Unsplash-Sonia Nadales

Beroepsallergieën: bakkersvrouw uit Temse na 20 jaar plots allergisch voor bloem

Bakkersvrouw Natasja Baetens uit Temse heeft na 20 jaar plots een allergie ontwikkeld voor bloem. Ze helpt al twee decennia mee met haar man in de bakkerij, maar nu moet haar echtgenoot Philip Van Uden stoppen met de zaak: "Bloem kruipt overal."

Vaak beseffen we het niet, maar door herhaaldelijk in contact te komen met bepaalde producten kunnen we een allergie ontwikkelen. Dat gebeurt in bepaalde beroepen, bijvoorbeeld kappers, schilders en bakkers. Zoiets heet dan een "beroepsallergie". Bakkers ontwikkelen vaak een allergie voor bloem, omdat ze veel meelstof inademen. Er ontstaan dan problemen met de luchtwegen, waardoor er vaak gehoest moet worden. Er kan ook benauwdheid en een verkoudheid optreden. Dat wordt bakkersastma genoemd. Maar bakkerseczeem bestaat ook. Het overkwam Natasja, de vrouw van bakker Philip. Zij heeft een huisstofmijt- en bloemallergie ontwikkeld.

Bloem kruipt overal: in uw haar en in uw kleren, het dwarrelt overal rond

Bakker Philip Van Uden uit Temse

Plots ziek

In het jaar 2000 hebben Philip en Natasja hun bakkersdroom waargemaakt. Ze namen de zaak over van de vorige eigenaars en Philip werkte 20 jaar lang gedreven in de bakkerij. Natasja is boekhoudster en deed de administratie. Met plezier bediende ze de klanten in de winkel. Maar 1,5 jaar geleden liep het mis, want Natasja werd ziek. Ze bleek allergisch te zijn voor bloem en huisstofmijt. Verschillende doktersbezoeken en het innemen van medicatie hielpen niet.

Allergie

"Die allergie is langzaam gekomen", zegt bakker Philip Van Uden. Hij en zijn vrouw dachten niet onmiddellijk dat het niezen van Natasja bakkers­gerelateerd kon zijn. "We dachten eerst: het zijn de pollen en in de winter dachten we dat het van het stof zou zijn." Maar de situatie werd onhoudbaar. "Natasja werd getest voor allergieën in het ziekenhuis. Toen bleek dat ze allergisch is voor meelstof."

Brood maken zonder bloem gaat natuurlijk niet
Bakker Philip Van Uden uit Temse

Stoppen met de zaak

Dergelijk nieuws is ingrijpend voor een bakkerskoppel, want brood maken zonder bloem gaat natuurlijk niet. Het bracht hen tot een drastische beslissing: "We besloten te stoppen met de zaak. Maar daarbij gingen we niet over één nacht ijs. Wij hebben 20 jaar hard gewerkt in de bakkerij. Weekends en feestdagen. De beslissing was moeilijk", zegt Philip.

Het koppel heeft erover nagedacht om Philip de zaak alleen te laten uitbaten. Maar omdat Natasja veel werkte in de zaak, was dat geen optie, omdat er een volledige job wegviel: "Natasja was een grote hulp bij de administratie en bij de verkoop in de winkel. En aan bloem kan je niet ontsnappen, dat kruipt overal: in uw haar en in uw kleren. Het dwarrelt overal rond."

"Bloemziekte"

Het koppel is intussen al een paar maanden gestopt, maar de ellende is nog niet voorbij: "Mijn vrouw sukkelt nog altijd met de allergie. Het zit nog steeds in haar lichaam en in haar bloed. Het is heel moeilijk te overwinnen." Philip weet van collega's dat er nog bakkers slachtoffer worden van de zogenaamde "bloemziekte", maar hij had nog nooit gehoord van partners van bakkers die de allergie ontwikkelen.

Meest gelezen