Het Leuvense rioolwater liegt niet: sporen van coronavirus wijzen op stijgend aantal besmettingen

In Leuven zien ze aan het rioolwater dat het aantal coronabesmettingen in verschillende buurten stijgt. Sporen van corona in afvalwater geven aan hoeveel besmettingen er zijn in een bepaalde buurt. Terwijl er twee maanden geleden nog weinig sporen van corona te vinden waren, is het rioolwater nu in heel wat buurten positief. "Bijna alle Leuvense buurten die we onderzoeken kleuren nu rood, we zien dus een lichte verhoging van het aantal besmettingen", zeggen de onderzoekers. 

Aan de KU Leuven wordt al langer rioolwater onderzocht. Je kan daar bijvoorbeeld sporen van drugs in terugvinden en zo een beeld krijgen van het drugsgebruik in de stad. Maar vandaag wordt het rioolwater onderzocht om het coronavirus op te sporen. "Sinds vorig jaar zijn we afvalwater aan het verzamelen", vertelt professor Bert Aertgeerts. "Toen was dat nog niet omwille van corona, maar op dit moment zijn we aan het bekijken wanneer die stalen voor het eerst positief kleurden op corona."

Buurten kleuren positief

"Sinds twee maanden zijn we in verschillende buurten aan het meten of we het coronavirus kunnen detecteren", zegt Bert Aertgeerts. "We zien dat er in het begin bijna niks was en dat nu bijna alle buurten rood, of licht positief, kleuren.  Waar de resultaten van het rioolwater positief zijn, zijn er ook meer besmettingen in die buurt. We kunnen wel niet nagaan of het studenten zijn of mensen die in Leuven wonen."

Broeihaarden indijken

Corona in het afvalwater kan opgespoord worden nog voor mensen positief testen. Door die snelle manier van detecteren, kan de stad sneller ingrijpen om lokale broeihaarden in te dijken. "We zijn nu aan het onderzoeken hoe lang op voorhand we sporen van corona kunnen zien in het rioolwater, om in te schatten waar we infecties kunnen verwachten. En dan kan je inzetten op preventie in die buurt", aldus Aertgeerts.  

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" van 13 augustus 2020:

Videospeler inladen...

Meest gelezen