Stad Ieper

Vierstammige kastanjeboom uit Ieper is Belgische "Boom van het Jaar"

De Belgische "Boom van het Jaar" staat in Ieper. De stad heeft die prijs gekregen voor een vierstammige kastanje aan de Menenpoort. De titel van "Boom van het Jaar" wordt altijd uitgereikt aan een boom die mensen met elkaar en de natuur verbindt.

De vierstammige kastanjeboom staat aan de Menenpoort in Ieper. Die kastanje wordt de overlever genoemd. "De boom is aangeplant in 1860, maar heeft zwaar afgezien tijdens de Eerste Wereldoorlog", zegt Lieven Stubbe van de milieudienst in Ieper. "De wortelstructuur heeft die oorlog gelukkig overleefd. De boom groeide terug op met 4 gelijke stammen. Die hebben de Tweede Wereldoorlog kunnen doorstaan, ondanks het feit dat er heel veel bomen gekapt geweest zijn door de Ieperlingen. Zij hadden koud en hadden hout nodig om op te branden en zich te verwarmen."

(Lees voort onder de foto)

Stad Ieper

Ieperlingen zijn "preus"

“De Ieperlingen zijn bijzonder "preus" met de verkiezing van onze vierstammige kastanje", zegt de schepen van Leefmilieu en Natuur, Valentijn Despeghel (SP.A). "Eerlijk gezegd: ik geloofde er vanaf het begin in dat we kans maakten. Niet enkel omwille van de monumentaliteit van de kastanje, maar zeker ook omwille van de symbolische kracht die de boom uitstraalt. De vierstammige kastanje bij de Menenpoort illustreert perfect de overlevingskracht van Ieper. Een levend en bijzonder vitaal monument, dat zonder tegenslagen nog meer dan 100 jaar kan voortleven.”

Stad Ieper

Meest gelezen