Videospeler inladen...

BEKIJK: Paddenstoelen plukken met een app, een goed idee of levensgevaarlijk?

Wildpluk van paddenstoelen is populair. Almaar meer mensen gaan op pad met een mes en een mandje, om te plukken. Ze gebruiken daarbij vaak apps, die paddenstoelen identificeren op basis van een foto. Handig en leerzaam, maar is het ook veilig? En wat als zo'n app het fout heeft? We gingen zelf naar het bos om tien paddenstoelen te plukken. Net over de taalgrens, want in Vlaanderen is wildpluk bij wet verboden.

Bekijk hier hoe veilig het is om paddenstoelen te plukken met behulp van een app:

Videospeler inladen...

Drie tips om toch veilig en legaal te plukken

Wil je na het bekijken van de video toch veilig en legaal paddenstoelen plukken? Dan kunnen deze drie tips je op weg helpen.

In Vlaanderen is het plukken van paddenstoelen bij wet verboden, behalve op privéterrein met toelating van de eigenaar. Als je betrapt wordt, dan neemt de bos- of veldwachter je paddenstoelen in beslag en je riskeert ook een boete.  In Wallonië mag wildpluk van paddenstoelen wel, maar enkel voor eigen gebruik en met toelating van de lokale overheid. Ook daar ga je best op pad met een expert, zeker als je geen ervaring hebt. 

Je kan zelf shiitake-paddenstoelen kweken, op een boomstammetje dat je in je tuin zet. Het is ook mogelijk om oesterzwammen te kweken in koffiedik. Zo hoef je zelfs het bos niet in en ben je zeker dat je paddenstoelen niet giftig zijn.

Natuurpunt organiseert dit jaar een "digitale paddenstoelenpluk".  Met de smartphone-app Obsidentify identificeerje paddenstoelen. Niet om ze te plukken en op te eten, wel om mee het paddenstoelenbestand in ons land in kaart te brengen. Je gegevens en foto's worden bewaard op de website waarnemingen.be, waar ook anderen ze kunnen bekijken. Veilig, boeiend en legaal. Beschikbaar voor Android en iPhone.

Enkele cijfers op een rij

Welke gevaarlijke paddenstoelen aten mensen zoal in 2019?

Wie waren vorig jaar de slachtoffers?

Hoe evolueert het aantal vergiftigingen van jaar tot jaar?

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen