Copyright: Sijmen Hendriks

Van West-Vlaanderen tot Limburg: Vlaamse grensgemeenten niet ongerust over strengere Nederlandse coronaregels

De vele gemeenten in Vlaanderen die grenzen aan Nederland maken zich geen grote zorgen over de strengere Nederlandse coronamaatregelen. In Nederland moeten alle cafés en restaurants dicht, maar de Vlaamse burgemeesters verwachten geen massale toestroom van dorstige en hongerige Nederlanders. De politie houdt in sommige gemeenten wel een extra oogje in het zeil.

Provincie Antwerpen

In Antwerpen maken de burgemeesters zich geen zorgen over een mogelijke instroom van Nederlanders. Hier en daar komen er wel extra politiecontroles om erop toe te kijken dat iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt. Dat is onder meer het geval in Kapellen en Stabroek. "De agenten zullen alerter zijn en meer passeren langs de cafés en restaurants", aldus Stabroeks burgemeester Rik Frans (N-VA). "Maar meer kunnen ze niet doen, controles met stewards aan elk café en restaurant is niet mogelijk." "Putte kermis" in Putte-Kapellen en Stabroek gaat vanavond dicht, uit voorzorg. Ook de nachtwinkels zullen worden gecontroleerd, om te vermijden dat Nederlanders daar drank kopen of op café gaan.

Iets verderop bij het Antwerpse polderdistrict Berendrecht-Zandvliet-Lillo maakt ook districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA) zich geen zorgen. "We hebben niet zoveel horecazaken, maar als er zich tegen alle verwachtingen in toch problemen opduiken, staat de politie paraat."

Burgemeester Marc Van Aperen van Hoogstraten (Hoogstraten Leeft), roept Nederlanders op om niet naar België af te zakken. Hij ziet geen heil in gesloten grenzen of extra politiecontroles, net als zijn collega's uit Essen, Kalmthout, Turnhout, Merksplas en enclavegemeente Baarle-Hertog.

In Postel bij Mol en Ravels gaat de politie wel een extra oogje in het zeil houden, maar grote problemen worden ook daar niet verwacht.

Provincie Limburg

In Limburg komen er geen grenscontroles voor Nederlanders die ons land binnenkomen. Hooguit steekproefgewijs in Lanaken. Een paar burgemeesters suggeren wel dat Nederland nu misschien wél controles kan houden, om ervoor te zorgen dat hun landgenoten in eigen land blijven en niet de grens oversteken om de Belgische horeca te bezoeken. Raf Terwingen van Maasmechelen (CDenV): "Het is natuurlijk niet aan mij om adviezen te geven aan Nederlandse politici. Maar ik denk dat het een goed idee zou zijn." Ook de burgemeester van Pelt, Frank Smeets (CDenV), wil nu de Nederlanders liefst niet op bezoek in de horeca in zijn gemeente. En ook hij zegt dat als er controles komen, die vanuit Nederland zouden moeten komen.

De burgemeester van Maaseik is tegenstander van grenscontroles. Hij verwacht ook geen toeloop de komende dagen. Johan Tollenaere (Open VLD) "Het kan zijn dat er wat extra mensen komen, maar ik stel vast dat de Nederlanders die naar Maaseik komen zich aan onze maatregelen houden." Ook de horeca uitbaters van Maaseik verwachten geen toeloop van Nederlanders. Dirk Daniels: "Ik denk niet dat zij gaan doen wat de Belgen tijdens de eerste golf wel hebben gedaan, die gaan wegblijven."

De faciliteiteitengemeente Voeren heeft een bijkomend probleem, het ligt geprangd tussen Nederland met zijn stijgende coronabesmettingen en Wallonië dat ook donker kleurt. Volgens burgemeester Joris Gaens (Voerbelangen) zijn de coronabesmettingen in zijn gemeente dan ook aan het stijgen. Toch is ook de Voerense burgemeester niet gewonnen voor grenscontroles. "Het is veel efficiënter dat ook wij onze maatregelen opschalen zodat Nederland en België dezelfde strenge maatregelen hebben". En een betere afstemming van de maatregelen over de landsgrenzen heen, dat is iets waar heel wat Limburgse grensburgemeesters voor pleiten. 

Provincie Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen komen er voorlopig geen extra politiecontroles om Nederlanders die grensgemeenten bezoeken te controleren. De meeste burgemeesters van de gemeenten in het noorden van Oost-Vlaanderen verwachten weinig problemen. “Nederlanders moeten op Belgisch grondgebied onze regels volgen”, benadrukt burgemeester van Zelzate Brent Meuleman (SP.A). “In horecazaken zijn die regels bij ons al een hele tijd strenger en is het aantal bezoekers beperkt. We verwachten dan ook geen overrompeling of andere doemscenario’s.”

In de grensregio zijn ze Nederlandse bezoekers gewoon en in het Waasland rekenen ook veel horecazaken op bezoekers van over de grens. “De helft van mijn klanten bestaat uit Nederlanders”, zegt een restaurantuitbater uit Sint-Gillis-Waas . “Voor ons is het erg belangrijk dat de grens openblijft en dat ze blijven komen.” Enkele collega’s sluiten zich daarbij aan. “Het werkt in twee richtingen. Ook wij trekken vaak de grens over om bijvoorbeeld boodschappen te doen omdat hier niet veel winkels meer zijn. Ik ga ervan uit dat de grenzen niet dicht zullen gaan. Maar daardoor vrees ik ook dat een nieuwe lockdown er ook bij ons zit aan te komen.” 

Provincie West-Vlaanderen

De politie van Knokke-Heist voorziet voorlopig geen extra controles, maar houdt wel een extra oogje in het zeil. "We hebben aan onze mensen de opdracht gegeven om Nederlanders in kaart te brengen en hen eventueel aan te spreken over waarom ze bij ons op café of op restaurant komen", zegt korpschef Steve Desmet. Burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) verwacht niet dat zijn gemeente overspoeld zal worden met Nederlanders, omdat het nu geen zomerseizoen is.

Meest gelezen