Bas De Wilde

 Allereerste troostfestival van Vlaanderen in Kortrijk

Reveil Vlaanderen is intussen een naam geworden in Vlaanderen. Het is begonnen met Pieter Deknudt uit Deerlijk die op een begraafplaats muziek speelde voor zijn overleden vriend Robbie en vanaf 2014 besloot om op meerdere plaatsen concerten te organiseren op begraafplaatsen op 1 november, voor mensen die iemand verloren hebben. "De coronacrisis heeft de verwarring en de rouw alleen maar vergroot en daarom ben ik blij dat we dit jaar niet alleen Reveil Vlaanderen kunnen organiseren, maar met de steun van de stad Kortrijk ook het allereerste Troostfestival", zegt Pieter Deknudt.

"In het midden van de vorige eeuw speelde de fanfare op de begraafplaats als iemand ter aarde werd besteld. Ik vond het vreemd dat we zulke dingen verleerd waren. Dat was braakland voor ons en na het verlies van Robbie besloot ik van dat braakland een witte bladzijde te maken, die artiesten kunnen volpennen", zegt Pieter Deknudt. Reveil gooide hoge ogen, kreeg vorig jaar zelfs de cultuurprijs voor immaterieel erfgoed uit handen van minister Sven Gatz (Open VLD).

Reveil Vlaanderen koos voor Kortrijk als uitvalsbasis en de Kortrijkse schepen van cultuur Axel Ronse (N-VA) is daar blij mee: "De komst van Reveil naar Kortrijk is het mooiste wat ons is overkomen in de twee jaar dat ik schepen van cultuur ben. Omdat Reveil gaat over het meest intieme waar mens en cultuur mee kunnen bezig zijn en dat is het afscheid nemen. Ze doen dat op een innovatieve manier en betrekken daar palliatieve organisaties bij en mensen die aan rouwbegeleiding doen. Dit jaar komt er bovenop de normale reveilconcerten ook nog het allereerste troostfestival en we zullen dat als stad Kortrijk voluit steunen. Heel wat organisaties van Kortrijk werken mee." 

Kleine poëtische evenementen

Er zijn een tiental voortrajecten die vandaag starten. Daaronder is onder meer het soul repair café, op zaterdag 17 oktober, waar je je ziel kan laten herstellen met de hulp van illustratrice Flore Deman die tekeningen zal maken op basis van verhalen die mensen vertellen over iemand die er niet meer is. Een verhalenteam vult de verhalenbank aan, Reveil Vlaanderen heeft de ambitie om "alle verhalen te bergen van mensen in Vlaanderen die overleden zijn". In "Boodschappen aan de overkant" kan je een "sm-mis-je" sturen naar iemand die er niet meer is. Die zullen dan geprojecteerd worden op Kortrijkse gebouwen. 

Coronaproof hoogtepunt

Het coronaproof hoogtepunt moet een concert worden op 1 november op de begraafplaats van Hoog Kortrijk, met optredens van o.m Tourist le MC, Klaas Delrue en fotografe Lieve Blancquaert. De begraafplaats is 14.000 vierkante meter groot. Tot 400 mensen worden toegelaten, tenzij de kleurencode verandert. Een optreden zonder publiek kan ook. Het concert wordt uitgezonden door WTV-Focus. Meer informatie vind je op www.reveil.org en op de Facebookpagina van Reveil Vlaanderen. 

 

Meest gelezen