Foto: Belga

Waasland Shopping Center heeft 20 procent minder bezoekers

Het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas heeft 20 procent minder bezoekers sinds de start van de coronapandemie. De strenge veiligheidsmaatregelen en het succes van online winkelen houdt de Belgen thuis.

Winkels en winkelcentra trekken aan de alarmbel. Door de coronacrisis gaan Belgen minder fysiek shoppen, uit angst voor het coronavirus of door de strenge veiligheidsmaatregelen. In het Waasland Shopping Center gaan 20 procent minder mensen winkelen in vergelijk met de periode voor de coronacrisis. "Met alle maatregelen die je vandaag in acht moet nemen, is funshoppen niet meer vanzelfsprekend", zegt Toon De Meester, manager van het Waasland Shopping Center. "Het is moeilijk om zonder zorgen te winkelen'. Tegelijk zijn er meer mogelijkheden om online te winkelen, waardoor heel wat winkels nog moeilijk het hoofd boven water kunnen houden. 'We merken dat de online verkoop van afgelopen maanden een ongelooflijke boost heeft gekregen. Dat zorgt ervoor dat onze fysieke winkels, waar ook heel wat mensen tewerkgesteld zijn, een onzeker bestaan tegemoet gaan". 

Fysiek winkelen stimuleren

Ook andere shoppincentra krijgen deze periode heel wat minder winkelaars over de vloer. Volgens de sectorfederatie van winkelcentra en retailparken BLSC (Belgisch-Luxemburgse Raad van Winkelcentra) telden de 24 grootste winkelcentra 28 procent minder bezoekers in juli dan in dezelfde maand vorig jaar, 11 procent minder in soldenmaand augustus en 15 procent minder in september. BLSC roept op om opnieuw meer fysiek te shoppen en te voorkomen dat winkels zullen moeten sluiten. "Durf ook nu genieten van een gezellige winkeluitstap", klinkt het. "Want de harde waarheid is dat veel van je favoriete winkels verdwenen kunnen zijn tegen dat we uit deze crisis zijn."

Om consumenten te motiveren om meer fysiek te winkelen, gaat zaterdag de 'Shop en Win'-campagne van start. Gedurende drie weken zullen zo'n 2.891 winkels en meer dan zestig winkelcentra vouchers uitdelen, waarmee je een prijzenpakket kan winnen.

Meest gelezen