Pixabay

Universitair Ziekenhuis Antwerpen wil alcoholmisbruik bij jongeren onderzoeken en voorkomen

In het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen wil men jongeren met een zware alcoholvergiftiging voortaan beter registreren en tot andere inzichten proberen te brengen. Daarom komt er een nieuwe afdeling op de pediatrie en zal de Universiteit Antwerpen een onderzoek starten om alcoholmisbruik in Vlaanderen in kaart te brengen. 

In het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen komt een afdeling waar men jongeren met een zware alcoholvergiftiging zal opvolgen en tot andere inzichten wil brengen. De Universiteit Antwerpen zal ook een databank aanleggen met gegevens van alle Belgische ziekenhuizen om het probleem van alcoholvergiftiging bij minderjarigen in kaart te brengen. 

Registreren en sensibiliseren

Dat is nodig, want uit onderzoek blijkt dat er in 2018 meer dan 2.200 minderjarigen met een alcoholvergiftiging op de spoedafdeling van een ziekenhuis in ons land zijn terechtgekomen. "Dat aantal is indrukwekkend en is de afgelopen jaren niet echt gedaald", zegt professor Guido Van Hal (Universiteit Antwerpen). "Nu zullen we meer in detail gegevens verzamelen over die 12- tot 17-jarigen die in het ziekenhuis belanden." 

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging op de spoeddienst belandt, is indrukwekkend.

Professor Guido Van Hal, Universiteit Antwerpen

Concreet willen de universiteit en het ziekenhuis voorkomen dat jongeren met een alcoholvergiftiging nog een tweede keer op de spoeddienst belanden. Daarom zullen ze voortaan vragen naar de omstandigheden waarin de vergiftiging tot stand is gekomen, om welke dranken het ging en in welke leefsituatie de jongeren zich bevinden. "Dat zijn allemaal zaken die belangrijk zijn om naar preventie toe te werken", aldus Van Hal. 

Nieuwe alcoholkliniek

Na verloop van tijd zullen jongeren met een alcoholvergiftiging ook opgevangen worden op een nieuwe afdeling van de pediatrie. Daar zal niet alleen aandacht zijn voor de medische verzorging van de minderjarigen, maar ook voor de psychologische begeleiding. Daarmee volgt men het voorbeeld van een goedwerkend Nederlands model, de zogenoemde 'alcoholpoli(kliniek)'. 

We willen tot de jongeren doordringen en tonen hoe schadelijk te veel alcohol kan zijn.

Professor Guido Van Hal, Universiteit Antwerpen

"In Nederland worden de jongeren al gesensibiliseerd vanaf het eerste uur nadat ze uit een coma komen. Op dat moment zijn ze daar heel vatbaar voor", verduidelijkt Van Hal. "We willen tot hen doordringen en tonen hoe schadelijk te veel alcohol kan zijn. In een latere fase zal een psycholoog dat kaderen. Ook de ouders worden betrokken." Dat model lijkt in Nederland goed te werken. 

Het onderzoek om de databank aan te leggen start in januari. Na een jaar hoopt men alvast een degelijke registratie te ontwikkelen en een duidelijker beeld te hebben over alcoholmisbruik bij Vlaamse jongeren. Daarna zou de nieuwe afdeling kunnen worden opgestart.

Meest gelezen