Scheldeprijs met plaatselijke ronden in Schoten door corona: "Rusthuisbewoners kunnen Schoten nu hele dag bewonderen op televisie"

Vandaag wordt in Schoten de Scheldeprijs gereden. En dat is dit jaar bijna letterlijk te nemen, want de wielrenners zullen plaatselijke rondes rijden in en rond Schoten. Door de coronapandemie werd het parcours aangepast en vertrekken de renners niet in Terneuzen in Nederland. Voor de Schotense fietsenhandelaar Patrick Van Staeyen is dat geen demper op de feestvreugde, integendeel: "Voor het publiek is het mooier, want enkele jaren geleden zat de schrik er zelfs nog in dat de Scheldeprijs niet eens meer in Schoten zou doorgaan."

"Wij gaan genieten van de koers", zegt Patrick Van Staeyen overtuigd op Radio 2 Antwerpen. "Een pintje zal er niet bij zijn, maar de koers gaat door en daarom zal het een hoogdag zijn!" Door corona werd de start in Terneuzen in Nederland wel geschrapt en ook de doortocht door Zeeland.

De wielrenners zullen uiteindelijk 10 rondes van 17,4 kilometer rijden in en rond Schoten. Dat bederft de pret volgens Van Staeyen niet: "Helemaal niet. Enkele jaren geleden aasden enkele andere gemeenten op de Scheldeprijs. Iets wat ik wel begrijp, want in Schoten is er van de Schelde niet veel te zien, juist de vaart. Maar toch heeft Schoten de Scheldeprijs kunnen houden."

Het precieze parcours wordt niet vrijgegeven door de organisatie, want ze wil vermijden dat er te veel supporters bijeenkomen. Er wordt opgeroepen om de koers massaal thuis te volgen op televisie.

"Daar heeft tante Marie gewoond!"

Volgens Van Staeyen zal dat zeker gebeuren in Schoten. Zijn winkel blijft alvast dicht, maar hij verwijst ook naar de bejaarde inwoners van Schoten: "Er zijn hier een 7-tal rusthuizen. Die bewoners kunnen nu nergens naartoe en krijgen geen bezoek. Die kijken echt uit naar deze dag. Ze gaan Schoten nu de hele dag kunnen bewonderen op televisie", legt Van Staeyen uit. "Ze gaan kunnen zeggen "Daar heeft tante Marie gewoond en daar heb ik gewoond"", gaat hij enthousiast voort. "Ze mogen die mensen niet vergeten. Dát betekent de Scheldeprijs in Schoten."

Onpartijdig zijn tijdens mijn live-uitzending op Facebook? Foert! Ik ben voor de Antwerpse wielrenners!

Patrick Van Staeyen

De Scheldeprijs is ook een familiefeest bij de Van Staeyens. Hij reed ooit zelf mee en ook zijn vader en broer deden dat. Nu is het aan zijn zoon: "Hij rijdt nu voor de 11e keer mee bij de profs en ik volg al zijn koersen, dus dat wordt een speciale dag ook qua zenuwen en zo."

Facebook live

Op zijn Facebookpagina zendt Van Staeyen de wedstrijden van zijn zoon ook live uit. "Ik deed dat voor mijn zus en voor supporters die niet konden komen en begon er ook uitleg bij te geven. Maar ondertussen is dat uit zijn voegen gebarsten en heb ik heel veel volgers. Dus ik roep iedereen op om mij op te zoeken op Facebook en dan zie je de wedstrijd eens op een andere manier", lacht hij.  

Neutrale commentaar moet je wel niet verwachten. "Ze vroegen me of ik wat onpartijdiger zou worden, nu ik zoveel volgers heb. Ik heb gezegd: "Foert, ik ben wél partijdig!" Ik ben voor de Antwerpse wielrenners, want die moeten gesteund worden."

Op het Belgisch kampioenschap werd zoon Michael Van Staeyen zesde. Dat doet hopen voor de Scheldeprijs: "Er had veel meer ingezeten daar. Ook volgens Michel Wuyts was hij één van de grootste kanshebbers. De laatste kilometer was hij nog op weg naar het podium. Wat daar kon, kan ook op de Scheldeprijs. Hij kan derde worden, maar even goed 20ste."

 

 

 

Meest gelezen