Man bouwt kerktoren van Berlaar na in Lego: "Mooi gebouw, zeker nu het gerenoveerd is"

Bijna een jaar is Marijn Leuse bezig geweest met het nabouwen van de kerktoren van Berlaar in legoblokken. De toren is uiteindelijk 80 centimeter hoog geworden. "Je kan gewoon een bouwdoos kopen in de winkel, maar ik zocht wat meer uitdaging", vertelt hij. Eerder maakte hij ook al het station van Geel na. "Maar nu heb ik er even genoeg van", lacht hij op Radio 2 Antwerpen.

Marijn Leuse verhuisde twee jaar geleden van Laakdal naar Berlaar en was meteen onder de indruk van de kerktoren, schrijft Het Laatste Nieuws. "Ja, ik vind dat die mooie kleuren heeft en mooi opgebouwd is, zeker nu het gebouw gerenoveerd is", vertelt hij. Daarom besloot hij de toren - net zoals hij al deed met het station van Geel - na te bouwen met legoblokken. Het hele werk duurde net geen jaar.

"Ik moest de plannen zelf maken met foto's en beelden van Google Streetview. Daarna moet je alles ook omrekenen naar legoblokken, want die zijn wat ze zijn, je kan ze niet breder of smaller maken", legt Marijn uit. Hoeveel hij er nodig had, weet hij niet precies: "Het zullen er toch enkele duizenden zijn."

Tentoonstelling

Nu staat de 80 centimeter hoge toren nog in de woonkamer van Marijn, maar hij hoopt hem later tentoon te stellen. Met het station van Geel, dat hij 2 jaar geleden bouwde, staat hij binnenkort op de tentoonstelling Bricks and more in Geel. 

Nieuwe bouwplannen zijn er voorlopig niet: "Het is even goed geweest nu, ik kan wel even zonder Lego ook", lacht hij. "Misschien dat ik over een half jaar nog wel eens iets nieuws zoek."

Meest gelezen