan het coronavirus. 

Testcentrum in Mol noteert ongezien hoge ratio positieve tests

In het testcentrum Ecocentrum De Goren in Mol gaat het aandeel van positieve tests snel de hoogte in. Van de 142 afgenomen testen op maandag is al minstens 31 procent positief. 

Het testcentrum in Mol heeft voorlopig een maximumcapaciteit van 142 testen per dag, maar dat aantal zal stapsgewijs opgedreven worden naar 250 à 300. Dat schrijft de gemeente in een persbericht, na een vergadering van de gemeentelijke crisiscel.

Vandaag werden 142 tests afgenomen, waarvan nog niet alle resultaten binnen zijn. Maar nu al waren er 45 positief: een positiviteitsratio van minstens 31 procent. "Een week eerder was dit nog 16 procent, wat op zich al ontzettend hoog was," klinkt het.

Beke bekijkt of mensen uit andere sectoren in woonzorgcentra kunnen worden ingezet

Nu we volop in de tweede coronagolf zitten dreigt een personeelstekort in de Vlaamse woonzorgcentra. Zo'n 3,7 procent van het personeel blijkt uit te vallen wegens oververmoeidheid, burn-out of ziekte. Tijdens de eerste golf kon een beroep worden gedaan op bijvoorbeeld personeel uit de thuiszorg, maar tijdens de tweede golf is dat niet mogelijk.

We hebben bekeken of er vanuit andere sectoren kan worden bijgesprongen

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

"We kijken naar andere sectoren", zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in "Terzake". "We hebben bekeken of er vanuit andere sectoren kan worden bijgesprongen." Het gaat volgens hem over mensen die nu technisch werkloos zijn en op een of andere manier kunnen helpen. "We zijn verschillende pistes aan het bewandelen", aldus Beke.

Bekijk hieronder het gesprek met Wouter Beke in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Voorlopig nog geen aanpassingen in woonzorgcentra

Er komen voorlopig geen nieuwe maatregelen in de woonzorgcentra, ondanks de stijgende ongerustheid over de verspreiding van het coronavirus. Dat meldt de taskforce Zorg. De taskforce bereidt zich wel voor om mogelijke personeelstekorten op te vangen in de komende weken.

"Er komen op dit moment geen nieuwe richtlijnen in de woonzorgcentra", klinkt het bij woordvoerster Liesbeth Wyseur. "Er werd gesproken over de maatregelen in functie van aanpassingen naar aanleiding van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad rond quarantaine. We wachten tot de beslissing van het Overlegcomité vrijdag om te zien of er impact is op onze zorgvoorzieningen."

Volgens Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro, begint het personeel uit te vallen in de woonzorgcenra en kunnen ze het op verschillende plaatsen niet meer bolwerken. De taskforce Zorg bevestigt dat er woensdag gesproken is over de personeelstekorten en hoe dit zal worden opgevangen, maar er is nog extra overleg nodig.

Volgende week woensdag komt de taskforce Zorg opnieuw samen. "Dan zullen we kijken of er wijzigingen nodig zijn en zullen we beslissingen nemen. Intussen blijven de huidige richtlijnen dan ook gelden in onze voorzieningen."

Steven Van Gucht: "Koud weer en opening hoger onderwijs factoren bij stijging coronacijfers"

Het koudere herfstweer en de opening van de hogescholen en universiteiten zijn factoren die bijdragen tot de stijging van het aantal COVID-19-gevallen in ons land. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd in "De wereld vandaag" op Radio 1. Door het koudere weer is het gedaan met terrasjes en wandelen op de dijk en speelt ons leven zich nu veel meer binnen af. Dat vergemakkelijkt de verspreiding van het virus, dat is ook te zien bij andere virussen die de ademhalingswegen aanvallen, zo zei hij.

Er zijn wel een aantal factoren die we zelfs nog niet zo goed weten, zo zei Van Gucht, zoals het effect van de temperatuur en de vochtigheid op het overleven van het virus in de lucht en de verspreiding ervan. Maar we weten wel dat dit soort virussen zich makkelijker verspreidt in de herfst en de winter dan onder zomerse omstandigheden. 

De opening van de hogescholen en de universiteiten is ook wel een katalysator, zo denkt Van Gucht. Al die jonge mensen die samenkomen op de campussen en dan in het weekend weer naar huis gaan, dat zorgt voor heel wat mobiliteit en veel nieuwe interacties. 

Van Gucht zei verder nog dat hij niet verontrust is door het feit dat de vaccintest van Johnson & Johnson is opgeschort omdat een proefpersoon onverklaarbare medische klachten had. Het tegendeel zou hem verontrust hebben, zo zei hij, als er bij een test op 60.000 mensen geen enkel geval zou opduiken. En onafhankelijk comité onderzoekt nu of er een verband is met het vaccin en ondertussen zet men de test even ‘on hold’. Johnson & Johnson heeft daar niets in te zeggen, zo zei Van Gucht, en het toont gewoon dat men de normale procedures volgt en dat men geen bochten wil afsnijden. 

Van Gucht verwacht geen nieuwe lockdown maar wel een verstrenging van de maatregelen. Dat is ook nodig om te vermijden dat binnen een maand de ziekenhuisbedden in intensieve zorg allemaal bezet zouden zijn.

Meest gelezen