Radio 2

Atheneum van Liedekerke laat leerlingen die coronaregels niet naleven zelf alternatieve werkstraf kiezen

Leerlingen van het atheneum van Liedekerke, die geen mondmasker dragen of de andere coronaregels niet respecteren, mogen zelf hun straf bepalen. De school doet er alles aan om de jongeren te overtuigen om de basisregels tegen corona na te leven. Het atheneum liet ook affiches maken met de vijf belangrijkste vuistregels tegen de pandemie.

"We merken dat de leerlingen in onze school het moeilijk hebben om de coronaregels na te leven", zegt directeur Mania Van der Cam.  "Zij worden niet geconfronteerd met de ziekte. In de straat zien ze wel mensen die een mondmasker dragen of ontsmettingsgel gebruiken, maar ze zien geen zieken. Zij komen op geen COVID-afdeling."  De school wil de leerlingen dan ook sensibiliseren. "Wij willen hen opvoeden tot verantwoordelijke burgers", aldus Van der Cam.

Affiches

Het atheneum van Liedekerke liet ook affiches maken die in de school ophangen. Op een ludieke manier worden de vijf basisregels tegen corona toegelicht. Op één affiche staat: 'Ons oma heeft mijn nieuwe piercings nog niet gezien...' Onder de tekst bevindt zich een tekening van een jongeman met hanenkam en een gezicht vol piercings. Onderaan de affiche staat de boodschap dat de jongeren contact met ouderen en risicopatiënten moeten vermijden. Andere affiches vragen aandacht voor handhygiëne, mondmaskerplicht, bubbels en social distancing.

Alternatieve straf

De school voegt ook de daad bij het woord en grijpt in wannneer een leerling de regels aan zijn laars lapt. De leerling moet dan de klas verlaten. Zijn ouders worden op school uitgenodigd voor een gesprek. Er volgt ook een straf. Het bijzondere is wel dat de leerlingen zelf een alternatieve werkstraf mogen kiezen. Sommigen stellen voor om de klusjesman of de poetsvrouw te helpen. Anderen gaan de sensibiliseringsaffiches in de gemeente ophangen . "De leerlingen zijn vindingrijk en soms ook streng voor zichzelf", zegt directrice Mania Van der Cam. "Er waren zelfs leerlingen die zichzelf een werkstraf van één week oplegden."  

Meest gelezen