Klanten Antwerpse rosse buurt blijven weg: "Sociale drama's bij prostituees, hun spaargeld is op"

De Antwerpse rosse buurt lijdt onder het tekort aan klanten. Volgens de organisatie Violett is de toestand bij sekswerkers erger dan tijdens de eerste lockdown. "Het spaargeld van veel dames is op. Ze maken schulden gewoon voor basisbehoeften", zegt Wendy Gabriëls van Violett op Radio 2 Antwerpen.

Het gaat niet goed met de prostituees in de Antwerpse rosse buurt. De klanten blijven weg door de coronacrisis schrijft Gazet van Antwerpen, en dat heeft zware gevolgen. "De situatie van veel sekswerkers is op dit moment precair", zegt Wendy Gabriëls van de organisatie Violett op Radio 2 Antwerpen. "Ons sociaal team krijgt veel vragen van sekswerkers op zoek naar hulp. We proberen hen te begeleiden en om te scholen, maar dat is niet eenvoudig. Een enkeling vindt een andere baan, bijvoorbeeld als poetshulp. Maar dat zijn de gelukkigen want de jobs liggen niet voor het rapen. De algemene economische omstandigheden maken een heroriëntering voor sekswerkers erg lastig."

Schulden en sociale drama's

De kern van het probleem is dat er in België geen statuut is voor zelfstandige sekswerkers. Bijgevolg kunnen ze ook geen aanspraak maken op ondersteunende maatregelen. "Bij het losbarsten van de coronacrisis vreesden we al het ergste. We merken dat het in het Schipperskwartier nu nog erger is dan tijdens de lockdown van de lente. Klanten blijven weg en het grote verschil is dat het eerste spaargeld van veel dames op is. De basisbehoeften komen in het gedrang. Ze maken schulden. We zien hier sociale drama's bij de sekswerkers." 

Meest gelezen