Videospeler inladen...

Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V): "Audit Vlaanderen zal VRT jaarlijks controleren"

Audit Vlaanderen, de waakhond van de Vlaamse administratie, zal jaarlijks controleren of de openbare omroep VRT de aanbevelingen uit haar kritische rapport opvolgt. Dat heeft mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) gezegd in het Vlaams Parlement. Het rapport van Audit Vlaanderen wees onlangs op een hele reeks mistoestanden binnen de VRT.

"Ik ben geschrokken door het rapport over de VRT", stelde Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) in het Vlaams Parlement. "Het stelt zeer ernstige pijnpunten vast en gaat in op structurele problemen binnen de processen en de organisatie van de VRT." Zo blijkt de openbare omroep onder meer te kort te schieten als het gaat over het respecteren van de aanbestedingsregels en het beheer en de opvolging van contracten.

Dalle zegt dat hij met de nieuwe CEO Frederik Delaplace al afspraken heeft gemaakt over een kordate aanpak van de mistoestanden. Audit Vlaanderen lijstte daarover ook een reeks van 9 aanbevelingen op. Volgens de minister zullen die ook worden opgenomen in de nieuwe beheersovereenkomst van de VRT, waarover momenteel wordt onderhandeld.

En die zullen ook worden opgevolgd, benadrukt hij. "We zullen de uitvoering ervan formuleren als een resultaatsverbintenis. We zullen daar heel nauwgezet op toezien." Zo komt er een jaarlijkse controle door Audit Vlaanderen en ook door de mediawaakhond VRM, met een opvolging ervan in het Vlaams Parlement.

Moderne organisatie

Dalle wijst er zelf op dat het om problemen uit het verleden gaat en dat er intussen al veel werk verzet is. "De nieuwe CEO heeft onmiddellijk beloofd dat er nultolerantie zou komen voor wie de regels en deontologie niet respecteert. Ik steun hem volledig in die ambitie."

De nieuwe CEO heeft onmiddellijk beloofd dat er nultolerantie zou komen voor wie de regels en deontologie niet respecteert

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V)

Dalle is ook hoopvol dat dat gaat lukken. "We hebben een turbulente periode achter de rug, we hebben een nieuwe CEO en ik ben ervan overtuigd dat hij met dit rapport een enorme opportuniteit heeft om van de VRT een moderne mediaorganisatie te maken die er ook staat voor de komende generatie."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen