Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Vlamingen weer meer gemotiveerd om zich aan de coronamaatregelen te houden (met dank aan de nieuwe regering)

Bijna de helft - 49,5 procent- van de Vlamingen is gemotiveerd om de coronamaatregelen te volgen. Bij het begin van de crisis in het voorjaar waren er dat veel meer, 81 procent. Daarna ging het bergaf en dat verbeterde niet na de persconferentie van de regering-Wilmès op 23 september, toen te midden van stijgende besmettingscijfers een versoepeling van de maatregelen werd aangekondigd. Maar nu zijn we dus weer op de goede weg, met dank aan de communicatiestijl van de nieuwe regering.

Dat we op de goede weg zijn, blijkt uit de laatste motivatiebarometer van de Universiteit Gent, een online-enquête bij ruim 75.000 mensen. “Het gaat inderdaad beter”, zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste van de UGent in “De wereld vandaag” (zie audio onder).

Hij windt er ook geen doekjes om: “Sinds vorige week, sinds de eerste persconferentie van de nieuwe regering, is de motivatie in stijgende lijn.” Volgens Vansteenkiste bracht de nieuwe regering “een motiverende boodschap”. En dat was ook nodig, want na de laatste persconferentie van de regering-Wilmès was de motivatie “wat dalende”.

Dat de motivatie na de persconferentie van de nieuwe regering vorige dinsdag toenam, is opvallend, want de maatregelen die de regering-De Croo aankondigde, waren net strenger. Maarten Vansteenkiste: “Ja, en het is de eerste keer dat we zien dat ondanks een verstrenging, dat we er toch in slagen de motivatie op te krikken.“

Nieuwe mensen, ja, men stelde zich ook duidelijk empathisch op
Maarten Vansteenkiste, motivatiepsycholoog

Volgens de motivatiepsycholoog lag dat onder meer aan het feit dat de maatregelen in overeenstemming waren met de ernst van de situatie (wat dus bij premier Wilmès net omgekeerd was tijdens haar laatste persconferentie), maar hij wijst ook op de manier waarop er gecommuniceerd werd.

”Nieuwe mensen, een verfrissender manier van communiceren, dat kan zeker een rol spelen. Men stelde zich ook duidelijk empathisch op, erkende dat er toch een moeilijke periode in het vooruitzicht is.” En het was vooral helder, zegt Vansteenkiste, ook al een contrast met de aanpak van de vorige regering.

Maarten Vansteenkiste verwacht dat de motivatie nog zal verbeteren als de coronabarometer klaar is, die moet aantonen in wat voor fase van de pandemie we zitten en welke maatregelen dan nodig zijn: “Mensen gaan kunnen meevolgen waar we zitten in de epidemie, misschien zelf anticiperen en verantwoordelijkheid nemen.” Vansteenkiste waarschuwt wel voor paniekzaaien: “De virologen moeten niet meer zo sterk aan de alarmbel trekken.”

Meest gelezen