Videospeler inladen...

Tv-gezicht Gerty Christoffels (62) overleden: haar carrière in beeld, van "Boeketje Vlaanderen" tot "Drie wijzen"

Maandagavond is Gerty Christoffels overleden. Ze werd 62 jaar. Voor de openbare omroep presenteerde ze "Boeketje Vlaanderen" en daarna "Het ei van Christoffels". Ze zat ook in het panel van het quizprogramma "De drie wijzen". Christoffels was al een tijdje ziek. 

Gerty Christoffels ging in 1984 aan de slag bij de toenmalige BRT. Haar eerste programma "Boeketje Vlaanderen" was meteen een schot in de roos. Voor dit toeristische magazine reisde ze doorheen Vlaanderen. Met haar enthousiaste aanpak bereikte ze een miljoenenpubliek. En die populariteit werkte nog altijd door. "Als wij samen op straat kwamen, riepen mensen nog altijd "Boeketje Vlaanderen" naar haar. Ik denk dat dat haar tweede naam was", zegt vriendin en collega Frieda Van Wijck. 

"Gerty was geïnteresseerd in alles, als ze iemand interviewde. Ze bleef luisteren naar de meest onnozele verhalen, zal ik maar zeggen. De mensen voelden dat ook, dat was zo in al haar programma's. Ze stond open voor iedereen en was heel benaderbaar", zegt Van Wijck.

Bekijk hier de intro van een aflevering van "Boeketje Vlaanderen" (1984):

Videospeler inladen...

Eind jaren 80, begin jaren 90 volgde het reportageprogramma "Het ei van Christoffels" en "Personal upgrade", een programma over computers. Ze interviewde toen Bill Gates, de topman van Microsoft. "Ze presenteerde dat programma met een zeker flair, alsof het haar allemaal vertrouwd was, maar later heeft ze bekend dat ze absoluut niets afwist van computers", zegt Van Wijck.

Bekijk hier een fragment uit het interview met Bill Gates (1992):

Videospeler inladen...

Gerty Christoffels was ook een van de vaste panelleden van het succesvolle quizprogramma "De drie wijzen", naast Jacques Vermeire en Walter Grootaers. In de quiz, die gepresenteerd werd door Kurt Van Eeghem, moesten de kandidaten raden of de verhalen die panelleden vertelden waar waren of niet. 

Bekijk hier een fragment uit "De drie wijzen" (1991) met Gerty Christoffels, Walter Grootaers en Jacques Vermeire. Christoffels probeert uit te leggen welk voorwerp de kandidaten zagen in een filmpje, maar ze wordt constant onderbroken door de andere panelleden:

Videospeler inladen...

In 1995 schakelde ze over naar de commerciële zender VTM voor het human­interest­programma "Domino". Ze werkte er ook mee aan programma's zoals "Wie van de drie", "Gerty, de surpriseshow", "Huiszoeking", "Rijker dan je denkt", "Trouw met mij" en "Groene vingers". Toen haar contract bij VTM niet verlengd werd, ging ze aan de slag als zelfstandige. Ze gaf onder andere mediatrainingen en schreef boeken. 

In 2016, tien jaar nadat ze van het scherm verdwenen was, keerde ze even terug naar Eén. In het programma "1000 zonnen" had ze de rubriek "Hoe was je dag?", waarin ze naast gewone mensen op een bankje ging zitten en vroeg hoe hun dag was geweest. 

Bekijk hier een aflevering van "Hoe was je dag?". Gerty Christoffels praat met een student die ervan droomt om piloot te worden:

Videospeler inladen...

In 2017 zat ze eenmalig in het panel van de nieuwe reeks van de "De drie wijzen" op Eén. Het was een speciale aflevering ten voordele van Kom op tegen Kanker. Een jaar later kreeg ze zelf de diagnose.

Vriend en collega Jacques Vermeire had de laatste maanden wekelijks contact met haar. "We wisten dat het zeer slecht ging", zegt hij. "Ze zei zelf dat ze nieuwjaar niet ging halen. Het is altijd schrikken, maar deze morgen belde haar man mij om te zeggen dat ze maandag overleden was."

Bekijk hier een fragment van de speciale aflevering van "De drie wijzen" ten voordele van Kom op Tegen Kanker. Gerty Christoffels vertelt er een anekdote over de zaalshow die ze deed, samen met Walter Grootaers, Jacques Vermeire en Kurt Van Eeghem. Maar is het verhaal waar?

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de journaalreportage over het overlijden van Gerty Christoffels:

Videospeler inladen...

Beluister hier het volledige gesprek met Frieda Van Wijck over Gerty Christoffels in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Meer programma's uit de oude doos van en met Gerty Christoffels bekijken? Neem dan een blik op VRT NU. Het platform van de VRT biedt tijdelijk een volledige aflevering van "Boeketje Vlaanderen", "Het ei van Christoffels", "Personal upgrade" en "De 3 wijzen" aan.

Meest gelezen