Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Terrassen in Oost-Vlaanderen blijven ook deze winter staan: uitbaters mogen overkappen en verwarmen

In de meeste grote steden van Oost-Vlaanderen zullen de terrassen van restaurants en cafés deze winter uitzonderlijk beschikbaar blijven. Horeca-uitbaters uit onder meer Ronse en Oudenaarde mogen hun uitgebreide terras behouden, en mogen dat ook overkappen en verwarmen. In Sint-Niklaas blijven de terrassen beschikbaar, maar mogen uitbaters deze winter alleen maar uitbreiden als ze hun terras versieren. 

De meeste grote steden in Oost-Vlaanderen geven de toestemming aan cafés en restaurants om hun terras te laten overwinteren. Vaak worden deze weggehaald, en wordt iedereen binnen ontvangen. Maar door het coronavirus zijn de plaatsen binnen beperkt en moet iedereen anderhalve meter afstand kunnen houden. “Bovendien is buitenlucht nog altijd beter om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan”, klinkt het bij schepen Carine Portois (Open VLD) van Oudenaarde. 

Sfeerverlichting en achtergrondmuziek

“We willen de horeca-uitbaters de kans geven om ook tijdens de winterperiode hun terras te benutten”, gaat Portois verder. “We hopen dat de cafés en restaurants daardoor in de winterperiode ook rendabel kunnen zijn.” De stad Oudenaarde geeft daarom de toestemming om terrassen te overkappen, en er mag ook verwarming op het terras geplaatst worden. 

We gaan deze winter voor een sfeervolle markt in Oudenaarde met sfeerverlichting en achtergrondmuziek

Carine Portois (Open VLD), schepen in Oudenaarde

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, mochten de cafés en restaurants in Oudenaarde deze zomer ook een groter terras plaatsen. “Uitbaters mogen die uitbreiding deze winter behouden. Ze mogen zelfs overkappen. We gaan deze winter voor een sfeervolle markt in Oudenaarde met mooie verlichting en achtergrondmuziek. We willen mensen de kans geven om in moeilijke periodes zoals deze toch nog buiten te kunnen zitten.”

In Ronse gelden zowat dezelfde regels. Ook daar mogen horeca-uitbaters hun uitgebreide terras in de winter behouden.

Versiering = uitbreiding

In Sint-Niklaas zijn de regels een beetje anders. Daar zijn de terrassen deze winter nog beschikbaar, maar worden ze wel kleiner. De uitbreiding valt daar weg. Horeca-uitbaters krijgen wel de toestemming om hun terras te overdekken. “We laten dat toe voor de komende 3 jaar”, legt schepen Ine Somers (Open VLD) uit. “Zo hebben de horeca-uitbaters perspectief en kunnen ze zelf beslissen of ze materiaal willen huren of aankopen om zo’n overkapping mogelijk te maken.” Uitbaters die willen overkappen, moeten wel een aanvraag indienen zodat de kwaliteit en veiligheid van hun plannen bekeken kan worden. “Er mogen bijvoorbeeld geen partytenten geplaatst worden, en er zijn ook bepaalde voorwaarden wat de versiering betreft.”

Een uitbreiding mag alleen als het terras in een winters jasje gestoken wordt

Ine Somers (Open VLD), schepen in Sint-Niklaas

Opvallend is dat de terrassen in Sint-Niklaas wel uitgebreid mogen worden in de periode van 7 december tot 3 januari op voorwaarde dat het terras versierd wordt. “We hebben dit beslist in het kader van Kerstmis”, gaat Somers verder. “Uitbaters mogen hun terrassen uitbreiden op voorwaarde dat ze de uitbreiding in een winterse sfeer aankleden om zo bij te dragen tot de sfeer in de stad.”

Zomerterras in de winter

Ook Dendermonde heeft een eigen regeling opgesteld voor de horeca in de buitenlucht. De terrassen mogen openblijven in tegenstelling tot andere winters, maar ze mogen niet uitbreiden. “In een normaal jaar hebben wij een winteropstelling en een zomeropstelling”, legt burgemeester Piet Buyse (CD&V) uit. “Deze zomer hebben we onze terrassen fel uitgebreid, maar we hebben nu beslist dat cafés en restaurants de opstelling van de reguliere zomerterrassen mogen gebruiken. Op de Grote Markt wil dat zeggen dat er nog steeds een ruimte van zo’n 10 meter is voorbehouden voor terrassen. Zo hebben we toch meer aanbod dan in een doorsneewinter.”

In de stad Aalst klinkt hetzelfde verhaal. Ook daar mogen de terrassen overwinteren, maar valt de uitbreiding weg. Aalst geeft wel de toestemming om te overkappen. Horeca-uitbaters moeten hiervoor een aanvraag indienen die vervolgens besproken wordt met onder meer de brandweer en de politie. 

Geen verschil

In Eeklo verandert er dan weer niets: “Eeklo heeft vaste constructies aan de horecazaken op de markt waar een buitenterras mogelijk is”, vertelt burgemeester Luc Vandevelde (SMS). “Die terrassen worden elke winter gebruikt en zijn ook deze winter beschikbaar. Het enige verschil met andere jaren is dat de mensen van de horecamarkt vragen om de open terrasoverkapping van de vaste constructies van hun zaak af te sluiten met glas. Op die manier kunnen ze hun buitenruimte nog meer afsluiten. We hebben die vraag voorgelegd aan de dienst erfgoed, maar wachten nog op antwoord.”

Gent heeft nog geen beslissing genomen over hun winterterrassen. 

Meest gelezen